Τουρισμός και Ακίνητα: Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας – Ευκαιρία ή μονοκαλλιέργεια;

Η έκρηξη των luxury resorts, η γεωγραφική διασπορά επενδύσεων και η άνοδος του property management διαμορφώνουν ένα νέο οικονομικό οικοσύστημα με σημαντικές προοπτικές αλλά και κρίσιμα ερωτήματα.

Must Read

Από το «ήλιος και θάλασσα» στο επενδυτικό real estate

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν παρέχει απλώς τουριστικές εμπειρίες. Παρέχει ακίνητη περιουσία με τουριστική ταυτότητα. Το μοντέλο «resort + branded residences» έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της επενδυτικής στρατηγικής σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο τουρισμός συνεισφέρει πλέον περίπου 20–25% του ΑΕΠ άμεσα και έμμεσα, ενώ τα τουριστικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κινούνται σε επίπεδα άνω των 20 δισ. ευρώ ετησίως, καταδεικνύοντας το μέγεθος της δυναμικής που λειτουργεί ως καταλύτης και για την αγορά ακινήτων.

Εμβληματικό παράδειγμα αποτελεί το Costa Navarino, το οποίο απέδειξε ότι η σύνδεση φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών με ιδιωτικές κατοικίες μπορεί να προσελκύσει διεθνές κεφάλαιο, να δημιουργήσει υπεραξίες και να μετασχηματίσει ολόκληρες τοπικές οικονομίες.

Η λογική είναι απλή αλλά στρατηγικά ισχυρή: Ο επισκέπτης μετατρέπεται σε επενδυτή. Το τουριστικό προϊόν γίνεται επενδυτικό asset. Το ακίνητο αποκτά διεθνή εμπορική ταυτότητα μέσω branding και διαχείρισης.

Η γεωγραφική διασπορά: Πέρα από τα «κορεσμένα» νησιά

Για δεκαετίες, η τουριστική υπεραξία συγκεντρωνόταν σε περιορισμένο αριθμό προορισμών: Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη. Σήμερα όμως παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση.

Η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, τμήματα της Δυτικής Ελλάδας και λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της Κρήτης προσελκύουν οργανωμένες αναπτύξεις υψηλών προδιαγραφών. Παράλληλα, οι τιμές σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία ακόμη και κατά 30%–40%, γεγονός που ωθεί επενδυτές να αναζητήσουν νέες «αναδυόμενες» αγορές.

Η στρατηγική αυτή έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, πρώτον μεγαλύτερης κλίμακας projects με ολοκληρωμένη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη και δεύτερον τη στόχευση σε υψηλού εισοδήματος κοινό με μακροπρόθεσμη επενδυτική λογική.

Η γεωγραφική διασπορά μειώνει τον υπερκορεσμό των δημοφιλών νησιών και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια. Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα. Υπάρχει επαρκής υποδομή; Μπορούν τα τοπικά δίκτυα ενέργειας, ύδρευσης και μεταφορών να στηρίξουν τη ραγδαία ανάπτυξη; Και κυρίως, πόσο συμμετέχει η τοπική επιχειρηματικότητα σε αυτό το νέο μοντέλο;

Property Management & Branding: Η «αόρατη» βιομηχανία

Πίσω από κάθε πολυτελές resort ή οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.

Το property management δεν αποτελεί πλέον απλή υπηρεσία συντήρησης. Πρόκειται για δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο που περιλαμβάνει:

  • Διαχείριση ενοικιάσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης
  • Asset management και μεγιστοποίηση απόδοσης
  • Διεθνές marketing και positioning
  • Διασύνδεση με διεθνή hotel brands

Το ακίνητο αποκτά χαρακτηριστικά χρηματοοικονομικού προϊόντος. Σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, οι ετήσιες αποδόσεις από βραχυχρόνια μίσθωση εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 4% και 7%, ποσοστό ιδιαίτερα ελκυστικό σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές μορφές επένδυσης.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως νομικοί, σύμβουλοι επενδύσεων, εταιρείες διαχείρισης, τεχνικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Η επίδραση στην ελληνική οικονομία

Το νέο αυτό υβριδικό μοντέλο τουρισμού και real estate έχει σαφή μακροοικονομικά αποτυπώματα.

Υπάρχουν θετικές επιδράσεις ευρύτερου κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Η ενίσχυση του ΑΕΠ μέσω επενδύσεων και κατανάλωσης, η αύξηση φορολογικών εσόδων, η τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε τουρισμό, υπηρεσίες και διαχείριση δεν μπορούν να μην αγνοηθούν. Η εισροή ξένου κεφαλαίου λειτουργεί ως επιταχυντής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε μια οικονομία που για χρόνια αντιμετώπιζε περιορισμένη ρευστότητα.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι προβληματισμοί. Η άνοδος των τιμών κατοικίας σε τουριστικές περιοχές δυσκολεύει την πρόσβαση των Ελλήνων σε ιδιόκτητη ή ακόμη και ενοικιαζόμενη κατοικία, η υπερεξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε διεθνείς κρίσεις (γεωπολιτικές εντάσεις, υγειονομικά γεγονότα, ενεργειακές αναταράξεις) και φυσικά η περιβαλλοντική πίεση αυξάνεται, ιδιαίτερα σε νησιωτικά οικοσυστήματα.

Το ερώτημα επομένως δεν είναι αν το μοντέλο αποδίδει, καθώς αποδίδει ήδη. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να ενταχθεί σε μακροπρόθεσμο εθνικό σχεδιασμό που θα συνδυάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική ισορροπία και τη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης. Και κρίσιμα, πως η ελληνική ξενοδοχειακή αγορά θα εξάγει τουριστικό branding και δεν θα περιορίζεται μόνο στο property management.

Συνεπώς είναι στρατηγική επιλογή ή δομικός κίνδυνος;

Η Ελλάδα φαίνεται να μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή πλατφόρμα ποιοτικού τουρισμού και επενδυτικών ακινήτων. Η σύζευξη luxury resorts, branded κατοικιών και επαγγελματικής διαχείρισης δημιουργεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό αφήγημα.

Ωστόσο, κάθε μονοκαλλιέργεια ενέχει κινδύνους. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία δεν θα κριθεί μόνο από τις αφίξεις ή τα έσοδα, αλλά από το κατά πόσο το μοντέλο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλους τομείς – βιομηχανία, τεχνολογία, καινοτομία.

Η πρόκληση για την ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς να προσελκύσει επενδύσεις. Είναι να τις εντάξει σε ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πλαίσιο που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα, κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.

Το νέο μοντέλο έχει δυναμική. Το ζητούμενο είναι η στρατηγική διαχείρισή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Kε Βέρμπη. ΑΡΚΕΤΑ με την ‘μονοκαλλιεργεια’ πού λέγεται τουρισμός. Ωραίο το άρθρο σας καί σημαντικά τα θέματα πού αναφέρετε. Τα 2 ΑΝΙΚΑΝΑ καί ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ κόμματα πού μας κυβερνούν ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ από το 1974, δεν έχουν προσέξει αρκετά τον τουρισμό ούτως ώστε να πάει ακόμα καλύτερα αλλά καί με μεγαλύτερα οφέλη. Όμως η απληστία από την μετατροπή κανονικών διαμερισμάτων σε airbnb, καί εξ’αιτίας της έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση από τους κατοίκους όλων των περιοχών, λόγω τεραστίων ενοικίων, αλλά καί άλλων λόγων, έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Οι εφημερίδες σήμερα αναφέρουν ότι το 59% δεν μπορεί ούτε να νοικιάσει καί φυσικά ούτε καί να αγοράσει καί πολλοί κάτοικοί μας, δουλεύουν λόγω της γενικής ακρίβειας, ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ καί την έλλειψη κατοικιών γιά τούς λόγους πού ανέφερα ανωτέρω. Η χώρα μας πρέπει να ασχοληθεί καί με τις ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ άλλες ‘καλλιέργειες’, αξιότιμε Κε Βέρμπη γιά να πάει επιτέλως μπροστά. Κραυγαλέο παράδειγμα η γείτων χώρα πού από το 1821 καί μετά, ας πούμε πχ, βρίσκεται στις 20 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ( καί όχι μόνο) ΧΩΡΕΣ ΤΟΎ ΚΟΣΜΟΥ (G20). Πού βρισκόμαστε εμείς Κε Βέρμπη; Προχωρήσαμε λιγάκι τα τελευταία 200 χρόνια, όχι όμως άν είχαμε πολιτικούς καί κόμματα πού θα ενδιαφέρονταν να βελτιώσουμε σημαντικά όλους τούς τομείς πού αποτελούν την χώρα μας.

  2. Χαίρομαι!!!Για Την Επιχειρηματική Σου Πρόοδο!!!και Επιτυχία!!!👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Εύχομαι πάντα τα Καλύτερα!!!Με Υγεία!!!και Δημιουργικότητα!!!
    Με πολύ!!!Αγάπη 🫶και Συγκίνηση!!!Χαράς !!!και Ενθουσιασμό!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός στη Ρόδο: Έκτακτη προσγείωση Boeing 787 μετά από ένδειξη μηχανικής βλάβης

Στιγμές ανησυχίας εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, όταν επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε διεθνή πτήση...

More Articles Like This