Με μια κίνηση που δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιλέγει να «τρέξει» την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ουσιαστικά παγώσει τη διαδικασία επικύρωσης.
Σε ανάρτησή της στο Χ η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι προχωρά στην «προσωρινή εφαρμογή» της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με το μπλοκ της Mercosur.
In January, the European Council empowered the Commission to provisionally apply the Agreement
as from the first ratification by a Mercosur country.Over the last weeks, I have discussed this intensively with Member States and the EP.
On that basis, the Commission will now… pic.twitter.com/1gs5XMkPkZ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 27, 2026
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου 720 εκατομμυρίων ανθρώπων. Έχει προκαλέσει δε σφοδρές αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους αγρότες, που καταγγέλλουν ότι θα αντιμετωπίσουν άνισο ανταγωνισμό από τα νοτιοαμερικανικά προϊόντα, τα οποία παράγονται με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και λιγότερους κανονισμούς για τη χρήση φυτοφαρμάκων και ορμονών που απαγορεύονται στην ΕΕ.
Το «πάγωμα» από το Κοινοβούλιο
Τον Ιανουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την παραπομπή της συμφωνίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά «παγώνοντάς την» για έως και δύο χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει στην εφαρμογή, μόλις οι χώρες της Mercosur θα ολοκλήρωναν τις δικές τους διαδικασίες επικύρωσης. Η Αργεντινή και η Ουρουγουάη επικύρωσαν τη συμφωνία την Πέμπτη.
Η επιλογή της Κομισιόν να ενεργοποιήσει τώρα fast track διαδικασίες πριν δοθεί η τελική πολιτική έγκριση, ανοίγει νέο κύκλο έντασης, την ώρα που ήδη χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με την εφαρμογή της.
Αρβανίτης: «Κατάφωρη δημοκρατική εκτροπή»
Ήδη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για «κατάφωρη δημοκρατική εκτροπή».
«Η συμφωνία που φέρει και την υπογραφή Μητσοτάκη είναι καταστροφική για τους Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς και δημιουργεί ακόμα πιο σκληρούς ταξικούς διαχωρισμούς στην τροφή. Να μην περάσει το πραξικόπημα της ευρωπαϊκής Δεξιάς» υπογραμμίζει.
Δείτε επίσης:
Mercosur και τα μυαλά στα κάγκελα για το ιερατείο των Βρυξελλών
Περνάει η γερμανική «γραμμή» – Ενεργή η συμφωνία ΕΕ-Mercosur από τον Μάρτιο
Επιβεβαιώθηκε το Newsbreak – Η κυβέρνηση πίεσε σκληρά τους ευρωβουλευτές για τη Mercosur







