Είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσον αφορά το τι ακριβώς περιείχε μια φαινομενική συμφωνία για τη Γροιλανδία, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συνέχιζαν τις συζητήσεις τους στις Βρυξέλλες, η ασάφεια αυτή κινδυνεύει να τινάξει στο αέρα τη σύνοδο κορυφής και να συντρίψει την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί από τότε που ο Τραμπ απέσυρε τις απειλές του.
Τα δύο από τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας
Η συμφωνία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία, δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, επιβεβαίωσαν τα δύο πρώτα σημεία στο POLITICO:
- Μια επαναδιαπραγμάτευση μιας αμυντικής συμφωνίας του 1951 με τη Δανία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσαρμογή της για τον «Χρυσό Θόλο» – το προτεινόμενο μελλοντικό σύστημα πυραυλικής άμυνας του Τραμπ. Και θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια διάταξη για το τι θα συμβεί εάν η Γροιλανδία γίνει ανεξάρτητη. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει εκτεταμένη στρατιωτική πρόσβαση των ΗΠΑ στο νησί.
- Μια ευρεία υπόσχεση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τη συμβολή τους στην ασφάλεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αποστολής του ΝΑΤΟ.

Ευσεβείς πόθοι τα άλλα δύο
Τα επόμενα δύο σημεία επιβεβαιώθηκαν από τον πρώτο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Αλλά ένας τρίτος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος είναι επίσης κοντά στις συζητήσεις, άφησε να εννοηθεί ότι αυτά τα σημεία οφείλονται περισσότερο σε ευσεβείς πόθους ορισμένων πρωτευουσών.
- Η συμφωνία ότι ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω δασμούς η μία στην άλλη.
- Η σύσταση ενός εποπτικού φορέα για την παρακολούθηση των δικαιωμάτων εξερεύνησης, προκειμένου να αποτραπεί μια άλλη μεγάλη δύναμη, όπως η Κίνα και η Ρωσία, από το να κερδίσει τον αγώνα για τους πόρους του αρκτικού νησιού.
Ας μιλήσουμε για την Γροιλανδία
Η Γροιλανδία, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά του Καναδά, είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας.
Εκτεινόμενη στον Αρκτικό Κύκλο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης, η νήσος των μόλις 57.000 κατοίκων προσφέρει ένα μοναδικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα που η Αμερική έχει βάλει στο μάτι για περισσότερα από 150 χρόνια.
Η ιδέα της κατάληψης της Γροιλανδίας δεν είναι καινούργια ούτε για τον Τραμπ, ο οποίος έθεσε το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, όταν είπε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς της.
«Εθνική ασφάλεια»
Αλλά έκτοτε, έχει επανειλημμένα επαναλάβει τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και έχει ενισχύσει τη ρητορική του.
Η μικρότερη απόσταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκεται πάνω από τη Γροιλανδία, καθιστώντας την τοποθεσία της κρίσιμη για το αμερικανικό σύστημα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας.

Φιλοξενεί επίσης ήδη μια μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, που ονομάζεται Pituffik Space Base.
Μια άλλη ανησυχία των ΗΠΑ αφορά τη θάλασσα – συγκεκριμένα τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό (NSR) και το Βορειοδυτικό Πέρασμα (NWP) – σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του Sky News, Σον Μπελ.
Σύμφωνα με τον Μπελ, η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας και ανοίγει νέες εμπορικές οδούς, που ιστορικά ήταν παγωμένες και αδιάβατες για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν νέες, φθηνότερες διαδρομές για τη μεταφορά αγαθών από την Ευρώπη στην Ιαπωνία γύρω από τη Γροιλανδία. «Η διασφάλιση της ελευθερίας διέλευσης σε αυτές τις νέες εμπορικές οδούς αποτελεί ανησυχία για την ασφάλεια των ΗΠΑ», εξηγεί.
Καμία απειλή από Ρωσία και Κίνα
Εν τω μεταξύ, ο Πίτερ Βίγκο Γιάκομπσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Κολλέγιο Άμυνας της Δανίας, είναι μεταξύ των ειδικών που απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα ρωσικά και κινεζικά πλοία αποτελούν απειλή γύρω από τη Γροιλανδία.
«Δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα προς επίλυση – τα κινεζικά και ρωσικά πλοία για τα οποία μιλάει συνεχώς είναι αποκύημα της φαντασίας του», δήλωσε ο Δρ Γιάκομπσεν στο Sky News.
«Δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Γροιλανδίας», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Κίνα δεν έχει πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Αρκτική και ότι η Ρωσία μπορεί να στέλνει περιστασιακά κάποιο υποβρύχιο κοντά στη Γροιλανδία και «αυτό είναι όλο».
Στην πραγματικότητα, λέει, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία εξωτερική απειλή για τη Γροιλανδία, «εκτός από την αμερικανική». Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη de facto στρατιωτικό έλεγχο της Γροιλανδίας, όπως έχει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η υπάρχουσα συμφωνία βάσεων με τη Γροιλανδία και τη Δανία δίνει στις ΗΠΑ την άδεια να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Γροιλανδία και να δημιουργήσουν νέες βάσεις εάν το θεωρήσουν απαραίτητο», συμπληρώνει ο Πίτερ Βίγκο Γιάκομπσεν.

Τα πολύτιμα ορυκτά
Η Γροιλανδία διαθέτει πλούσια κοιτάσματα διαφόρων φυσικών πόρων.
«Κλειδωμένα» μέσα στον πάγο, βρίσκονται πολύτιμα ορυκτά σπάνιων γαιών που χρειάζονται για τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και ουράνιο, δισεκατομμύρια ανεκμετάλλευτα βαρέλια πετρελαίου και μια τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου που παλιά ήταν απρόσιτη, αλλά τώρα όχι τόσο.
Πολλά από τα ίδια ορυκτά αυτή τη στιγμή παρέχονται κυρίως από την Κίνα, επομένως, χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους πιο κοντά στην πατρίδα τους.
Ο Δρ. Γιάκομπσεν επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει τον πλήρη έλεγχο των πόρων της Γροιλανδίας και ότι αυτός είναι ο σκοπός των στόχων προσάρτησής του.
Δείτε επίσης:
- Ο Μερτς προσπαθεί να επιβάλει τη Mercosur παρά την παραπομπή της σε δικαστικό έλεγχο
- Economist: «Καβάλα» στην πολική αρκούδα ο Τραμπ – Το πρωτοσέλιδο μετά τη συμφωνία για τη Γροιλανδία
- Γροιλανδία: Μοντέλο Κύπρου-βρετανικών βάσεων και παίρνουν αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ
- Ο Πούτιν κοστολογεί την Γροιλανδία: Στα 200-250 εκατομμύρια δολάρια η τιμή της

