Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Tους τα δώσαμε ΟΛΑ και δεν πήραμε ΤΙΠΟΤΑ

Must Read

Γην και ύδωρ, χωρίς να προσφέρονται απτά ανταλλάγματα, παρέχει στους Αμερικανούς η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που κατατέθηκε παραμονή Χριστουγέννων στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση. Πρόκειται για τη συμφωνία που υπεγράφη στις 5 Οκτωβρίου από τον Μάικ Πομπέο και τον Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας, και πλέον αναδεικνύονται μείζονα ζητήματα που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε τεράστιες παραχωρήσεις προς την Ουάσινγκτον, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει «πλάτες» στον Ταγίπ Ερντογάν και η χώρα του κομπιάζει να καταδικάσει σαφώς και κατηγορηματικώς την παράνομη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, πενταετούς διάρκειας, θα έπρεπε να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα μας, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, αλλά και να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με οπλικά συστήματα από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο δώρο στις ΗΠΑ, χωρίς την ίδια στιγμή να εξασφαλίζει, αν όχι ισότιμα, πολύτιμα ανταλλάγματα. Και αυτό την ώρα που η Τουρκία σπρώχνει εκτός των εδαφών της τις αμερικανικές βάσεις.

Δείτε επίσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για δυο αυτοκτονίες μεταναστών – Καημός του οι «πρόσφυγες»

Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να κυρωθεί, οι ΗΠΑ επεκτείνουν αισθητά τα δικαιώματά τους στη βάση της Σούδας (δεν προσδιορίζεται τι
ακριβώς) και λαμβάνουν στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες στις εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Λάρισας και τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Στη Λάρισα, οι Αμερικανοί θέλουν να αναπτύξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να φέρουν και όπλα, απ’ όπου θα εξορμούν για αποστολές στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο Στεφανοβίκειο αναπτύσσουν ελικόπτερα, και όχι μόνο. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο πεδίο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ λόγω των Στενών του Βοσπόρου.

Εκείνο, όμως, που έχει μεγάλη σημασία και προκύπτει από τη διακρατική συμφωνία είναι ότι, δυνητικά, όλες οι στρατιωτικές βάσεις ανά την Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αμερικανικά στρατεύματα ή για την εξυπηρέτηση αμερικανικών σκοπών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη συμφωνία, «επιτρέπεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες… και σε άλλες
εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Τώρα, όσον αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες και αποστολές, περιλαμβάνονται στον μεγάλο κατάλογο σχεδόν τα πάντα προς όφελος των Αμερικανών. Από λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη αεροσκαφών και αερομεταφορών, μέχρι επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, κινήσεις μονάδων και σχηματισμών, διελεύσεις εντός του FIR Αθηνών, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, συντήρηση πλοίων – αεροσκαφών, ενδιαίτηση προσωπικού, στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Κι όλα αυτά χωρίς οι Αμερικανοί να υποχρεούνται να πληρώσουν τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο. Και τούτο διότι, σύμφωνα με ειδικά άρθρα της συμφωνίας, παρέχεται απαλλαγή από φόρους, δασμούς και τέλη προμηθειών, εξοπλισμού και εφοδίων των δυνάμεων των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, απαλλαγή από ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών στις δυνάμεις και στο προσωπικό των ΗΠΑ. Απαλλάσσονται επίσης από φόρους, δασμούς και άλλες επιβαρύνσεις κάθε υλικό που εισάγεται στην Ελλάδα, αλλά και οι εργολάβοι – υπεργολάβοι που φέρουν την ιθαγένεια των ΗΠΑ και έρχονται στην Ελλάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This