Ελλάς-Γαλλία συμφωνία στις 10 Σεπτεμβρίου; Με «κερασάκι» 12 μαχητικά Rafale για τη χώρα μας!

Must Read

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές από τη Γαλλία, αλλά και από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, οδεύουμε προς μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, που θα υπογραφεί πιθανότατα στις 10 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Nότου που συγκαλεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική και στην οποία θα παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο παρασκήνιο, έγινε επιτυχής επαναπροσέγγιση της Ελλάδας από τη γαλλική πλευρά, με την πολύτιμη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Κύπρου, για την επίτευξη διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Κυριακάτικης Realnews, κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Στο παιχνίδι παραμένουν και οι φρεγάτες τύπου FDI/Belharra, ωστόσο η σημαντικότερη είδηση στη νέα συμφωνία είναι πως η Ελλάδα σκοπεύει να παραγγείλει 12 μαχητικά τύπου Rafale. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές αυτό αποτελεί μια προσπάθεια αλλαγής των ισορροπιών σε επίπεδο αμυντικής υπεροχής στο Αιγαίο, υπέρ της Ελλάδας, τουλάχιστον προσωρινά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, οι Γάλλοι προσφέρουν στην Αθήνα επιπλέον των μαχητικών που θα αγοράσει και έξι παλαιότερα από τα αποθέματά τους. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των γαλλικών μαχητικών που θα ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία μένει να προσδιοριστεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο ρόλος της Κύπρου

Καταλύτης όσον αφορά την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την αμυντική συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας, που έδειχνε να έχει ναυαγήσει τον Ιούλιο, υπήρξε η σημαντική αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Λευκωσία με το Παρίσι, πριν από μερικές εβδομάδες, την ώρα της έξαρσης των τουρκικών προκλήσεων. Η Αθήνα είδε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο με τους Γάλλους, καθώς η Γαλλία είναι η μοναδική ίσως δυτική χώρα που στέκεται εμπράκτως στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας.

«Η απόκτηση από την Αθήνα των γαλλικών μαχητικών θα είναι μια ένδειξη καλής θελήσεως της Ελλάδας, ύστερα από το προσωρινό πάγωμα της παραγγελίας των φρεγατών, ώστε να διαλυθεί και η παραμικρή υποψία δυσαρέσκειας που μπορεί να επήλθε στη γαλλική πλευρά από αυτή την ιστορία», υποστηρίζουν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και για τα Rafale. Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, η αγορά συμφέρει την Ελλάδα, καθώς η συντήρηση των αεροσκαφών και η εκπαίδευση των πιλότων θα είναι γρήγορες και όχι δαπανηρές. Οι πιλότοι που θα επιλεγούν θα έχουν την εμπειρία των Mirage 2000-5 και θα γνωρίζουν τη γαλλική τεχνογνωσία, όπως και τους πυραύλους MICA.

Παράλληλα, συζητείται και η ενίσχυση της ελληνικής άμυνας με την αποστολή γαλλικών δυνάμεων, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως έγινε στις 12 Αυγούστου, όταν, μετά τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία έστειλε δύο Rafale σε βάση στην Κύπρο.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, η γαλλική διπλωματία επανήλθε και με οικονομικότερη και πιο ευέλικτη για την Αθήνα πρόταση για την αγορά φρεγατών. Όπως μαρτυρούν αξιωματούχοι κοντά στις διαπραγματεύσεις, το κόστος της αγοράς τους κυμαίνεται πλέον κάτω από τα απαιτούμενα μέχρι πρότινος 2,5 δισ. ευρώ, ενώ, σε μια κίνηση καλής θελήσεως, το Παρίσι αναμένεται να δανείσει προσωρινά στην Ελλάδα αριθμό φρεγατών αντίστοιχο με τον αριθμό των φρεγατών που θα παραγγελθούν. Γαλλικές πηγές διαβεβαιώνουν πως η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να παραγγείλει τις φρεγάτες.

Όμως, επιθυμία της ελληνικής ηγεσίας είναι να εξετάσει την ολοκληρωμένη γαλλική πρόταση, η οποία αναμένεται να επιδοθεί στην Αθήνα προσεχώς. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές από το ΥΠΕΘΑ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η βελτιωμένη οικονομική πρόταση θα συνδυάζεται με περικοπές στον εξοπλισμό και η Αθήνα είναι απρόθυμη να δεχτεί κάτι τέτοιο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, μέσω αυτής της συμφωνίας, η Γαλλία, σε συνδυασμό με τα συμφέροντά της, επανέρχεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, την οποία είχε εγκαταλείψει το 1975, ανοίγοντας τις ορέξεις της Τουρκίας. Τώρα, όμως, σκοπεύει να τη σταματήσει, καθώς σκοπός του Εμ. Μακρόν είναι η επανάκτηση του ηγετικού ρόλου της χώρας του στην περιοχή αυτή.

Το Παρίσι είναι πεπεισμένο πως ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να επιβληθεί στην ανατολική Μεσόγειο, όσο νιώθει πως κανείς δεν μπορεί να τον αγγίξει ή να του κλείσει τον δρόμο. «Επιθυμία του, η οποία θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε μια στιγμή παράκρουσης, είναι η προσάρτηση ελληνικών νησιών, όπως η Λέσβος και η ελεύθερη Κύπρος, και επίσης μέρος της Θράκης, που θα προσέδιδε ευρωπαϊκή διάσταση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην ίδια τη χώρα του», αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Την ίδια ώρα, κύκλοι από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζουν πως «η Γαλλία καταλαβαίνει σε υπέρτατο βαθμό την ανάγκη στρατιωτικής ενίσχυσης της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν». Για τον λόγο αυτόν ενισχύθηκαν οι γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκαλούν. Αν όμως η Γαλλία χρειαστεί να παραταχθεί στο πλευρό της Αθήνας, «θα το κάνει στην περίπτωση που η κατάσταση παρεκτραπεί», λένε.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, δεν αποκλείεται προσεχώς μια σημαντική γαλλική πρωτοβουλία για επαφές με τις ηγεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας-συνασπισμού για την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας, κάτι που, όπως πιστεύουν οι Γάλλοι, θα οδηγήσει την Ουάσιγκτον στην επιβολή αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα, οι οποίες θα αποδυναμώσουν κι άλλο τον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του.

πηγή: Κυριακάτικη Realnews

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This