Σαφές μήνυμα ότι η σύγκρουση με την Τεχεράνη δεν μετριέται με ημερομηνίες αλλά με την επίτευξη στρατηγικών στόχων έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σαάρ, μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Σταύρο Ιωαννίδη.
«Όταν πηγαίνεις σε πόλεμο είναι προτιμότερο να έχεις στόχους παρά χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πως βασική επιδίωξη του Ισραήλ είναι η μακροπρόθεσμη εξάλειψη των απειλών από το Ιράν. «Θέλουμε να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά πιο σημαντικός είναι ο στόχος», σημείωσε.
«Μακροπρόθεσμη εξάλειψη της απειλής»
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης, κατά την άποψη της κυβέρνησής του, επιδιώκει διαχρονικά την εξάλειψη του Ισραήλ και δρα συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφερε, το Ιράν χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει ένοπλες οργανώσεις, αναπτύσσει πυρηνικές δυνατότητες και παράγει βαλλιστικούς πυραύλους που –όπως είπε– έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ αλλά και άλλων χωρών της περιοχής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να εξαλειφθεί οριστικά η απειλή «εύλογα γίνεται αντιληπτό» ότι απαιτείται αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. «Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο καθεστώς. Χρειάζεται αλλαγή για χάρη της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να μην συμβεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εκστρατείας αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο.
«Οι Ιρανοί πρέπει να παλέψουν για την ελευθερία τους»
Αναφερόμενος στον ιρανικό λαό, ο κ. Σαάρ δήλωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την ελευθερία του. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, είναι στα χέρια τους», είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι χωρίς εξωτερική βοήθεια δύσκολα θα τα καταφέρουν.
«Ως φίλοι των Αμερικανών θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες», πρόσθεσε, υποδηλώνοντας τη στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον.
«Νόμιμος στόχος η ηγεσία του καθεστώτος»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ακόμη ότι κάθε πιθανός διάδοχος ανώτατος ηγέτης του Ιράν θεωρείται «100% νόμιμος στόχος», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καθεστώς που πλήττει αμάχους τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός αυτής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι έχει δεχθεί πλήγματα, είτε απευθείας από το Ιράν είτε μέσω της Χεζμπολάχ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
«Δεν πλήττουν στρατιωτικούς στόχους, πλήττουν άμαχους. Δεν παίζουμε παιχνίδια με ένα τέτοιο καθεστώς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανοικτό το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης
Ερωτηθείς για πιθανή χερσαία επιχείρηση, ο κ. Σαάρ δεν απέκλεισε κανένα σενάριο, επισημαίνοντας ότι «σε φάση πολέμου τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα πως «οι μπότες στο έδαφος, στο Ιράν, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι Ιρανοί».
Διχασμένη η Ευρώπη
Σχολιάζοντας τη στάση της Ευρώπης, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για έλλειψη ενιαίας γραμμής, αναφέροντας ως παράδειγμα την αρνητική –κατά τον ίδιο– προσέγγιση της Ισπανία και τη θετική στάση της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση.
Κλείνοντας, και ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήχησε συναγερμός προειδοποίησης, ο κ. Σαάρ σημείωσε ότι οι αραβικές χώρες που δέχονται επιθέσεις από το Ιράν θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες αν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.
Το μήνυμα, πάντως, ήταν σαφές: για το Ισραήλ, η σύγκρουση δεν θα λήξει με βάση το ημερολόγιο, αλλά όταν –και εφόσον– θεωρηθεί ότι έχει απομακρυνθεί οριστικά η ιρανική απειλή.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- i24NEWS: Πληροφορίες για έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων των Κούρδων στο Ιράν
- Ιράν: «Νόμιμος στόχος οι ισραηλινές πρεσβείες παγκοσμίως»







