Σάββατο 12/6/2021

Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Τα ελληνικά πλοία καλούν τον κυβερνήτη να φύγει

Το Oruc Reis βρίσκεται δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis,  που το μεσημέρι της Δευτέρας βρισκόταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εισήλθε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, το τουρκικό πλοίο έχει απλώσει καλώδια όμως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου όλων των πλοίων που βρίσκονται κοντά του, ελληνικά αλλά και τουρκικά.

Από τον ασύρματο, οι ελληνικές φρεγάτες εκπέμπουν μήνυμα που αναφέρει ότι το Oruc Reis βρίσκεται παράνομα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και καλούν τον κυβερνήτη να αποχωρήσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί συνεχώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Πρόκληση μετά το ΚΥΣΕΑ με απάντηση στην ελληνική αντι-NAVTEX

Το πρωί της Δευτέρας, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ, όπου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε το παρόν, ντυμένος με στολή παραλλαγής και διαβεβαίωσε ότι «όλα θα πάνε καλά».

Το απόγευμα της Δευτέρας, λίγη ώρα αργότερα μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, και την ελληνική αντι-NAVTEX, η Τουρκία απάντησε με νέα NAVTEX!

Το Oruc Reis απέπλευσε για «έρευνες» βάσει της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε, μαζί με 2 πλοία του τουρκικού στόλου.

Η νέα NAVTEX -με την οποία ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis και τα δύο πλοία θα πραγματοποιήσουν έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ