Σε πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν αναπτυχθεί ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες με αποστολή την προστασία κρίσιμων και πολιτικών υποδομών από επιθέσεις με drones, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ.
Ανάπτυξη σε πέντε χώρες
Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, έπειτα από περιοδεία στην περιοχή, γνωστοποίησε ότι ουκρανικά τμήματα επιχειρούν ήδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και την Ιορδανία. Όπως ανέφερε, η παρουσία τους συντονίζεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία σε επίπεδο «μακροπρόθεσμης ασφάλειας».
Report to the President of Ukraine, Volodymyr @ZelenskyyUa, on the work of Ukrainian teams in the Gulf region.
Over the past week, I visited the UAE, Saudi Arabia, Qatar, Kuwait, and Jordan. I held meetings with leadership of those countries and relevant institutions.… pic.twitter.com/PWlfTG0She
— Rustem Umerov (@rustem_umerov) March 20, 2026
Μονάδες αναχαίτισης και επέκταση επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αναπτυχθεί ειδικές μονάδες αναχαίτισης με στόχο την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και πολιτικών υποδομών. Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για τη διεύρυνση της κάλυψης των επιχειρήσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Εμπειρία από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το Κίεβο επισημαίνει ότι σχεδόν δώδεκα χώρες έχουν ζητήσει τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του στην άμυνα απέναντι σε μαζικές επιθέσεις με φθηνά «καμικάζι» drones. Η εμπειρία αυτή έχει αποκτηθεί από τη συνεχή χρήση τέτοιων μέσων από τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ενώ παρόμοια τακτική φέρεται να εφαρμόζει και το Ιράν στην περιοχή του Κόλπου.
Ο Ρουστέμ Ουμέροφ σημείωσε ότι οι ομάδες επικεντρώνονται στην αξιοποίηση ουκρανικών τεχνολογιών για την εξουδετέρωση των απειλών, παρέχοντας παράλληλα συμβουλευτική υποστήριξη σε συνεργαζόμενες χώρες για λύσεις αντιαεροπορικής άμυνας.
Σχέδια για τα Στενά του Ορμούζ
Σε ξεχωριστή τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον Ρουστέμ Ουμέροφ, καθώς και στα αρμόδια υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, να αξιολογήσουν το επίπεδο ετοιμότητας κρατών που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ.
Rustem Umerov reported on the outcomes of meetings and negotiations in the Middle East and the Gulf region. We are engaging in detailed discussions with partners at all necessary levels. Our teams are already working with five countries on countering “shahed” drones – we have… pic.twitter.com/cBB4zTR3ha
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 20, 2026
Όπως τόνισε, η Ουκρανία επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στη διεθνή ασφάλεια, αναδεικνύοντας την επιχειρησιακή της εμπειρία και την τεχνογνωσία της στην προστασία ανθρώπινων ζωών.
Δείτε επίσης:
- WSJ: Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ξεκινούν τη μάχη για την απελευθέρωση των Στενών του Ορμούζ
- Οι λύσεις της «Ασπίδας του Αχιλλέα» για τις επιθέσεις κορεσμού από εχθρικά drones
- Ιράν: «Το απόθεμα πυραύλων είναι επαρκές» – Απάντηση στους ισχυρισμούς Νετανιάχου







