ΑΡΧΙΚΗΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΜΥΝΑΕξοπλιστικό πακέτο-μαμούθ 620 εκατ. δολαρίων για τη Βουλγαρία

Εξοπλιστικό πακέτο-μαμούθ 620 εκατ. δολαρίων για τη Βουλγαρία

Καρδιά της προτεινόμενης συμφωνίας η απόκτηση ενός υπερσύγχρονου συστήματος παράκτιας άμυνας

Σε μια κίνηση που αναβαθμίζει κατακόρυφα τις αμυντικές ικανότητες της Βουλγαρίας και ενισχύει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άναψε το «πράσινο φως» για μια εκτεταμένη πώληση οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της DSCA (Υπηρεσία Συνεργασίας και Ασφάλειας στον Άμυνα), το συνολικό κόστος της συμφωνίας αγγίζει τα 620 εκατομμύρια δολάρια.

Πύραυλοι NSM και Δίκτυα Link-16

Στην καρδιά της προτεινόμενης συμφωνίας βρίσκεται η απόκτηση ενός υπερσύγχρονου συστήματος παράκτιας άμυνας, το οποίο βασίζεται στους πυραύλους ναυτικής κρούσης NSM (Naval Strike Missiles). Το πακέτο περιλαμβάνει:

Κινητές μονάδες: Εκτοξευτές, κέντρα ελέγχου πυρός και οχήματα υποστήριξης.

Υψηλή tεχνολογία: Τρία συστήματα ανταλλαγής τακτικών πληροφοριών Link-16 (MIDS-JTRS), τα οποία εξασφαλίζουν την απόλυτη ψηφιακή διασύνδεση της Βουλγαρίας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Συμμαχίας.

Υποστήριξη: Δέκτες GPS NavStrike-M, κρυπτογραφικό εξοπλισμό, προσομοιωτές και πλήρη τεχνική υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύριος ανάδοχος του έργου θα είναι η νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence and Aerospace AS, ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται η πενταετής παρουσία Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στη Βουλγαρία.

Στρατηγικός στόχος: Σταθερότητα και διαλειτουργικότητα

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η πώληση αυτή αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, στοχεύοντας στην ενίσχυση ενός συμμάχου-κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Το σύστημα αναμένεται να ενισχύσει τις ικανότητες της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών απειλών, καθώς και να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Παρά το μέγεθος της ενίσχυσης, το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι η κίνηση αυτή δεν μεταβάλλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας, ούτε επηρεάζει την αμυντική ετοιμότητα των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή φωτογραφίας: Χ

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης