Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Τον χαβά του ο Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά, κανένας να μην τεστάρει την δύναμη μας»

 Για μια ακόμη φορά η Τουρκία προκαλεί. Συνηθισμένα τα βουνά. Αυτή τη φορά λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Χουλουσί Ακάρ. Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει στρατιωτικοποίηση παράνομα 16 νησιά στο Αιγαίο και  παραβιάζει διεθνείς συνθήκες. 

Ο Τούρκος υπουργός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Hürriyet στην οποία αναφέρει: «Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που Δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια.

Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς.
Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας».

Δείτε επίσης: Τσαβούσογλου: «Συνεργαζόμαστε με όλους εκτός από τους Ελληνοκύπριους» – Το μήνυμα Πάιατ στην Άγκυρα

Αυτή δεν είναι η πρώτο φορά που ο Ακάρ είχε θέτει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και πριν 15 μέρες και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου όταν δήλωνε: «Αν και το καθεστώς των νησιών είναι αποστρατικοποιημένο, 16 από αυτά είναι εξοπλισμένα ενάντια στις συμφωνίες. Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Τότε, από ελληνικής πλευράς του είχαν απαντήσει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ο οποίος είχε πει  πως «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ