Περίληψη άρθρου
- •Ο Μούσα Ολγκάτς, γνωστός ως Μούσα Αμπού Τζαφάρ, απολαμβάνει την προστασία της MIT παρά το ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία.
- •Η κυβέρνηση Ερντογάν φέρεται να διέκοψε έρευνες για την Αλ Κάιντα και να διευκόλυνε τη μετακίνηση του Ολγκάτς στη Συρία για πολιτικούς σκοπούς.
- •Ο Ολγκάτς είχε επεκτείνει τη δράση του στη Μούγλα, εκπαιδεύοντας νέους στην τζιχαντιστική ιδεολογία και προετοιμάζοντας ένοπλες ενέργειες.
- •Παρά τις συλλήψεις μελών του δικτύου του, οι περισσότεροι τζιχαντιστές αφήνονται ελεύθεροι, με την Τουρκία να επιδεικνύει επιείκεια.
Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως το Nordic Monitor και αναλύει στο Middle East Forum ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο διαβόητος σαλαφιστής κληρικός Μούσα Ολγκάτς (γνωστός ως Μούσα Αμπού Τζαφάρ), παρά το ενεργό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ως τρομοκράτη της Αλ Κάιντα, απολαμβάνει την πλήρη προστασία της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT). Ο Ολγκάτς έχει εγκαταστήσει το στρατηγείο του στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας —μια περιοχή υπό τον απόλυτο έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων— από όπου καθοδηγεί ένα εκτεταμένο δίκτυο τζιχαντιστών.
Η συγκάλυψη και η «αμνηστία» από την Άγκυρα
Η έρευνα του Μποζκούρτ αποκαλύπτει μια συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να θωρακίσει τον κληρικό:
Το «πάγωμα» των ερευνών: Το 2014, η ισλαμιστική κυβέρνηση διέκοψε τις έρευνες για τρομοκρατία που αφορούσαν την Αλ Κάιντα, απομακρύνοντας τους δικαστικούς και αστυνομικούς που χειρίζονταν την υπόθεση του Αμπού Τζαφάρ.
Επιχειρησιακή διευκόλυνση: Υπό την ηγεσία του Χακάν Φιντάν, η MIT φέρεται να ζήτησε από τον Ολγκάτς να μετακομίσει στη Συρία, χρησιμοποιώντας τον ως μοχλό πίεσης για την ανατροπή του Άσαντ και την προώθηση των πολιτικών στόχων της Άγκυρας στην περιοχή.
Το δίκτυο της Μούγλα: Τζιχάντ σε τουριστικά θέρετρα
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο Αμπού Τζαφάρ είχε εξαπλώσει τη δράση του ακόμα και στη Μούγλα, μια περιοχή παραδοσιακά κοσμική και τουριστική. Μέσω της οργάνωσης Fecr İslam Gençliği, δύο αδέλφια (οπαδοί του Ολγκάτς) λειτουργούσαν μεντρεσέ όπου κατηχούσαν νέους και παιδιά στην τζιχαντιστική ιδεολογία.
Εκπαίδευση σε εκρηκτικά: Οι συλληφθέντες εμφανίζονταν ως εθελοντές στην κρατική υπηρεσία AFAD και στον οργανισμό IHH, έχοντας λάβει εκπαίδευση στον χειρισμό επικίνδυνων υλικών.
Προετοιμασία για ένοπλη δράση: Χειρόγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν δείχνουν ότι ο απώτερος στόχος του δικτύου δεν ήταν μόνο η Συρία, αλλά η προετοιμασία για την επιβολή της σαρία εντός της ίδιας της Τουρκίας.
Το σύστημα της «ατιμωρησίας»
Ο Μποζκούρτ επισημαίνει ότι οι πρόσφατες συλλήψεις μελών του δικτύου (Ιανουάριος 2026) αποτελούν μάλλον «επικοινωνιακά τεχνάσματα». Η ιστορία δείχνει ότι οι περισσότεροι τζιχαντιστές αφήνονται ελεύθεροι από τη δικαιοσύνη, η οποία επιδεικνύει προκλητική επιείκεια. Ο Αμπού Τζαφάρ παραμένει ο «συνδετικός κρίκος» της Άγκυρας με τον ένοπλο εξτρεμισμό, με το ένταλμα σύλληψής του να λειτουργεί μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο για τη διεθνή κοινότητα.
Πηγή φωτογραφίας: Χ
Δείτε επίσης:


