«Φύγετε από την τουρκική ΑΟΖ» γρυλίζουν οι Τούρκοι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Τι απαντάει η ελληνική πλευρά

Must Read

Αμετακίνητο παραμένει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Το ωκεανογραφικό που συνοδεύεται από στόλο δέκα πολεμικών πλοίων έσπασε τη σιγή ασυρμάτου και καλεί τις ελληνικές φρεγάτες και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να αποχωρήσουν γιατί βρίσκονται εντός της… τουρκικής ΑΟΖ! Από χθες το βράδυ που η ελληνική πλευρά καλούσε μέσω ασυρμάτου τον κυβερνήτη του Oruc Reis να αποχωρήσει κάθε 15 λεπτά, οι κλήσεις έμεναν αναπάντητες. Σήμερα, με άκρα προκλητικότητα, το πλήρωμα του Oruc Reis  δηλώνει ότι «εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, δεν είστε εσείς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πρέπει εσείς να αποχωρήσετε».

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Τσαβούσογλου

Με δηλώσεις που πυροδοτούν το κλίμα έντασης στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αψηφώντας το διεθνές δίκαιο, υποστήριξε ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών. Σα να μην έφτανε αυτό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ανακοίνωσε ότι το Oruc Reisα θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες έως το τέλος Αυγούστου:

«Μετά τη μεσολάβηση Μέρκελ κάναμε κινήσεις, αλλά δεν θέλαμε να το πάρουν ως υποχώρηση. Δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας. Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά απέναντί μας υπάρχει μια χώρα με κακές προθέσεις. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπλέον τόνισε ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της και προσθέτει: «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τουρκική προπαγάνδα στο ζενίθ

Παράλληλα η τουρκική προπαγάνδα εντείνεται! Ο Τούρκος διπλώματης και πρώην γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Έρτζιγες, παρουσίασε στο Twitter παραποιημένο χάρτη που διχοτομεί το Αιγαίο αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Εύβοιας!

Η Γερμανία ζητά εφ’όλης της ύλης διάλογο με την Άγκυρα

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, η γερμανική κυβέρνηση -διά στόματος τόσο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου- κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα να ξεκινήσουν διάλογο εφ’ όλης της ύλης, αφήνοντας έτσι περιθώρια στην Τουρκία, μη διαμηνύοντας απερίφραστα πως οι περιοχές στις οποίες σκοπεύει να ερευνήσει είναι περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα!

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για την κρίση στη Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου.

Τσίπρας: «Η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς»

αλεξης τσιπρας

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από τον θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το ”Oruc Reis” παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν, είναι γνωστός στις Ενοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά. Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Φώφη Γεννηματά: «Η πολιτική της ΝΔ διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις»

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του ”Oruc Reis” στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Όπως έχουμε τονίσει, η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας. Ομως τούτη την ώρα που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μία την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις. Σε αυτά τα  κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει», τόνισε στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κυριάκος Βελόπουλος: «Η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας»

Βελόπουλος

«Κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία κατέστησα σαφές στον Πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό. «Η πρέπουσα αντιμετώπιση σε αυτήν την πρόκληση είναι η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η βύθιση του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε. «Εστίασα στην ηχηρή απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησα την επίκληση του άρθρου 42 για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε εξωτερική απειλή είναι η ομοψυχία του Έθνους. Ομοψυχία όμως που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να χαραχθούν οι κόκκινες γραμμές του Έθνους απέναντι στους εισβολείς. Τέλος, χαρακτήρισα αυτονόητη αναγκαιότητα την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας, ώστε να υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Κουτσούμπας: «ΕΕ, ΝΑΤΟ ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση»

«Όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα». Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This