Η αστυνομία του Αμβούργου και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας συνέλαβαν έναν 54χρονο Έλληνα και έναν 37χρονο Ρουμάνο, κατηγορώντας τους για σαμποτάζ σε κορβέτα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι του Αμβούργου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Bild.
Οι συλλήψεις έγιναν στο Αμβούργο και σε χωριό της Ελλάδας, ενώ παράλληλα έγιναν έρευνες στα σπίτια των δύο υπόπτων στο Αμβούργο, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Ο συντονισμός των επιχειρήσεων έγινε μέσω της Eurojust, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που διαχειρίζεται υποθέσεις διασυνοριακής οργανωμένης εγκληματικότητας με έδρα τη Χάγη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία οι δύο εργάτες φέρεται ότι το 2025, κατά τη διάρκεια εργασίας τους στο ναυπηγείο του Αμβούργου, προέβησαν σε σαμποτάζ σε πλοία που προορίζονταν για το γερμανικό πολεμικό ναυτικό. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η κορβέτα «Emden», η οποία βρισκόταν σε ναυπηγείο όταν, όπως αναφέρεται, οι κατηγορούμενοι έριξαν πάνω από 20 κιλά χαλίκι για καθαρισμό με πίεση (Strahlkies) στον κινητήρα του πλοίου, έκοψαν σωληνώσεις παροχής γλυκού νερού, αφαίρεσαν καπάκια δεξαμενών καυσίμων και απενεργοποίησαν διακόπτες ασφαλείας της ηλεκτρονικής εγκατάστασης.
Το σαμποτάζ αποκαλύφθηκε μόνο κατά τον έλεγχο που έγινε πριν από την πρώτη έξοδο της κορβέτας «Emden» στα μέσα Ιανουαρίου, όταν το πλοίο ετοιμαζόταν να ταξιδέψει προς το Κίελο.
Ερευνάται ποιοι ήταν οι εντολείς
Η εισαγγελία τονίζει ότι οι ενέργειες των υπόπτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα πλοία ή να καθυστερήσουν την αναχώρησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γερμανίας και την επιχειρησιακή ικανότητα του ναυτικού. Η αξιολόγηση των κατασχεθέντων στοιχείων συνεχίζεται, ενώ ερευνάται και το ενδεχόμενο ύπαρξης εντολέων πίσω από τις ενέργειες των δύο ανδρών.
Η κορβέτα «Emden», που παραγγέλθηκε μαζί με άλλες τέσσερις κορβέτες κλάσης 130 από τη Bundeswehr το 2017 με κόστος δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, καθελκύστηκε το 2024 και πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη δοκιμαστική πλεύση τον Ιανουάριο του 2025. Τα πλοία αυτά προορίζονται να σταθμεύουν στο ναυτικό ορμητήριο του Ρόστοκ και να χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση της Βαλτικής Θάλασσας.
Όπως επισημαίνει η εισαγγελία, μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.
(Φωτογραφία: Bundeswehr/Nico Theska)
Δείτε επίσης:
Αρχεία Επστάιν: «Οι Έλληνες πλήρωσαν για την διάσωση γερμανικών και γαλλικών τραπεζών»
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 η ανεργία στη Γερμανία


Είχα μια τρομερή εμπειρία με μια ψεύτικη επενδυτική εταιρεία που με εξαπάτησε εντελώς. Η πρώτη μου μικρή επένδυση απέδωσε, κάτι που μου έχτισε την εμπιστοσύνη. Αργότερα, ένα μέλος του προσωπικού επικοινώνησε μαζί μου μέσω WhatsApp και με ενθάρρυνε να επανεπενδύσω. Αυτή τη φορά, έβαλα ένα τεράστιο ποσό από τις οικονομίες μιας ζωής μου. Όλα φαινόντουσαν καλά μέχρι που προσπάθησα να κάνω ανάληψη των κερδών μου—ξαφνικά, ο λογαριασμός μου απενεργοποιήθηκε. Επικοινώνησα με το ίδιο μέλος του προσωπικού, το οποίο με παρέπεμψε στο γραφείο υποστήριξής τους. Συνέχισαν να απαιτούν χρεώσεις, τις οποίες πλήρωσα, αλλά ακόμα δεν μπορούσα να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου. Συνειδητοποιώντας ότι ήταν απάτη, ζήτησα βοήθεια και με παρέπεμψαν στην Trustwavehackerstech, μια επαγγελματική ομάδα ανάκτησης. Εντόπισαν και ανέκτησαν με επιτυχία την χαμένη μου επένδυση. Είμαι βαθιά ευγνώμων και συνιστώ τις υπηρεσίες τους σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.
Email: Trustwavehackerstech2 @ gmail com