Κυριακή 13/6/2021

Τουρκικό «μανιφέστο»-πρόκληση δια χειρός Τσαγατάι Ερτζιγιές! Τι διεκδικούν οι Τούρκοι από την Ελλάδα

Τουρκικό μανιφέστο! Ο «κολλητός» του Ταγίπ Ερντογάν και διευθυντής Αεροναυτιλίας του υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, ξεδίπλωσε σχεδόν όλο το πλαίσιο διεκδικήσεων της χώρας του στο Αιγαίο, απειλώντας μάλιστα την Ελλάδα με «νέα Ίμια», αν η Άγκυρα δεν πάρει αυτά που θέλει, ιδίως όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου.

Ο -γνωστός πλέον στην Αθήνα- Τούρκος αξιωματούχος (ήταν αυτός που έδωσε τον χάρτη με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού μνημονίου) ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ένα κείμενο, που «συμπυκνώνει» την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας και τις αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αμφισβητεί το εύρος των εθνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την υφαλοκρηπίδα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στα Ίμια, και επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ζήτημα που έθεσε πρόσφατα και ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία προς Δένδια: «Τα τουρκικά μνημόνια είναι άκυρα, ανύπαρκτα και επικίνδυνα»

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα, με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ενός από τα παράκτια κράτη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην άκρως προκλητική και θρασύτατη ανάρτηση του Τούρκου αξιωματούχου, που «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και επιχειρεί να το «καταπιεί».

Τσαγατάι Ερτζιγιές

Στο κείμενο, με τίτλο «Σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου», ο Ερτζιγιές τοποθετεί ως πρώτη αξίωση την υφαλοκρηπίδα και το εύρος των χωρικών υδάτων. Υποστηρίζει ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα, με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος, που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών». Ακολουθεί στον κατάλογο των πέντε αξιώσεων η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμβάσεις.

Στη συνέχεια, ζητεί να μειωθεί ο εθνικός εναέριος χώρος στα έξι ναυτικά μίλια, όσα και το εύρος των χωρικών υδάτων, αλλά παραγνωρίζει το ελληνικό δικαίωμα στα 12 ναυτικά μίλια και εγείρει θέμα κυριαρχίας σε νησιά, όπως τα Ίμια, που δεν αναγράφονται ένα προς ένα στη Συνθήκη των Παρισίων.

Κλείνει, δε, με την αμφισβήτηση του εύρους του FIR Αθηνών και του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος για έρευνα και διάσωση εντός αυτού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ