Σε ένα διαρκές παιχνίδι στρατηγικής επιτήρησης εξελίσσεται η δραστηριότητα των αεροπορικών μέσων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από τις πτήσεις εξειδικευμένων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ναυτικής συνεργασίας, οι δύο χώρες χαρτογραφούν τις κινήσεις σε κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες, από τα νότια της Κρήτης έως τη λεκάνη του Λεβάντε στην Κύπρο.
Το Ελληνικό «Ιπτάμενο Ραντάρ» σε Αποστολή Επιτήρησης
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε το αεροσκάφος Embraer ERJ-145H AEW&C (με το διακριτικό OURANOS11), το οποίο εκτέλεσε μια πολύωρη πτήση πάνω από διεθνή ύδατα, νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης.
Το συγκεκριμένο προφίλ πτήσης —που περιλαμβάνει παρατεταμένους κύκλους περιπολίας— υποδεικνύει αποστολή έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, εκτιμάται ότι η επιχείρηση αυτή συνδέεται με την ευρωπαϊκή Επιχείρηση IRINI, η οποία στοχεύει στην τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Τα ελληνικά «ιπτάμενα ραντάρ» παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες στις ναυτικές μονάδες της ΕΕ, παρακολουθώντας τη θαλάσσια κυκλοφορία στην κεντρική Μεσόγειο.
Τουρκικές περιπολίες βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο
Την ίδια ώρα, η Τουρκική Ναυτική Αεροπορία εντείνει την παρουσία της σε περιοχές μακριά από τις ακτές της. Ένα αεροσκάφος ATR 72-600 TMPA (με διακριτικό TURNA45) εντοπίστηκε να επιχειρεί σε ασυνήθιστα νότια στίγματα, καλύπτοντας τα ύδατα ανατολικά της Κύπρου και προσεγγίζοντας τη λεκάνη του Λεβάντε.
Η εξόρμηση αυτή, αν και δεν είναι σαφές αν διεξήχθη υπό το πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή ως εθνική αποστολή, καταδεικνύει μια νέα πραγματικότητα: οι τουρκικές περιπολίες στα νότια δεν αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο.
Στρατηγική Σηματοδότηση από την Άγκυρα
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα «σπρώχνει» τις γραμμές περιπολίας της όλο και βαθύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συστηματική χρήση των αεροσκαφών ATR σε αυτές τις αποστολές σηματοδοτεί την πρόθεση της Τουρκίας να ελέγχει τις θαλάσσιες και εναέριες κινήσεις σε μια ευρεία περιοχή, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο πέρα από τα στενά όρια της ακτογραμμής της.
Δείτε επίσης:
- Falcon 50: Τουρκικά σενάρια σαμποτάζ και γεωπολιτικής ανατροπής στην Αν. Μεσόγειο
- Γιατί η Τουρκία χρησημοποιεί τα ATR-72 για παραβάσεις στο FIR Αθηνών
- Η Τουρκία επικύρωσε Συμφωνία απορρέουσα από την UNCLOS που αρνείται να υπογράψει


Ή είστε τυφλοί ή είστε ανόητοι ή….
Ρε δεν βλέπετε τον χάρτη??????
Καταρχήν από τις σπάνιες φορές που το βγάζουμε. Δεύτερον, εμείς από άξονα Αθήνας και μέσα και αυτοί επανειλημμένα στα όρια και μέσα στο δικό μας FIR.
Είναι το ίδιο? Παιχνίδι στρατηγικής και κουραφεξαλα….