Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«CRASH TEST» για την Ελλάδα ο τουρισμός

Μπορεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου να καταναλώνουν -λογικό, φυσικά- μεγάλο χώρο για την παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν τις καταγγελίες για «παρακράτος» μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες, μπορεί το σκληρό ροκ ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα να εντείνεται μέρα με τη μέρα (όπως και η αμφισβήτηση για συγκεκριμένα πρόσωπα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ), μπορεί να περιμένουμε με περίσσιο ενδιαφέρον τον επιβεβλημένο ανασχηματισμό από την πλευρά του πρωθυπουργού, όμως αυτές τις ώρες το πραγματικό βάρος (όπως και αγωνία) πέφτει στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

  • Από τον Βασίλη Βέργη

Από αύριο ανοίγουν κομβικά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία αναμένεται να υποδεχθούν -ελπίζουμε όσο περισσότερους γίνεται- χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό. Και αρχίζει πλέον επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση, ώστε να διαπιστωθεί πόσο θα μειωθεί η φετινή «καταστροφή» που, εξαιτίας της πανδημίας, χτύπησε την καρδιά της ελληνικής οικονομίας.

Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή του ΑΕΠ και από αύριο θα γίνουμε σοφότεροι, καθώς δεν θα μιλάμε με βάση τις προβλέψεις και τα στατιστικά, αλλά με πραγματική καταγραφή ταξιδιωτών. Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι τρεις από τους κρισιμότερους μήνες των τελευταίων χρόνων για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ταυτόχρονη -εξίσου πολύ σημαντική- προσπάθεια της χώρας να κρατήσει «ελεγχόμενη» την υπόθεση κορωνοϊός.

Τούτο δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να το λησμονούμε, καθώς δεν γίνεται να «θυσιαστεί» η δημόσια υγεία στον βωμό της (αναγκαίας) οικονομικής ανάτασης. Γι’ αυτό και η ευθύνη μοιράζεται στο κράτος και στους πολίτες. Η κυβέρνηση, η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές έχουν επωμισθεί το μεγάλος βάρος των ελέγχων στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε κάθε «οδό» από την οποία οι τουρίστες μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Φυσικά και από χώρες με «βεβαρημένο παρελθόν και παρόν» όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Η ευλάβεια στο θέμα των ελέγχων θα μπορέσει να διασφαλίσει σε σημαντικό ποσοστό την παρουσία υγιών επισκεπτών στη χώρα μας. Ανθρώπων που ήρθαν από την πατρίδα τους έχοντας συνείδηση και δεν είναι «υγειονομικές βόμβες» που ταξιδεύουν, έτοιμες να πυροδοτήσουν νέο κύμα της καταστροφικής πανδημίας.

Από κει και πέρα, όμως, οφείλουν άπαντες να συνειδητοποιήσουν πως το κράτος χρειάζεται την άμεση, ουσιαστική και υπεύθυνη αρωγή των πολιτών. Και δη εκείνων που θα υποδεχθούν τους τουρίστες στα νησιά και στα άλλα μέρη της χώρας, τα οποία σηκώνουν κάθε καλοκαίρι το μεγαλύτερο βάρος των επισκεπτών.

Θα είναι τρεις μήνες πολύ διαφορετικοί απ’ ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα. Όπως όλα στη ζωή μας, έτσι και ο τουρισμός θα πρέπει να έχει εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο. Και επιβεβλημένο.

Αυτή τη φορά οι τουρίστες δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο ως πρόσωπα που θα φέρουν στη χώρα μας χρήμα-ανάσα για την ελληνική οικονομία. Καθένας εξ αυτών μπορεί να αποτελέσει «φορέα» διασποράς του ιού, αν δεν υποβληθεί στον πρέποντα έλεγχο, αν δεν πειστεί να λειτουργήσει με βάση τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας στην καθημερινή παρουσία στην Ελλάδα.

Οιαδήποτε επιπολαιότητα και… λογική του «έλα, μωρέ, σε εμάς θα συμβεί;» μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Η χώρα μας υποβάλλεται στο κορυφαίο crash test. Και μαζί με την οικονομία θα συνεχίσει να δίνει μάχη και η Υγεία. Ας το έχουμε άπαντες στο μυαλό, καθώς είναι κάτι που μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Γιατί εμείς -όχι μόνο το κράτος- είμαστε μέρος της επιτυχίας ή της αποτυχίας…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ