Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Αφωνία… Το Cesme χωρίς σήμα, η Ελλάδα χωρίς αντίδραση

Πέραν του διαβήματος του υπουργείου Εξωτερικών... τίποτα

Η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος όσον αφορά το ζήτημα του ερευνητικού σκάφους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Cesme, το οποίο έχοντας βγει από τα στενά των Δαρδανελίων βρίσκεται στο Αιγαίο, πλησίον της περιοχής της Ίμβρου και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει πλώρη για το κεντρικό Αιγαίο, στην περιοχή της παράνομης και προκλητικής τουρκικής NAVTEX.

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο γκαζοντενεκές των Τούρκων που βγάζουν στο Αιγαίο

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι εάν το Cesme -αν και όταν αποφασίσει να βάλει πλώρη προς το κεντρικό Αιγαίο, με τα όρια της τουρκικής NAVTEX να «αγγίζουν» τα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών- θα το κάνει συνοδευόμενο από άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία ή όχι. Οι πληροφορίες προς το παρόν είναι συγκεχυμένες, με πηγές να ισχυρίζονται ότι στην περιοχή πλησίον του πλοίου βρίσκονται δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

navtex cesme

Πέραν όμως του διαβήματος του υπουργείου Εξωτερικών, από πλευράς Ελλάδας δεν υπάρχει σαφής αντίδραση, ενώ το θέμα υποβαθμίζεται συνεχώς από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που περιορίζονται να αναφέρονται στη νέα τουρκική πρόκληση ως «αχρείαστη ενέργεια». Γίνεται ως εκ τούτου σαφές ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός δυναμικής αντιμετώπισης της νέας τουρκικής πρόκλησης.

Διαβάστε ακόμα: Ζητάει και τα ρέστα ο θρασύς Ακάρ: «Η Ελλάδα συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα προβλήματα»!

Οι κατευναστικές αυτές επιλογές είναι σαφές ότι αποτελούν κομμάτι της εμμονής της Αθήνας για τη διενέργεια του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών. Διεργασίες οι οποίες κατά κάποιους θα «εκθέσουν» την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, κάτι όμως που, από ό,τι φαίνεται, ούτε στην Άγκυρα αλλά ούτε και σε άλλες πρωτεύουσες κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές δηλώσεις κατά της χώρας μας συνοδεύονται από κινήσεις σαν και αυτή της Navtex που φτάνει μέχρι τη… Σκύρο!

Διαβάστε ακόμα: Η Τουρκία προσέλαβε λομπίστες για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35

Καθώς το Cesme είναι πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο πομπός του δεν «δίνει σήμα» στις γνωστές ιστοσελίδες, όπως το Marine Traffic, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πολιτική ναυσιπλοΐα. Έτσι, η ακριβής τοποθεσία του δεν είναι διαθέσιμη σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στα ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ιδιότητά του αυτή βεβαίως, όπως υπογραμμίζεται, δημιουργεί ένα πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από αυτό που ίσχυε γύρω από τις έρευνες που έκανε το Oruc Reis.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ