Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

«Πέρασε» και από το τουρκικό κοινοβούλιο το μνημόνιο με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για την στρατιωτική συνεργασία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.

Η συμφωνία αυτή επικυρώνει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Φάγεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού, την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα.

Κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε επίσης η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών, η οποία «καίει» την Ελλάδα.

Πλέον το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας «απέκτησε ισχύ νόμου μετά την έγκρισή του», όπως ανέφερε το τουρκικό κοινοβούλιο στον ιστότοπό του. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία επικυρώθηκε με ψήφους 269 υπέρ έναντι 125 κατά.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει την GNA, εφόσον ζητηθεί από την Τρίπολη. Την Παρασκευή είπε, επίσης, ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους, που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Η συμφωνία, ωστόσο, δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης.

Η GNA (κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης) είχε εγκρίνει τη συμφωνία από την Πέμπτη.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είχε επαναλάβει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης. «Εάν οι Λίβυοι αδερφοί μας κάνουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο», είπε ο Οκτάι από την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε επίσης: Μαργαρίτης Σχοινάς: «Δεν είναι ελληνοτουρκικά ή κυπριοτουρκικά, ΑΛΛΑ ευρωτουρκικά τα προβλήματα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ