Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Η «λύση» βρίσκεται στα ελληνικά χέρια

Στις 26 Ιουνίου 2019 δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «Ξυπνήστε επιτέλους στην Αθήνα».

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Το άρθρο εκείνο, που αναφερόταν στον επιτελάρχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, έλεγε ότι ο Γιαϊτζί, με τον φόβο πιθανών ελληνικών συμφωνιών με Αίγυπτο και Κύπρο για τις ΑΟΖ, προέτρεπε την Τουρκία να υπογράψει άμεσα συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη.

Αυτά πέρσι τον Ιούνιο. Έπειτα από εκείνο το άρθρο ακολούθησαν κι άλλα άρθρα αλλά και από τηλεοράσεως εκκλήσεις προσωπικά προς τους ΥΠΕΞ, Κατρούγκαλο και Δένδια, να κινηθούν γρήγορα για να προλάβουν και να μη γίνουν πράξη οι προτάσεις του Τούρκου επιτελάρχη του Π.Ν. Η ελληνική διπλωματία και το πολιτικό σύστημα συνέχισαν τον… βαθύ ύπνο.

Αποτέλεσμα: Η Ελλάδα δεν οριοθέτησε με Κύπρο και Αίγυπτο, ενώ η Τουρκία υιοθέτησε τις προτάσεις Γιαϊτζί και, αφενός, ανακήρυξε ΑΟΖ μονομερώς στην αν. Μεσόγειο και, αφετέρου, υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης με τη Λιβύη.

Και πότε… ξύπνησε η Ελλάδα; Μόνο όταν η κρατική εταιρία πετρελαίων ΤΡΑΟ ανακοίνωσε ότι ζήτησε άδεια ερευνών για εφτά περιοχές σε απόσταση έξι μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης. Δηλαδή η κυβέρνηση… ξύπνησε μόνον όταν ένιωσε ότι απειλείται η ίδια από τις εξελίξεις. Και έτσι, υπό την ασφυκτική πίεση των εξελίξεων, η Ελλάδα τρέχει να οριοθετήσει με τις γειτονικές της χώρες την ΑΟΖ.

Όμως, πάλι ξεκινάει στραβά. Αντί να ξεκινήσει πρώτα με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, μετά με την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στη συνέχεια με την Αλβανία και τέλος με την Ιταλία, εμείς ξεκινήσαμε ανάποδα.

Υπογράψαμε με την Ιταλία μια συμφωνία που «πατάει» πάνω στη συμφωνία οριοθέτησης του 1977, η οποία δίνει αυξημένη επιρροή στην Κεφαλλονιά και μειωμένη στις Διαπόντιες Νήσους και τις Στροφάδες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, που -για να είμαστε ειλικρινείς- δεν μπορούσε να αλλάξει, προβήκαμε σε επώδυνες υποχωρήσεις, αναγνωρίζοντας στους Ιταλούς ψαράδες το δικαίωμα να ψαρεύουν εις τους αιώνας των αιώνων μεταξύ 6 και 12 ν.μ., ακόμα και όταν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ή την αλιευτική ζώνη στα 12 ν.μ.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή η συμφωνία αυτή αναγνωρίζει στα νησιά δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, θεωρώ ότι, κάτω από τις συνθήκες που υπογράφηκε και υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και είναι αποφασισμένη να αντισταθεί και να μην επιτρέψει την Τουρκία να ιδιοποιηθεί εμπράκτως την ελληνική ΑΟΖ που οριοθέτησε μονομερώς ως δική της, είναι μια ενέργεια προς τη θετική κατεύθυνση.

Αν είχαμε υπογράψει τελευταία με την Ιταλία, ασφαλώς και δεν θα είχαμε προβεί σε οδυνηρές υποχωρήσεις στα αλιευτικά δικαιώματα και δεν θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί τη μειωμένη επήρεια των Διαπόντιων Νήσων και των Στροφάδων, γιατί θα είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες με όλους.

Κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ταξίδεψε ο κ. Δένδιας στο Κάιρο, όπου οι Αιγύπτιοι έχουν κάθε λόγο να μας βλέπουν με περιέργεια και να αναρωτιούνται: «Μα, γιατί δεν υπογράφουν οι Ελληνες της Ελλάδας πρώτα μια συμφωνία με τους Ελληνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, λύνοντας μεταξύ τους το πρόβλημα του συμπλέγματος Μεγίστης και ζητούν από μας να το λύσουμε;»

Έτσι μας οδηγούν στην τραγική λύση της τμηματικής οριοθέτησης μόνο με την Κρήτη, για να εξουδετερώσουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δρούσαμε έξυπνα και, κυρίως, αν κινούμασταν εγκαίρως.

Επίσης, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα, γιατί είναι πιθανόν να επικαλεστούν τη συμφωνία που υπογράψαμε προχθές με την Ιταλία και να ζητήσουν κι αυτοί μειωμένη επήρεια της Κρήτης, αν και η Αίγυπτος αναγνώρισε πλήρη επήρεια στην Κύπρο. Όμως τότε η Κύπρος ενήργησε με διπλωματική ευφυΐα και δεν έτρεχε ασθμαίνουσα πίσω από τις εξελίξεις. Τουναντίον, δημιουργούσε η ίδια και καθόριζε τις εξελίξεις.

Αν και η κατάσταση είναι τραγική, η Ελλάδα έχει τη λύση στα χέρια της. Αύριο το πρωί υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα, που είναι έτοιμο εδώ και καιρό, για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. και μεθαύριο υπογράφουμε τη συμφωνία οριοθέτησης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μόνον έτσι ανακτούμε -κατά κάποιο τρόπο- την πρωτοβουλία των κινήσεων και ακυρώνουμε το σχέδιο της Τουρκίας για εξαφάνιση της Κύπρου και της Ελλάδας. Και μη φοβάστε. Δεν θα μας βομβαρδίσουν οι Τούρκοι, επειδή κάναμε χρήση ενός νόμιμου κυριαρχικού μας δικαιώματος. Ακόμα δε και αν τολμήσει να το κάνει, τότε μπορεί αντί για πολλαπλασιασμός να της βγει άλλη πράξη, για παράδειγμα, διαίρεση, όπως το 1821.

Μην ψάχνετε λοιπόν αλλού, η λύση είναι στα χέρια μας, αρκεί να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ