Το Ισραήλ σπάει το αντιρωσικό μέτωπο: «Κανένα όπλο μας στους Ουκρανούς»!

«Ανήκουστη» ενέργεια, που όμως δίνει σαφές στίγμα

Must Read

Η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε ρητά οποιαδήποτε μεταφορά όπλων ισραηλινής κατασκευής στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την πρόθεση των χωρών της Βαλτικής να ενισχύσουν την κυβέρνηση του Κιέβου με στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής.

Το Τελαβίβ ενημέρωσε εκ των προτέρων τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία ότι δεν έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν όπλα  που αγοράστηκαν από το Ισραήλ στην Ουκρανία. Το αντίθετο ακριβώς από αυτό που κάνει η Τουρκία, η οποία έχει συνάψει στρατιωτική συμφωνία ευρέος φάσματος με το Κίεβο, ενώ έχει προμηθεύσει τα δολοφονικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Ενδεικτικό το γεγονός της κατάληψης ουκρανικού μη επανδρωμένου από την Λευκορωσία, επειδή διενεργούσε κατασκοπευτική πτήση κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Αυτό αναφέρει το αμερικανικό portal Breaking Defense , το οποίο ειδικεύεται στην άμυνα και τις προμήθειες όπλων.

Όπως δήλωσε στο δημοσίευμα αρμόδια πηγή, η Ουκρανία αναμένει να λάβει τα ισραηλινά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Spike.

Αν και όλες οι χώρες της Βαλτικής έχουν αυτό το σύμπλεγμα σε διαφορετικές παραλλαγές, η Λετονία διαθέτει το πιο μεγαλύτερο οπλοστάσιο ισραηλινών όπλων.

Η Λετονία σύμφωνα με το Breaking Defense, έχει επιλογές σε αντιαρματικά συστήματα – LR, LR2, ER και SR.

Ωστόσο, καμία από τις χώρες της Βαλτικής δεν μπορεί να μεταφέρει αυτά τα όπλα στο Κίεβο.

Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρούς κανόνες «τελικού χρήστη» στα όπλα που πωλούνται στο εξωτερικό, οι οποίοι νομικά περιορίζουν τη δυνατότητα της χώρας  που τα αγοράζει, να τα αποστέλλει σε τρίτο μέρος χωρίς την άδεια του αρχικού κατασκευαστή.

 

Ισραηλινή κίνηση ισορροπίας

Σύμφωνα με το Breaking Defense, τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έστειλε ειδοποίηση στις τρεις χώρες της Βαλτικής ότι εάν ζητούσαν να μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία, θα τους αρνούνταν.

Στην υπάρχουσα πρακτική, μια τέτοια προληπτική άρνηση είναι ανήκουστη. Ωστόσο, το Ισραήλ έκανε αυτό το επιδεικτικό βήμα προκειμένου να «ισορροπήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτή την άποψη η θέση του Ισραήλ διαφέρει πολύ από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανέφερε η EADaily , τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, επέτρεψε την προμήθεια όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ιδίως αντιαρματικών συστημάτων.

Πληροφορίες από το Βαλκανικό Περισκόπιο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This