Η Γαλλία ενισχύει την Κύπρο με πυραύλους

Must Read

Το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας σχετικό γαλλικό δημοσίευμα, ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς έχει υπογράψει συμβόλαια που αφορούν την αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, με εκτιμώμενο κόστος 240.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση, που φέρνει εγγύτερα την Κύπρο και τη Γαλλία, την ώρα που η Άγκυρα τεντώνει το σκοινί και η προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον γεωπολιτικό υδράργυρο στην περιοχή. Στο πλαίσια αυτό, η Γαλλία και η Κύπρος κατέληξαν στις 27 Ιανουαρίου σε μια νέα συμφωνία αναβάθμισης των στρατιωτικών και τεχνικών συνεργασιών που ήδη υπάρχουν. Η πρώτη συμφωνία μεταξύ των χωρών υπεγράφη στις 28 Φεβρουαρίου 2007.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του ζητήματος, το οποίο άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, δεν υπάρχει πρόθεση να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες επί του παρόντος.

Πουλήθηκε για 150.000.000 ευρώ

Το θέμα έφερε στο φως η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», η οποία αποκάλυψε ότι η Κύπρος υπέγραψε συμβόλαια με την ευρωπαϊκή εταιρία MBDA προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική θωράκισή της με πυραύλους Mistral και Exocet.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο συμβόλαια που έτυχαν διαπραγμάτευσης από τον Ιούλιο υπεγράφησαν τον Δεκέμβριο στην Κύπρο και αφορούν την πώληση πυραύλων Mistral στην Εθνική Φρουρά, εκτιμώμενου κόστους 150.000.000 ευρώ.

Ένα δεύτερο συμβόλαιο, κόστους 90.000.000 ευρώ, αφορά το Ναυτικό και τους πυραύλους Exocet. Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τη «La Tribune», η γαλλικών συμφερόντων εταιρία Kership διαπραγματεύεται την πώληση δύο νέων σκαφών περιπολίας OPV 59 στην Κύπρο, κόστους 75.000.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι με NAVTEX και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέροντας την αξίωση της συνεκμετάλλευσης, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους στη Μεσόγειο, πλην των Ελληνοκυπρίων.

«Στο θέμα του ίσου διαμοιρασμού του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην του ελληνοκυπριακού τομέα. Ενώ η Τουρκία έχει αυτή τη θετική προσέγγιση, θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια στις προσεγγίσεις που αποκλείουν την Τουρκία» ανέφερε, δικαιολογώντας απολύτως με τον τρόπο του τις αμυντικές κινήσεις της Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This