26/9/2022

Εφιαλτικές αστοχίες στο μεταναστευτικό

Δημοσίευση:

Οξύτατη αναβίωση του Μεταναστευτικού, που προσωρινά βρίσκεται σε ύφεση λόγω της πανδημίας και της βραχυπρόθεσμης αλλαγής τακτικής της Αγκυρας, αναμένεται τους προσεχείς μήνες ως αποτέλεσμα λαθών της κυβέρνησης και ελλιπούς συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Από τον Αλέξανδρο Τάρκα

Κορυφαία αστοχία της κυβέρνησης, την παρούσα περίοδο, αποτελεί το σχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για την ίδρυση νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή για την επέκταση του υφιστάμενου ΚΥΤ στην περιοχή Φυλακίου Ορεστιάδας. Το υπουργείο προχωρεί στον σχεδιασμό του παρά τις αντιδράσεις τοπικών φορέων. Ξεχνά δε τη βασική αρχή δεκαετιών για περιορισμένη παρουσία μουσουλμάνων στον νομό Εβρου, καθώς και το κεκτημένο της διακομματικής συναίνεσης κατά των σχεδίων του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή ακόμα και σε περιόδους όξυνσης των πολιτικών παθών (π.χ., την εποχή σύγκρουσης Μητσοτάκη – Παπανδρέου το 1984-1993). Κύρια επιχειρήματα των υποστηρικτών του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας είναι ότι θα συμβάλει στην αποτροπή περισσότερων παράνομων εισόδων και πως η παραμονή των εισερχομένων θα είναι σύντομη.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική:

Πρώτον, επειδή ο θεωρητικός σχεδιασμός περί σύντομης παραμονής έχει διαψευστεί επανειλημμένα από το 2015 μέχρι σήμερα. Πέραν του γνωστού «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», το ελληνικό κράτος έχει μεγάλη δυσκολία διαχείρισης του προβλήματος ακόμα και σε σχετικά ομαλές περιόδους. Πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης με την άσκηση πίεσης από την Τουρκία, τον πολλαπλασιασμό των εισερχομένων και την καθυστέρηση αντίδρασης από την Ε.Ε.

Δεύτερον, επειδή όσοι βρεθούν στο νέο ΚΥΤ δεν θα καλύπτονται (δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα προστατεύεται) από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 για την επιστροφή-επανεισδοχή τους στη γειτονική χώρα. Η Κοινή Δήλωση, αν και είχε συμφωνηθεί σε διαφορετικό πλαίσιο, αφορά τελικά (όσο, βέβαια, εφαρμόζεται) μόνο τους εισερχομένους από τα νησιά του Αιγαίου και όχι από τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών θα προωθήσουν και στη Θράκη (αντί μόνο των νησιών) χιλιάδες ανθρώπους, με την υπόσχεση ότι -από τη στιγμή που θα βρεθούν σε ελληνικό έδαφος- θα έχουν την ευκαιρία προσωρινής διαμονής στη χώρα μας ή, αργότερα, σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έρχεται τυφώνας… Τζόρτζια!

Τρίτον, επειδή είναι γνωστό ότι, από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016, το τουρκικό προξενείο και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης είχαν δράσει σε μια ευρεία περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Ειδομένη, προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν τους χιλιάδες διερχόμενους μουσουλμάνους κάθε εθνικότητας. Ηταν μία από τις «λεπτομέρειες» που οδήγησαν, τον Ιανουάριο του 2020, τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απόφαση επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι, αν γνώριζε νωρίτερα όσα έμαθε ως πρωθυπουργός, δεν θα το καταργούσε τον Ιούλιο του 2019. Ο Ν. Μηταράκης, που ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, διαπράττει εγκληματικό λάθος με το ΚΥΤ και τις συνέπειές του θα πληρώνει η χώρα επί μακρόν.

Παράλληλα, κατώτερη των προσδοκιών είναι η απόδοση της κυβέρνησης και στις συνεννοήσεις με την Κομισιόν και τους εταίρους στην Ε.Ε. Πριν και μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2019, ο πρωθυπουργός είχε την ανεδαφική προσδοκία πως τα αιτήματα της Ελλάδας θα στηρίζονταν από τη Γερμανία υπό το σκεπτικό ότι, ως χώρες πρώτης υποδοχής και τελικής εγκατάστασης αντίστοιχα, είχαν κοινά συμφέροντα. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν συμμερίστηκε το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη, ενώ συνεργάτες της υποσχέθηκαν θετικές εξελίξεις, κυρίως για τα θέματα ασύλου, περί το τέλος της γερμανικής προεδρίας, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2020. Όμως, οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Μεταξύ άλλων, δεν εισακούστηκαν οι ελληνικές θέσεις για τις διαδικασίες στα σύνορα, τον μηχανισμό μετεγκατάστασης σε άλλα μέλη της Ε.Ε. και τις επιστροφές παρανόμων στην Τουρκία.

Η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει την προώθηση των ειδικών ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο γενικότερης πρωτοβουλίας, μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία. Δυστυχώς, ούτε τώρα υφίστανται πολλές ελπίδες ικανοποίησης των αιτημάτων. Εκτός από το αρνητικό κλίμα στην Κομισιόν (ως συνέχεια και ενός προσβλητικού περιστατικού με την, επί δίμηνο, καθυστερημένη απάντηση της προέδρου Ουρ. φον ντερ Λάιεν σε επιστολή του κ. Μητσοτάκη πέρυσι), το έδαφος δεν είναι γόνιμο ούτε στη Βαρσοβία, όπου εδρεύει η Frontex. Είναι ενδεικτικό ότι, σε υπηρεσιακό επίπεδο, η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα αποδίδεται από τη Frontex όχι μόνο στον Covid-19, αλλά και στην αποτρεπτική δράση των τουρκικών Αρχών ασφαλείας!

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ούτε σβάστικα ούτε σφυροδρέπανο ούτε μαντίλα

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ματιά για την Ελλάδα από την Τουρκία

Στην Τουρκία υπάρχουν πρόσωπα, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες που δεν έχουν φορέσει τα παραμορφωτικά...

Η φθορά είναι μεγαλύτερη από το άλμα!

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει σε ραδιοφωνικές εκπομπές λαϊκών διασκεδαστών επειδή οι Αμερικανοί σύμβουλοι επικοινωνίας του...

Έρχεται τυφώνας… Τζόρτζια!

Το παραμύθι το ξέρουμε καλά πλέον: Οποιος έχει επιφυλάξεις για τον ρόλο των Γερμανών...

Ούτε σβάστικα ούτε σφυροδρέπανο ούτε μαντίλα

Οι ισλαμικές περίπολοι ή περίπολοι της Σαρία από αυτόκλητους τιμωρούς, που ακούγαμε ως παράδοξο φαινόμενο σε ισλαμοποιημένες γειτονιές πόλεων της Αγγλίας και άλλων δυτικών χωρών, έχουν σκάσει μύτη και στο κέντρο της Αθήνας

Συγγνώμη, λάθος

Αφού η υπόθεση με τους 38 πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου έφτασε στον εισαγγελέα,...

Οι εθνικές επιλογές στο ουκρανικό ζήτημα

Οπόλεμος δεν πάει καλά για τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Αλλά, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο,...

Πώς πρέπει να απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Τη φορά αυτή ο πρόεδρος της Τουρκίας υπερέβη τα εσκαμμένα. Ξεπερνώντας κάθε όριο, τη...

Ο μεγάλος θιασάρχης

Η ημεδαπή πολιτική σκηνή μετετράπη σε δραματική σχολή, πολύ δραματική… Τυγχάνει δε και κωμική...

Κυβερνητικός Θίασος

«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή» έγραψε ο Σαίξπηρ, πολύ προτού το αποδείξει περίτρανα...

Πληρώστε τον Γκρίνμπεργκ για την Ελλάδα

Στις 17 Αυγούστου 2022 και ενώ βρισκόμουν κάπου στο Αιγαίο, χωρίς να έχω ακριβή...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της...

Το μυστικό όπλο του Άδωνι για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι...

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ