Σάββατο 19/6/2021

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισέβαλε στα χωρικά μας ύδατα – Παρακολουθείται από ελληνική φρεγάτα

Συναγερμός έχει σημάνει στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας μετά την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ORUC REIS σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ απέπλευσε από την Κάρπαθο και βρίσκεται σε πορεία για να προσεγγίσει το τουρκικό σκάφος.

Το Oruc Reis βρισκόταν  σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν πως το πλοίο παρασύρθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα λόγω κακών καιρικών συνθηκών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται 200 χλμ νότια της νήσου Μεγίστης, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις των Τούρκων, ωστόσο θεωρούν, πως εφόσον δεν έχει ρίξει καλώδια ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές και λόγω του καιρού υπήρξε… αστοχία των Τούρκων και δεν ήταν σκόπιμη προκλητική ενέργεια. 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το σκάφος, προσπαθεί να αποπλεύσει από την περιοχή, όμως το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένει σε συναγερμό περιμένοντας το ORUC REIS να βγει από τα νερά μας. Tελικά, λίγο πριν το μεσημέρι το ερευνητικό σκάφος βγκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δείτε επίσης: Πλωτά φράγματα στήνει η κυβέρνηση «απέναντι» στο μεταναστευτικό τσουνάμι

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ