29/9/2022

Σε απόλυτη ετοιμότητα το Στράτευμα από το Καστελόριζο έως τον Έβρο! Οι απαντήσεις στους τουρκικούς σχεδιασμούς

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Παρότι η προσοχή όλων τις κρίσιμες αυτές ώρες είναι στραμμένη στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή της τουρκικής παράνομης NAVTEX, από την Κυριακή οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μπει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας σε όλη την επικράτεια. Από το σύμπλεγμα της Μεγίστης ως τον Εβρο, αλλά και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν είναι στα σύνορα, η ζωή είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη Κυριακή. Τα πάντα είναι φορτωμένα, οι πάντες είναι έτοιμοι να διασφαλίσουν τις περιοχές ευθύνης τους με αστραπιαίες κινήσεις, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να υπάρξει άμεση κλιμάκωση με την Τουρκία. Οι επιστροφές των στελεχών από τις άδειες, το «πάγωμα» των μεταθέσεων και όλα τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν γίνονται όμως απλώς για να είναι… γεμάτα τα στρατόπεδα.

Αντιθέτως, υπάρχει σαφής προσπάθεια να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό στον τομέα της «ετοιμότητας» των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετοιμότητα η οποία ακόμη κανείς δεν ξέρει για ποιο διάστημα θα χρειαστεί, αφού οι τουρκικές προκλήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας εκτυλίσσονται σε «χαμηλή ταχύτητα» και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και πώς θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές. Σε ολόκληρη την Ελλάδα τα στρατόπεδα αποτελούν εν μέσω θερινής ραστώνης κυριολεκτικά μελίσσια, με τα στελέχη να αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας πλήθος ενεργειών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους ετοιμότητας. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ακόμη και πριν από την επίσημη ανάκληση των αδειών, λόγω της έντασης με το «Oruc Reis», δεν ήταν μικρός ο αριθμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επέστρεφαν από τις διακοπές αυτοβούλως, προκειμένου να είναι κοντά στην υπηρεσία τους.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Πανέτοιμος ο Στρατός μας να απαντήσει στον επίδοξο εισβολέα

Ο λόγος για αυτή την αυξημένη ετοιμότητα –που έχει κόστος κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό- δεν είναι άλλος από την «αλλαγή» του ελληνικού δόγματος περί θερμού επεισοδίου, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για μια «λελογισμένη» κρίση που θα της έδινε τα κέρδη στα οποία αποσκοπεί χωρίς να της κοστίσει ιδιαίτερα. Αυτός ο σχεδιασμός ανατράπηκε τον Ιούνιο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μέσω μετρημένων και μελετημένων δηλώσεων σε Έλληνες δημοσιογράφους. «Πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει σημειακή εμπλοκή. Δηλαδή αν ξεσπάσει σύγκρουση στο Καστελόριζο ή όπου αλλού, αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί εκεί, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το ελληνοτουρκικό σύστημα» είχε πει στους δημοσιογράφους που είχε καλέσει ο Α/ΓΕΕθΑ στις 19 Ιουνίου, σηματοδοτώντας τη «στροφή» της τακτικής της χώρας μας. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά σημείωνε σε σχετικό του άρθρο ο Κ. Γρίβας, «κερασάκι στην τούρτα» ήταν στο τέλος της συνάντησης με τους δημοσιογράφους, όταν δήλωσε πως τα επιχειρησιακά σχέδια δεν μπορούν να αντέξουν παρά το πολύ πέντε λεπτά όταν ξεσπάσει μια σύγκρουση. Αυτή είναι μια κλασική ρήση του Φον Μόλτκε του Πρεσβύτερου και αναφέρεται, φυσικά, όχι σε «λελογισμένες» στρατιωτικές «εμπλοκές» που είναι άκρως ελεγχόμενες, αλλά στο όταν «το τζίνι του πολέμου αφεθεί να βγει από το μπουκάλι».

Η λογική πίσω από την απόφαση αυτή, που έχει όμως ως προϋπόθεση την ολική ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι η ανατροπή του business plan των Τούρκων, οι οποίοι, βάζοντας στο ζύγι τα πιθανά κέρδη και το πιθανό κόστος από ένα τοπικά περιορισμένο θερμό επεισόδιο, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να κλιμακώσουν. Η σαφής προειδοποίηση από τα λόγια του Κ. Φλώρου είναι ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει -σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό της στρατιωτικής ηγεσίας- να κάνουν αυτού του είδους τα «παιχνίδια», αφού δείχνει ως ισχυρή πιθανότητα την κλιμάκωση σε ολόκληρο το μέτωπο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Πανέτοιμος ο Στρατός μας να απαντήσει στον επίδοξο εισβολέα

Η παγίδα

Οι ελληνικές δυνάμεις, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Υπάρχει όμως, όπως αναφέρει ο αναλυτής Κ. Λαμπρόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του, η πτυχή της τουρκικής υβριδικής στρατηγικής που αφορά την υπονόμευση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και την εξουθένωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με απλά λόγια, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διατηρεί επ’ άπειρον με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Στράτευμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παίζουν έναν τεράστιο ρόλο που απαιτεί τεράστια ψυχολογική και πνευματική προπαρασκευή, σημειώνει ο διεθνολόγος, συμπληρώνοντας ότι η έκθεση και η ανάλωσή τους στις διαρκείς ψυχολογικές επιχειρήσεις της τουρκικής πλευράς πρέπει να αποφευχθούν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει καταρχάς η παρούσα κατάσταση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να «τελειώσει».

Η προοπτική μιας «περιπέτειας» του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επί εβδομάδες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας σε καμία περίπτωση. Απ’ ό,τι φαίνεται αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει για τα καλά στην ελληνική πλευρά. Ενώ απαιτείται η υιοθέτηση αντι-υβριδικών προτύπων που θα δημιουργούν τον κατάλληλο αντίκτυπο ανατρέποντας τις τουρκικές πρωτοβουλίες. Η γνώση γι’ αυτό υπάρχει. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αφού αφεθούν πίσω αγκυλώσεις του παρελθόντος σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί το Στράτευμα. Φαίνεται ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι χωρίς ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις η μόνη διπλωματία που υπάρχει είναι αυτή των υποχωρήσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρομερή τουρκική πρόκληση: Εδώ και ώρες, τουρκικό αεροσκάφος στα 50 μίλια από την Αθήνα!

Τις τελευταίες ώρες (το αεροσκάφος έφτασε στην καρδιά του Αιγαίου γύρω στις 11:30 CEST),...

Πανέτοιμος ο Στρατός μας να απαντήσει στον επίδοξο εισβολέα

Διήμερη επίσκεψη σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς,...

Ποια ονόματα θα πάρουν οι τρεις νέες φρεγάτες Belharra

Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου αποφάσισε τα ονόματα που θα...

Ο κίνδυνος του ελληνοτουρκικού πολέμου και εμείς

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη                    Δεν...

Παράνοια! Το σχέδιο πολέμου που κατέθεσε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ

Η Αγκυρα δείχνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως μέσο και άλλοθι, προκειμένου να στηρίξει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

Κανδελιούσσα: Νέα εισβολή τουρκικού drone στην καρδιά του Αιγαίου!

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Ημερίδα στη Σχολή Ευελπίδων για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ημερίδα με θέμα «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική...

«Είμαστε έτοιμοι και δυνατοί – Ο Έβρος δεν πέφτει», το μήνυμα του Στρατηγού Φλώρου

Στον Έβρο πραγματοποίησε επίσκεψη ο Α/ΓΕΕΘΑ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που...

Τα νεοαποκτηθέντα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου στην τριμερή εκπαίδευση Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ

Η τριμερής συνεκπαίδευση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας,...

Προχωρά η ναυπήγηση της πρώτης Belharra!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI-HN για το Πολεμικό...

Νέα τουρκική εισβολή στην καρδιά του Αιγαίου με drone – Πάλι το αφήσαμε να...

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο!

Η Αγκυρα κλιμακώνει καθημερινά την ένταση, με απειλές και ύβρεις εναντίον της χώρας μας - Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Νέα τουρκική πρόκληση στην καρδιά του Αιγαίου! Έφυγε ανενόχλητο το τουρκικό Drone…

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV προχώρησε σε υπερπτήση...

Το Κατάρ στέλνει Rafale στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει τους πιλότους της!

Σοβαρή εξέλιξη που μας αφορά άμεσα, καθώς ενεργοποιείται η στρατιωτική συμφωνία Κατάρ - Τουρκίας,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστήριο με τον εξαφανισμένο 25χρονο: Βρέθηκε καμένος από τη μέση και κάτω!

Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του κλειδωμένο και μετέπειτα ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός και απανθρακωμένος

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

Εγγονή πασίγνωστης Ελληνίδας δημοσιογράφου έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου και έγινε αγόρι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή "Το...

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Η τέφρα της Μάρθας Καραγιάννη σκορπίστηκε στη θάλασσα

Η Μάρθα Καραγιάννη έφυγε από τη ζωή την Κυριακή...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ