Στα άκρα η Άγκυρα! Στη Βουλή σήμερα η συμφωνία με Λιβύη – Στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ από χθες το κείμενο

Must Read

Άκαρπες φαίνεται πως ήταν οι συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα κυρωθεί στην τουρκική Βουλή, αφού έρχεται προς ψήφιση. Μάλιστα, το κείμενο της αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα.

H συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης για το θαλάσσιο δρόμο που ανοίγεται μεταξύ των δύο, καθορίζοντας αυθαίρετα τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής», υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσιγές. Σύμφωνα με τον ίδιον, με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ για την «οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη το μήκος της ακτογραμμής».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Περιμένουμε σεβασμό από την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία, ο κ. Ερτσιγές αποκάλυψε πως με την υπογραφή του μνημονίου οι δυο χώρες καθόρισαν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μεταξύ τους με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

ΧΑΡΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΛΙΒΥΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ίση κατανομή. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ίσης κατανομής, επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Και στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και στις διμερείς αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Και η Τουρκία κινούμενη με αυτή την αρχή της ίσης κατανομής έκανε συμφωνία με τη Λιβύη. Επομένως είναι πολύ σημαντικό αυτή η συμφωνία να μεταφερθεί το συντομότερο στη βουλή και να εγκριθεί και από εμάς και από την Λιβύη», είχε αναφέρει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες- από χθες το βράδυ στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΙΒΥΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This