Την απόφασή του να αυξήσει από 10% σε 15% τον οριζόντιο δασμό που έχει επιβληθεί σε εισαγωγές από όλο τον κόσμο ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η γνωστοποίηση έγινε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από «πολλούς μήνες σκέψης».
- Επιμέλεια για το Newsbreak
Αύξηση δασμών με άμεση ισχύ
Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο νέος συντελεστής 15% θεωρείται «πλήρως επιτρεπόμενος και νομικά δοκιμασμένος», με την αύξηση να τίθεται σε εφαρμογή άμεσα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο αρχικός παγκόσμιος δασμός του 10% αφορούσε χώρες που, όπως ανέφερε, «εκμεταλλεύονταν τις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκαετίες», χωρίς να υφίστανται αντίποινα.
Αντίδραση στη δικαστική κρίση
Στην ίδια ανάρτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος στη χθεσινή απόφαση του Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τους δασμούς, εκφράζοντας ανοιχτά την οργή του. Χαρακτήρισε τη δικαστική κρίση «γελοία», «κακογραμμένη» και «εξαιρετικά αντιαμερικανική», σημειώνοντας ότι προηγήθηκε εκτενής επανεξέτασή της πριν προχωρήσει στη νέα απόφαση.
Νέοι δασμοί τους επόμενους μήνες
Ο Τραμπ προανήγγειλε ότι κατά τους επόμενους μήνες η κυβέρνησή του θα καθορίσει και θα εκδώσει επιπλέον δασμούς, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα είναι επίσης «νομικά επιτρεπόμενοι». Όπως υποστήριξε, τα μέτρα αυτά εντάσσονται στη στρατηγική που εφαρμόζει για να συνεχιστεί η διαδικασία ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του περί «Αμερικής μεγαλύτερης από ποτέ».
Κλείνοντας την ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε την αύξηση των δασμών ως προσωπική πολιτική επιλογή και ως απάντηση τόσο στις διεθνείς εμπορικές πρακτικές όσο και στη δικαστική απόφαση, στέλνοντας μήνυμα ότι η εμπορική του ατζέντα θα συνεχιστεί με ακόμη πιο επιθετικούς όρους.
Δείτε επίσης:
- Μακρόν για απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τους δασμούς: «Να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε»
- Δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία – Έτοιμα για πιθανό χτύπημα στο Ιράν
- «Μεγάλη μου τιμή»: Ο Τραμπ υπέγραψε για τους δασμούς – Κλιμακώνεται η σύγκρουση με το Ανώτατο Δικαστήριο








