Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Η Τουρκία ξαναστέλνει το «Φατίχ» στην Κυπριακή ΑΟΖ – Δείτε το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7 (video)

Επαναφέρει στην κυπριακή ΑΟΖ για παράνομες γεωτρήσεις και το «Fatih» η Τουρκία, πέραν του γεωτρύπανου «Yavuz» το οποίο έχει στείλει στο Οικόπεδο 7, συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο με νέα γεώτρηση στην κατεχόμενη Κύπρο, σε μερικές βδομάδες. «Αυτή τη στιγμή το Fatih βρίσκεται στη Μερσίνα για ανεφοδιασμό» είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Έκανε παράλληλα αναφορά και στη δραστηριότητα των άλλων γεωτρυπάνων και ερευνητικών σκαφών, προτάσσοντας κυρίως το «Yavuz», το οποίο, όπως υποστήριξε, ξεκίνησε τη γεώτρηση στο σημείο Μόρφου 1 πριν από μερικές εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Μέσω twitter προκαλεί ο Ντονμέζ για τις γεωτρήσεις του Γιαβούζ

Οι Τούρκοι δεν κάνουν πλάκα…

Αναφέρεται ασφαλώς στην παράνομη γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που ανάγκασε τις ENI και Total να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις από το Οικόπεδο 11.

Δείτε επίσης: Περίσσιο θράσος! Οι Τούρκοι έκαναν δικό τους το τεμάχιο «7», το παρουσίασαν στον ΟΗΕ και έστειλαν ξανά το Γιαβούζ

Σήμερα, μάλιστα, η τουρκική ιστοσελίδα A Haber δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο επιβεβαιώνει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για το «Γιαβούζ» και μάλιστα αναφέρει ότι οι γεωτρήσεις έφτασαν στα 5.500 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, το «Oruc Reis» και το «Barbaros» συνεχίζουν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνές τους.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρία ExxonMobil ανακοίνωσε χθες πως θα προχωρήσει εντός του 2010 στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», του Τεμαχίου 10 της ΑΟΖ της Κύπρου. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες φυσικού αερίου στον «Γλαύκο», που υπολογίζονται ανάμεσα στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να βοηθήσει την εταιρία να αποφασίσει αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευσή του. Το κοίτασμα αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ