Ουδεμία ελπίδα από το Βερολίνο

Must Read

Η κυβέρνηση επιδεικνύει ρεαλισμό συνομιλώντας με τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. και διερευνώντας, επί διμερούς επιπέδου, τις προθέσεις του Βερολίνου ως προς τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά οι χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας στην Αθήνα απέδειξαν ότι η Ελλάδα δεν έχει να προσδοκά τίποτα τους προσεχείς μήνες.

  • Από τον Αλέξανδρο Τάρκα

Η γερμανική πλευρά επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, ότι αναγνωρίζει ζωτικό ρόλο της Αγκυρας στη ΝΑ Μεσόγειο, και ειδικά στη Λιβύη. Το επιχείρημα, που δεν διατυπώνεται δημόσια, είναι ότι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη αποτελεί χρήσιμο αντιστάθμισμα στην εκεί παρέμβαση της Ρωσίας μέσω εταιριών με μισθοφόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνον αφελείς μπορούν να ελπίζουν πλέον ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο κ. Μάας θα ασκήσουν πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ για ακύρωση του μνημονίου θαλασσίων ζωνών, υλοποιώντας τη νομική και φραστική απόρριψή του από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ακόμα σοβαρότερο στοιχείο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει αρνητικά και τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Ακίλα Σαλέχ. Οι συνεννοήσεις με τον κ. Σαλέχ αποτελούν ίσως τη μοναδική ελληνική διέξοδο μετά την κατάρρευση των προσδοκιών για στρατιωτική νίκη του στρατηγού Χαφτάρ ή συμμετοχή του στην κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας στη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη από τις αρχές του 2019, η κυρία Μέρκελ αρνήθηκε να καλέσει στη διάσκεψη τον Αλ. Τσίπρα και, αργότερα, τον νυν πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι -προ κορονοϊού- συζητήσεις για τη διεύρυνση του κύκλου συμμετεχόντων στη διάσκεψη, με παρουσία της Ελλάδας έστω υπό την ιδιότητα παρατηρητή, ξεχάστηκαν γρήγορα. Μια πιθανή θετική εξέλιξη θα ήταν η ελληνική συμμετοχή στο όργανο που θα διαδεχθεί τη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά προφανέστατα η χρησιμότητά του θα είναι περιορισμένη μετά την εδραίωση των στρατιωτικών ισορροπιών στη Λιβύη προς όφελος της Τουρκίας.

Με δεδομένη την αναγνώριση ζωτικού ρόλου της Άγκυρας στη ΝΑ Μεσόγειο, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει μια αντικειμενική ή καν ευπρεπή παρέμβαση του Βερολίνου ούτε στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η μυστική συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων Ελ. Σουρανή, Ι. Καλίν και Γ. Χέκερ στο Βερολίνο, στις 13 Ιουλίου, αποτελεί την αρχή μιας μακράς διαδικασίας που, βάσει των επιλογών και του Μαξίμου, θα συνεχιστεί, παρά τον αιφνιδιασμό της κοινής γνώμης και τις υπόγειες εσωκομματικές αντιδράσεις. Πρωτίστως η κυρία Μέρκελ και δευτερευόντως ο κ. Μάας θα συνεχίσουν τις παροτρύνσεις προς τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν για διάλογο διευρυμένης θεματολογίας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η έναρξη και κάποιας μορφής επαφών Λευκωσίας – Αγκυρας. Το ερώτημα είναι αν και πώς θα αποδεχθεί μια τέτοια -πρωτοφανή- γερμανική πρόταση ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του σε προηγούμενα κρίσιμα ορόσημα, όπως το Σχέδιο Ανάν, αλλά και το γεγονός ότι οι επαφές του με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι στενότερες και συχνότερες, συγκριτικά με τις αντίστοιχες του κ. Μητσοτάκη.

Η άνεση επικοινωνίας του κ. Αναστασιάδη με την κυρία Μέρκελ δεν αποδεικνύεται, πάντως, χρήσιμη στην επίτευξη του στόχου επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ίσως υπάρξει πρόοδος (σε επίπεδο νομικής προετοιμασίας και όχι αποφάσεων) κατά τη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με το Μεταναστευτικό, ο κ. Μάας αποκάλυψε, πριν καν φθάσει στην Αθήνα, τη βούληση του Βερολίνου για τήρηση ασφαλών αποστάσεων, καθώς μίλησε απλώς για συμπαράσταση στην Ελλάδα και μεγαλοποίησε την απόφαση υποδοχής λίγων δεκάδων ασυνόδευτων ανηλίκων από το σύνολο των χιλιάδων που βρίσκονται στη χώρα μας. Η γερμανική προεδρία θα προωθήσει μεν το Κοινό Σύστημα Ασύλου, αλλά προς τα τέλη του 2020, σε αντίθεση με τις ελληνικές προσδοκίες για πραγματική συνδρομή από πέρυσι τον Αύγουστο και φέτος στις αρχές του έτους. Οι αποφάσεις για το άσυλο εξαρτώνται από την έγκαιρη κατάρτιση προτάσεων της Κομισιόν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβουλεύσεων μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Διαφορετικά, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην πορτογαλική προεδρία, το επόμενο έτος, μαζί με την εισήγηση για την ίδρυση μόνιμης δύναμης της Frontex, που θα ήταν χρήσιμη για την εποπτεία των ελληνικών συνόρων.

* Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το εορταστικό σλόγκαν της ΑΕΚ για τα 100 χρόνια

Η ΑΕΚ συμπληρώνει έναν αιώνα από την ίδρυσή της και δημοσίευσε το σλόγκαν που θα συνοδεύει τους επίσημους εορτασμούς...

More Articles Like This