Σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης φαίνεται πως επιστρέφει η Άγκυρα στο Αιγαίο, καθώς τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για το 2025 αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα που απέχει πολύ από το κλίμα διαλόγου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρήστου Παζανίτη στη Real News, Η Τουρκία κατέγραψε ρεκόρ πενταετίας στις παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, αγγίζοντας τα επίπεδα της μεγάλης κρίσης του 2020.
Τα νούμερα της προκλητικότητας
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στατιστικά, το 2025 σημειώθηκαν 2.988 παραβιάσεις από τουρκικά σκάφη και πλοία, αριθμός που καταδεικνύει την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής των «ήρεμων νερών». Η σύγκριση με τα προηγούμενα έτη είναι αποκαλυπτική για την αυξητική τάση:
2025: 2.988 παραβιάσεις
2024: 2.499 παραβιάσεις
2023: 1.642 παραβιάσεις
2020 (Κρίση Oruc Reis): 3.217 παραβιάσεις
Στο στόχαστρο οι εποπτικές και ερευνητικές δραστηριότητες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν αφορούν τυχαίες εισόδους αλιευτικών, αλλά αποκλειστικά δραστηριότητα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής. Η Άγκυρα επιδιώκει να επιβάλει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» επί του πεδίου, αμφισβητώντας έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία.
Τα «θερμά» σημεία εντοπίζονται κυρίως πέριξ των Ιμίων, της Καλόλιμνου, του Αγαθονησίου, του Φαρμακονησίου και της Ζουράφας. Εκεί, τουρκικά σκάφη παρενοχλούν συστηματικά ελληνικά πλοία που εκτελούν εργασίες πόντισης καλωδίων οπτικών ινών ή ηλεκτρικής διασύνδεσης (όπως συνέβη πρόσφατα μεταξύ Αστυπάλαιας και Νάξου), απαιτώντας παράνομα τη λήψη αδειών από την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία.
Η στρατηγική της «διολίσθησης»
Η ένταση, που ξεκίνησε να κλιμακώνεται από τον Φεβρουάριο του 2024, φαίνεται να αποτελεί εργαλείο πίεσης ενόψει των διπλωματικών συναντήσεων κορυφής. Το ΓΕΕΘΑ έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί την Ακτοφυλακή της για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να «γκριζάρει» περιοχές, υποστηρίζοντας ανυπόστατα ότι τμήματα του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Το νομικό παράδοξο
Ενώ η Ελλάδα διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με casus belli, παρόλο που η ίδια έχει εφαρμόσει το όριο των 12 μιλίων στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Η παρούσα κατάσταση δείχνει ότι η Άγκυρα προτιμά τη «ρυθμιστική γεωγραφία» των προκλήσεων, παρά τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες.
Δείτε επίσης:
- Ξεφεύγουν οι Τούρκοι: «Αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση των χωρικών υδάτων»
- Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας» στην… Αμοργό
- Ο Μπαχτσελί θέλει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη στην Τουρκία

