Ο πόλεμος των drones!

Η διαδικασία εντοπισμού, αναγνώρισης, εμπλοκής στόχων και τελικά η μάχη γίνεται πλέον από «έξυπνες» μηχανές! Ποιες οι δυνατότητες του ισραηλινού προγράμματος SOI

Must Read

Λεπτομέρειες για ένα υψηλής διαβάθμισης τεχνολογικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, που αποσκοπεί να μετασχηματίσει δραματικά την οργάνωση, το δόγμα, τις τακτικές και τις διαδικασίες βάσει των οποίων επιχειρούν οι χερσαίες δυνάμεις της μεσανατολικής χώρας, έγιναν πρόσφατα γνωστές μέσω δημοσιεύματος της αμερικανικής δεκαπενθήμερης αεροδιαστημικής επιθεώρησης «Aviation Week & Space Technology».

  • Του Περικλή Ζορζοβίλη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία «Standoff In» (SOI) και αποτελεί σύλληψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, αντιστράτηγου Αβίβ Κοχάβι, θα επιφέρει μία χωρίς προηγούμενο επαύξηση της μαχητικής ικανότητας μέσω της γενικευμένης χρήσης σε επίπεδο μονάδας μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων και αυτόνομης λειτουργίας, χερσαίων και εναέριων οχημάτων και της αδιάλειπτης σύζευξής τους με επανδρωμένες πλατφόρμες. Η πρώτη μονάδα του τύπου αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί έως το 2025.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μια εξοπλισμένη και διαδικτυακά διασυνδεμένη προφυλακή μη επανδρωμένων χερσαίων και εναέριων οχημάτων θα εμπλέκεται σε εκ του σύνεγγυς μάχη με τις εχθρικές δυνάμεις, υπό τον έλεγχο του προσωπικού της μονάδας, που όμως θα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να περιορίζεται το επίπεδο κινδύνου από τις προσβολές εχθρικών άμεσων πυρών. Οταν η μη επανδρωμένη προφυλακή εξουδετερώσει όσο το δυνατόν περισσότερες απειλές, τότε θα εμπλακούν στη μάχη το προσωπικό και οι επανδρωμένες πλατφόρμες της μονάδας που όμως πλέον θα αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο απειλής.

Το ισραηλινό πρόγραμμα είναι αντίστοιχο άλλων προγραμμάτων διάφορων χωρών σε όλο τον κόσμο, που επιδιώκουν τη σύζευξη στον υψηλότερο δυνατό βαθμό μεταξύ επανδρωμένων και μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων ή αυτόνομης λειτουργίας, πλατφορμών, ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως τα εγγενή πλεονεκτήματα των δεύτερων. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι η δυνατότητα ανάληψης υψηλής επικινδυνότητας αποστολών σε ειρήνη, κρίση ή πόλεμο με μηδενική πιθανότητα ανθρώπινης απώλειας.

Το προσωπικό της Μονάδας-Φάντασμα 888 σε άσκηση

Επιπρόσθετα, η αφαίρεση του ανθρώπου από οποιαδήποτε πλατφόρμα συνεπάγεται μείωση του μεγέθους / όγκου / βάρους της και των απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα συστήματα που απαιτούνται για την υποστήριξή του (π.χ. προστασία / επιβιωσιμότητα) καθίστανται περιττά, οπότε επέρχεται και μεγάλη μείωση του κόστους. Ταυτόχρονα, η αλματώδης εξέλιξη σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αναμένεται εντός του ορατού μέλλοντος να καταστήσουν πλήρως αυτόνομης λειτουργίας τις μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Εφόσον δε αντιμετωπιστούν νομικοί και ηθικοί προβληματισμοί, θα αυτοματοποιηθεί παντελώς και χωρίς ανάγκη επίβλεψης ή παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα η διαδικασία εντοπισμού, αναγνώρισης και εμπλοκής στόχων, και γενικότερα η διεξαγωγή της μάχης. Συνεπακόλουθα αυτού θα είναι η απομείωση της βαρύτητας των επανδρωμένων πλατφορμών, η δραματική μεταβολή των υφιστάμενων οργανωτικών δομών, η μείωση της στελέχωσης και του κόστους συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης (τα κατάλληλα αποθηκευμένα μη επανδρωμένα πλην αριθμού που απαιτείται για τις τυπικές καθημερινές αποστολές και εκπαίδευση μπορούν να παραμένουν αδρανή επί μεγάλα χρονικά διαστήματα και να ενεργοποιούνται όταν απαιτηθεί).

Με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, σε πρώτη φάση η τεχνολογία SOI θα αξιοποιηθεί επιχειρησιακά από τη Μεραρχία 99 (Division 99), έναν «πολυδιάστατο» σχηματισμό που συγκροτήθηκε πριν από δύο χρόνια και έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διεξαγάγει την πολυχωρική μάχη. Σύμφωνα με ανάρτηση στον δικτυακό τόπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, στη Μεραρχία 99, υπάγονται:

  • η 900ή Ταξιαρχία Kfir («Σκύμνοι», τα νεογνά των λιονταριών), σχηματισμός Πεζικού που βάση ανοικτών πηγών, διαθέτει τέσσερα οργανικά τάγματα Πεζικού, τάγμα Εκπαίδευσης, τάγμα Ειδικών Δυνάμεων και απόσπασμα επικοινωνιών,
  • η «πολυδιάστατη» Μονάδα-Φάντασμα 888 (Ghost Unit 888), «μία μονάδα με τη στελέχωση ενός τάγματος και την ισχύ πυρός μία ταξιαρχίας», σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. Η μονάδα περιλαμβάνει στοιχεία Πεζικού, Μηχανικού Μάχης, Αλεξιπτωτιστών, Πυροβολικού, τη μονάδα Στρατιωτικών Σκύλων Εργασίας Oketz, τη μονάδα Καταδρομέων Duvdevan, προσωπικό της Αεροπορίας του Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένων και ιπταμένων) και στοιχεία συλλογής πληροφοριών. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ghost Unit 888 έχει διττή αποστολή, να επιχειρεί ως επίλεκτη μονάδα σε περίοδο κρίσης ή πολέμου εντοπίζοντας και προσβάλλοντας τον εχθρό σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων και σε όλους τους τομείς (ξηρά, θάλασσα, αέρα, διάστημα, κυβερνοχώρος – ηλεκτρομαγνητικό φάσμα) και ταυτόχρονα να αποτελεί το «εργαστήριο» του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ για την ανάπτυξη επιχειρησιακών συλλήψεων, δογμάτων, δυνατοτήτων και δεξιοτήτων που, αφού υποβληθούν σε αξιολόγηση, θα υιοθετηθούν και από τις υπόλοιπες μονάδες μάχης.
  • μονάδες καταδρομέων / ειδικών επιχειρήσεων, δυνάμεις Τεθωρακισμένων και Μηχανικού και εφεδρικές μονάδες της ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών.

Το τεχνολογικό πρόγραμμα SOI εδράζεται στην εξαιρετικά αναπτυγμένη ισραηλινή βιομηχανία σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής μη επανδρωμένων και στα αποτελέσματα που έχει επιφέρει η υλοποίηση άλλων προγραμμάτων που αποκοπούν στον μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ώστε να εκτελούν επιτυχώς διακλαδικές επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, διάστημα, κυβερνοχώρο – ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, δηλαδή να καταστούν ικανές να διεξάγουν επιτυχώς την αποκαλούμενη πολυχωρική ή πολυδιάστατη (multidimensional) ή πολλαπλών τομέων (multidomain) μάχη.

Ενα από τα προγράμματα που αποτελούν τη βάση για το SOI είναι το σύστημα διαχείρισης μάχης με την ονομασία «Smart Trigger» («έξυπνη σκανδάλη»), η εξαγωγική έκδοση του οποίου ονομάζεται «Fire Weaver» («υφαντουργός πυρών»). Το σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από τη διοίκηση χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, τη Διεύθυνση Αμυντικής Ερευνας και Ανάπτυξης του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ και την κρατική εταιρία Rafael, παρουσιάστηκε το 2020 και αυτοματοποιεί τη διαδικασία εντοπισμού / αναγνώρισης και εμπλοκής στόχου.

Η λειτουργία του βασίζεται στη διασύνδεση σε ένα «ανταλλακτήριο πυρών» των επανδρωμένων ή μη στοιχείων ελιγμών και μέσων εκπομπής πυρών, επιτρέποντας στα πρώτα, που βρίσκονται σε επαφή με τον εχθρό, την «προκήρυξη» αιτήσεων υποστήριξης πυρών για την προσβολή στόχων σε συγκεκριμένες θέσεις. Η «προκήρυξη» μεταδίδεται άμεσα στα μέσα εκπομπής πυρός αυτοματοποιημένα και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο (δευτερόλεπτα) πραγματοποιείται η αποστολή βολής.

Επιβεβλημένη η σύζευξη των ελληνικών δυνάμεων

Το πρόγραμμα SOI παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες καλούνται επίσης να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διεξαγωγής της πολυχωρικής μάχης σε ένα ιδιαίτερης γεωγραφίας θέατρο επιχειρήσεων, κατά ενός αντιπάλου που υπερτερεί σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και στον οποίο έχει παραχωρηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων.

Αποτελεί δε χαρακτηριστική περίπτωση όπου η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδιότητα του «πελάτη – αγοραστή» και αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων να επιδιώξει την ενεργό συμμετοχή της ώστε μέσω της παρακολούθησης της εξέλιξης του προγράμματος και της ανταλλαγής απόψεων να διαμορφώσει την προσαρμοσμένη στην ελληνική επιχειρησιακή πραγματικότητα άποψη για τη γενικευμένη χρήση μη επανδρωμένων πλατφορμών και τη σύζευξή τους με επανδρωμένες πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This