Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Γιατί η Τουρκία «ψάχνει» το θερμό επεισόδιο; Η Γερμανία, η Ευρώπη και ο κίνδυνος της Χάγης

Tα πράγματα με την Τουρκία βαίνουν από τον κακό στο χειρότερο και μάλλον πρέπει σιγά σιγά να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο. Γιατί; Μα γιατί έχει καταφέρει απειλώντας μας να μας φοβίσει τόσο, ώστε να ζητήσουμε πρώτοι εμείς προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Το επόμενο βήμα για την Τουρκία είναι πράγματι το θερμό επεισόδιο. Οι Τούρκοι μας έχουν δοκιμάσει και στην κρίση των Ιμίων. Ποντάρουν στο ότι οι δικοί μας πολιτικοί θα σπεύσουν να ζητήσουν -όπως και τότε- διαμεσολάβηση από Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Κάπως έτσι θα συρθούμε στην Χάγη για ένα διαμοιρασμό του Αιγαίου πράγμα που σε τελική ανάλυση επιθυμούν και οι Αμερικανοί ώστε να απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο των Ελληνοτουρκικών. Στην περίπτωση που πάμε στην Χάγη θα πάμε με την ατζέντα της Τουρκίας. Δηλαδή συνολική διαπραγμάτευση των ελληνοτουρκικών διαφορών όπως της Εννοεί η Τουρκία.

Και αυτές σύμφωνα με τα πλέον επίσημα χείλη -δηλαδή του ίδιου του Χουλουσί Ακάρ, υπουργού αμύνης αλλά και του Χαμί Ακσόι εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών- είναι: η αποστρατικοποίηση των νησιών μας, ο εναέριος χώρος, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων και το ζήτημα ερευνών και διάσωσης στο Αιγαίο.

Με λίγα λόγια η Τουρκία διεκδικεί το διαμοιρασμό του Αιγαίου στην μέση. Μόνο έτσι θα δεχτεί Χάγη η Τουρκία. Οπότε, αν στήσει θερμό επεισόδιο πάμε να τα βρούμε εφ όλης της ύλης μπροστά σε κάποιους δικαστές, που η διεθνής εμπειρία και το δεδικασμένο άλλων περιπτώσεων, λέει ότι θα «κόψουν το καρπούζι στην μέση».

Εξυπακούεται ότι δεν θα έχουμε δικαίωμα να μην αναγνωρίσουμε την απόφαση. Και η Ευρώπη; Τι κάνει η Ευρώπη; Η Ευρώπη μια εβδομάδα μετά το φιάσκο της διάσκεψης του Βερολίνου παραμένει διχασμένη.

Δείτε επίσης: Πέσαμε μόνοι μας στην παγίδα των Τούρκων – Χωρίς όρια οι διεκδικήσεις της Άγκυρας

Η Γερμανία προσκυνά τον Ερντογάν. Η Μέρκελ φοβισμένη από τις δηλώσεις του σουλτάνου για τους μετανάστες σπεύδει να τον επισκεφτεί στην Πόλη. Συζητάει μαζί του, του υπόσχεται και άλλα δις και χαριεντίζεται με καθρεφτάκια. Η Ιταλία παίζει διπλό παιχνίδι. Και EastMed και με την Τουρκία, περιμένοντας που θα «κάτσει η μπίλια», ενώ η Γαλλία μας υποστηρίζει στα λόγια.

Η Φενετρίκα Μογκερίνι Ευρωπαία επίτροπος των εξωτερικών  αφήνει με δηλώσεις της  να εννοηθεί ότι ενδεχομένως η ΕΕ να ανακινήσει θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία, αλλά η πράξη από την θεωρία απέχει πολύ δρόμο. Και πως ακριβώς εννοεί η ΕΕ τις κυρώσεις είναι και αυτό ένα μεγάλο θέμα.

Έτσι, λοιπόν έχει έρθει η ώρα να κατανοήσουμε ότι πρακτικά είμαστε μόνοι μας. Και η διπλωματία κάποτε τελειώνει. Αν όντως υπάρχουν αυτές οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες μιλάει σε δηλώσεις του υπουργός Άμυνας, τότε ίσως είναι κοντά η ώρα που θα πρέπει να αποδείξουμε ότι το εννοούμε….

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ