Τρίτη 27/7/2021

Σε «ετοιμότητα» το Charles de Gaulle κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο

Το εντυπωσιακό Charles de Gaulle που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου, αναμένεται να πλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια συνέχεια των τελευταίων δηλώσεων του Μακρόν ότι η «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», και ότι ο Ερντογάν «θα πληρώσει το βαρύ το τίμημα».

Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, το Charles de Gaulle που θα συνοδευτεί από πλοία και υποβρύχια του γαλλικού στόλου, θα κατευθυνθεί τον Σεπτέμβριο προς την Μεσόγειο, σε μη «μη προσδιορισμένη αποστολή».

Χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες μέχρι στιγμής, για λόγους ασφάλειας, το αεροπλανοφόρο θα αποπλεύσει με μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο  αλλά και εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού και στόχευσης. 

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ

Σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν , χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι «θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο. Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ’ αυτής» σημείωσε ο Λε Ντριάν.

«Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών.

«Σταθερότητα και κυριαρχία»

«Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της καγκελάριου Μέρκελ, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία», τόνισε ο κ. Λε Ντριάν.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ