Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Παναγιωτόπουλος: «Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα και εξαιτίας του διακυβεύματος των εθνικών μας θεμάτων λόγω των επιδιώξεων-απαιτήσεων της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

Μιλώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο να εμφανιστεί τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Η κίνηση αυτή θίγει ζωτικά κυριαρχικά μας συμφέροντα και επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε στρατιωτική αναμέτρηση, αλλά αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Δείτε επίσης: Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Χαφτάρ! Επίσημη συνάντηση με Δένδια, πότε θα δει Μητσοτάκη και γιατί στη Βουλή κι όχι στο Μαξίμου (video)

Σημείωσε ότι η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί ανάλογα με τη τουρκική προσβολή, ενώ έκανε λόγο για «ετοιμότητα, μαχητική ικανότητα και αποτρεπτική ισχύ» των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε επίσης: Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα απ’ το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Σαφώς καθορισμένο το νομικό καθεστώς του Αιγαίου»

Όσο για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Άμυνας, κ. Αποστολάκη, ότι αν έχουμε νέο θερμό επεισόδιο τύπου «Ίμια», θα «είμαστε μόνοι μας», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Αν το δούμε με στρατιωτικούς όρους, ισχύει. Εγώ δεν περιμένω αν αύριο γίνει το απευκτέο, να επιχειρήσουν δίπλα μας δυνάμεις ξένων χωρών, αλλά ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους στρατηγικούς μας συμμάχους και αυτό προέχει. Αν ενεργοποιηθούν οι συμμαχίες της Ελλάδας και αυτές αναλάβουν πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, τότε νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο και να μη χρειαστεί να πάμε στον πόλεμο μόνοι μας».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε δηλώσεις υποστήριξης για την Ελλάδα, «υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται για την ασφάλεια της Ελλάδας», χαρακτηρίζοντάς τες ως ένα από τα κέρδη της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Εν τέλει, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας μας είναι «ισχυρές, άρτια εκπαιδευμένες, διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και ένα έμψυχο υλικό που κάνει τη διαφορά όσον αφορά τη ποιοτική υπεροχή. Σε κάθε περίπτωση οι ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν για να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ