26/9/2022

Οι πέντε κινήσεις που δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζει νέα τετελεσμένα και σκηνικό έντασης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ύπουλες μεθοδεύσεις από το Cesme που βγήκε στο Αιγαίο με αποστολή «μάχης» να εντοπίσει τα ελληνικά υποβρύχια

Ακόμα ένα επικίνδυνο κεφάλαιο στην ατέρμονα σειρά των παράνομων διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας άνοιξε η Τουρκία την περασμένη Κυριακή, με την έξοδο του υδρογραφικού – ωκεανογραφικού TCG CESME στο Αιγαίο για δήθεν έρευνες υδρογραφίας, ωστόσο ακαθόριστου «ειδικότερου» περιεχομένου και σκοπού.

 • Από τον Νικο Σταυρουλάκι

Την έξοδο του Cesme ακολούθησε η αναγγελία από την Τουρκία πραγματοποίησης της μεγάλης κλίμακας αεροναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) προτού ολοκληρωθεί χρονικά η NAVTEX που αφορούσε τις δραστηριότητες του Cesme (έως τις 2/3/21), αλλά σε συνέχεια αυτής.

Η Άγκυρα τροφοδοτεί με νέα, φρέσκια «εκρηκτική ύλη» την πυριτιδαποθήκη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις γνωστές ύπουλες μεθόδους, τις οποίες μετέρχεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες το ισλαμοφασιστικό (τώρα) κεμαλοκεντρικό (παλαιότερα) τουρκικό κατεστημένο, σε μια σταθερά επιθετική στάση εναντίον της χώρας μας, ανεξάρτητα από το ποιος κινεί το πηδάλιο της διακυβέρνησης στη διεφθαρμένη γειτονική χώρα.

Η έξοδος του Cesme στο Αιγαίο μόνο αθώα δεν είναι, παρότι το συγκεκριμένο σκάφος είναι εδώ και δεκαετίες συχνός «πελάτης» στο ελληνικό αρχιπέλαγος, έχοντας σημειώσει αρκετά επεισόδια στο παρελθόν για παρεμφερείς δήθεν επιστημονικούς σκοπούς.

Εδώ θα παραθέσουμε συγκεκριμένους παράγοντες, γνωστούς στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο (ΓΕΕΘΑ), εξηγώντας γιατί η φαινομενικά νομότυπη έξοδος του τουρκικού σκάφους στα διεθνή ύδατα (σ.σ.: που παραμένουν «διεθνή» μόνο λόγω της ελληνικής ολιγωρίας) αποτελεί ύπουλο προπομπό πιθανών μελλοντικών προκλητικότερων ενεργειών, τις οποίες η Άγκυρα προωθεί μεθοδικά, σε αντίθεση με τη διαχρονική, μυθιστορηματική αφέλεια της Αθήνας.

 1. Το Cesme δεν είναι απλό επιστημονικό σκάφος. Είναι σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με αριθμό νηολογίου Α-599. Πρόκειται για σκάφος κατηγορίας «έρευνας» που κατασκευάστηκε το 1965 για τις ανάγκες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού υπό την ονομασία USNS «Silas Bent», Μεταβιβάστηκε στην Τουρκία το 1999, διατηρώντας τα ίδια χαρακτηριστικά. Δύναται να πραγματοποιεί ποιοτικές υδρογραφικές έρευνες, έχοντας και δυνατότητες χαρτογράφησης βυθού. Και μόνο το γεγονός της δυνατότητας χαρτογράφησης συνιστά παρανομία, καθώς χαρτογραφεί βυθό που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε και από την τουρκική πλευρά, χωρίς άδεια των ελληνικών Αρχών.
 2. Το Cesme δεν ανήκει τυχαία στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Παρότι φαινομενικά είναι ερευνητικού σκάφος υδάτων και παλαιό σκαρί, έχει εξοπλιστεί με νεότερα σύγχρονα ηχοβολιστικά συστήματα, με δυνατότητες εντοπισμού εχθρικών υποβρυχίων (sonars). Και, φυσικά, το τουρκικό σκάφος δεν βγήκε χειμωνιάτικα στο Αιγαίο για να μετρήσει ποσότητες της γαρίδας, αλλά να εντοπίσει τα ελληνικά υποβρύχια που περιπολούν νυχθημερόν στα ελληνικά ύδατα. Συνεπώς το Cesme διεξαγάγει «αποστολή μάχης» και όχι επιστημονική έρευνα. Επιπλέον, ως πολεμικό σκάφος δικαιούται να πλέει με κλειστούς πομπούς εντοπισμού στίγματος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αυτή για προφανείς λόγους.
 3. Άσκηση με 87 πλοία. Η έξοδος του Cesme προηγήθηκε χρονικά της αεροναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021» που εξήγγειλε η Τουρκία για το διάστημα από 25 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2020. Σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι στη διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα από το πολεμικό ναυτικό, την πολεμική αεροπορία, τον στρατό ξηράς, την τουρκική ακτοφυλακή και τη στρατοχωροφυλακή. «Σκοπός της άσκησης είναι να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των επιτελείων, των μονάδων και των πλοίων που ανήκουν στη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων, να γίνει δοκιμή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, η εξέλιξη των επιχειρησιακών τακτικών, ναυτικών και μεικτών επιχειρήσεων, η δοκιμή της διακλαδικότητας και η ενίσχυση της ετοιμότητας μάχης των μονάδων που θα συμμετάσχουν» σημειώνεται σχετικά.

  Αποσύρθηκε λόγω μποφόρ

  Το Cesme αποσύρθηκε την Πέμπτη (25/2/21), παραμονές έναρξης της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Αρμόδια στελέχη στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους διαβεβαίωναν την «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι το Cesme αποχώρησε από την περιοχή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς έπνεαν άνεμοι 38 κόμβων, στις οποίες το παλιό σκαρί δεν μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς ρίσκο. Αντέχει, δεν αντέχει τον καιρό, το Cesme δεν είχε κανέναν λόγο να παραμείνει στην περιοχή, αφού τη δουλειά του την έκανε. Την Παρασκευή, ωστόσο, το Cesme επέστρεψε.

  Περιέργως, 24 ώρες πριν από την αποχώρησή του, αποσύρθηκε το σκάφος επιφανείας του λιμενικού σώματος που το παρακολουθούσε. Ευτυχώς, για τα ελληνικά υποβρύχια δεν συζητάμε… Αλλά σαν αστείο ακούγεται να σκεφθούμε τι θα έκαναν τα σκάφη του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ σε ανάλογη περίπτωση.

  Όλη αυτή η συζήτηση θα ήταν εντελώς διαφορετική και σε απολύτως άλλη βάση, εάν η Ελλάδα είχε εξαγγείλει εγκαίρως και άφοβα και είχε καθιερώσει τα 12 ν. μίλια ως το εύρος των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), όταν έπρεπε, σημειώνει ενδεικτικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης. Αλλά στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα! Και όσο περνάει ο καιρός, γίνεται και… στερνότερη!

  Οι τεχνητές ξέρες και η χρήση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

 4. Όπως αναφέρει ο Γ. Σιδέρης σε έγκριτη ιστοσελίδα, «οι τεχνητές ξέρες που θέλει να στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, από την ερχόμενη Δευτέρα (αύριο), όταν θα έχει αναπτυχθεί ο τουρκικός στόλος στο πλαίσιο της άσκησης Mavi Vatan 2021, αρχίζουν να φαίνονται και η Αθήνα λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα». Κυριολεκτικά ή μεταφορικά, η Τουρκία δοκιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το στήσιμο πλωτών «εξεδρών» για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο πλαίσιο της άσκησης, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πρόσδεση και στον βυθό. Εάν η προοπτική αυτή είναι αληθής, τότε γίνεται χρήση του ελληνικού βυθού σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη. Το Cesme, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων, είναι δυνατόν να έχει διερευνήσει και την εκδοχή αυτή.
 5. Εάν αυτό συμβεί, τότε υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της ελληνικής και της διεθνούς νομοθεσίας ως προς δύο σκέλη.
 • Πρώτον. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2133.2/33882/2015 – ΦΕΚ 2443/Β/13-11-2015 (Γενικός Κανονισμός Λιμένα Σαρωνικού), όπως εγκρίθηκε ως απόφαση του υπ. Ναυτιλίας, στο άρθρο 2 αναφέρεται: «Ως πλοίο, κατά την έννοια του παρόντος Κανονισμού, νοείται κάθε σκάφος, προοριζόμενο να μετακινείται στα ύδατα για μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων, ρυμούλκηση, επιθαλάσσια αρωγή, αλιεία, αναψυχή, επιστημονικές έρευνες ή άλλο σκοπό, ως πλοίαρχος δε ο νόμιμα κυβερνών αυτό». Τουτ’ έστιν: Άλλο πράγμα εξέδρα, άλλο πράγμα πλοίο…
 • Δεύτερον. Κατά το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας (ΔΔΘ), «στην ανοικτή θάλασσα, ο εντοπισμός υφάλου και η αγκυροβολία σε αυτόν δημιουργεί την έννοια του πλωτού αγκυροβολίου σημαίας του πλοίου που είναι αγκυροβολημένο. Όταν το πλοίο το εγκαταλείψει, τότε και πάλι ο ύφαλος είναι ελεύθερος για αγκυροβολία άλλης εθνικότητας πλοίου». Και τότε τι γίνεται εάν δεν το εγκαταλείψει; Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει στα 10 ν. μίλια δυτικά των Κυθήρων, όπου και βρίσκεται το πλωτό αγκυροβόλιο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κίνδυνος του ελληνοτουρκικού πολέμου και εμείς

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη                    Δεν...

Παράνοια! Το σχέδιο πολέμου που κατέθεσε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ

Η Αγκυρα δείχνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως μέσο και άλλοθι, προκειμένου να στηρίξει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

Κανδελιούσσα: Νέα εισβολή τουρκικού drone στην καρδιά του Αιγαίου!

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Ημερίδα στη Σχολή Ευελπίδων για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ημερίδα με θέμα «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική...

«Είμαστε έτοιμοι και δυνατοί – Ο Έβρος δεν πέφτει», το μήνυμα του Στρατηγού Φλώρου

Στον Έβρο πραγματοποίησε επίσκεψη ο Α/ΓΕΕΘΑ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που...

Τα νεοαποκτηθέντα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου στην τριμερή εκπαίδευση Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ

Η τριμερής συνεκπαίδευση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας,...

Προχωρά η ναυπήγηση της πρώτης Belharra!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI-HN για το Πολεμικό...

Νέα τουρκική εισβολή στην καρδιά του Αιγαίου με drone – Πάλι το αφήσαμε να...

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο!

Η Αγκυρα κλιμακώνει καθημερινά την ένταση, με απειλές και ύβρεις εναντίον της χώρας μας - Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Νέα τουρκική πρόκληση στην καρδιά του Αιγαίου! Έφυγε ανενόχλητο το τουρκικό Drone…

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV προχώρησε σε υπερπτήση...

Το Κατάρ στέλνει Rafale στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει τους πιλότους της!

Σοβαρή εξέλιξη που μας αφορά άμεσα, καθώς ενεργοποιείται η στρατιωτική συμφωνία Κατάρ - Τουρκίας,...

Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενη εισβολή από τον Γιάννη Βαληνάκη

Δεν χρειάστηκε παραπάνω από μία παράγραφο ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα...

Νέα υπερπτήση τουρκικού drone πάνω από τον Γλάρο

Τον χαβά τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο, που πλέον στέλνουν drones για υπερπτήσεις στα...

Αναχαιτίζουμε τα τούρκικα drones αντί να τα ρίξουμε!

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ