Ποιοι θέλουν όμηρο τον Κυριάκο!

Must Read

Παράξενος χειμώνας μπαίνει, παράξενη εποχή, που θα έλεγε και η αγαπημένη Αφροδίτη Μάνου, την οποία απολαύσαμε στο εξαιρετικό «Μουσικό Κουτί» των Πορτοκάλογλου – Μόρφη προχθές βράδυ.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Παράξενος χειμώνας, γιατί σε όλα τα κόμματα, της Ν.Δ. προεξαρχούσης, εκδηλώνονται ραγδαίες διεργασίες που από πολύ καιρό κυοφορούνται στο παρασκήνιο. Μέσα σε δύο μήνες, η κεντροδεξιά παράταξη έζησε τόσες εσωκομματικές κρίσεις όσες δεν έζησε μέσα σε δύο χρόνια.

Παράξενος χειμώνας, λοιπόν, διότι η αυξημένη κινητικότητα στην κυβερνητική παράταξη, στην άκρα δεξιά της, στο ΚΙΝ.ΑΛ., στον ΣΥΡΙΖΑ πύκνωσαν, μόλις φάνηκε στο πέλαγος η φουσκοθαλασσιά της απλής αναλογικής και της διανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράξενη εποχή, γιατί τα πρώτα ισχυρά τραντάγματα σε επίπεδο κορυφής συνέπεσαν με την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία αποδοκιμάζεται σιωπηρώς από τους εκείθεν του Ατλαντικού συμμάχους.

Ως προς τη διάταξη των δυνάμεων στη σκακιέρα, λοιπόν, πάμε σε νέο τοπίο. Λίαν ενδιαφέρον. Με τελικό επίδικο αν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας άνευ επαναληπτικών εκλογών ή αν θα ξεκαθαριστεί άπαξ το τοπίο σε δεύτερη αυτοδύναμη εκλογή, με ενισχυμένη αναλογική. Για πρώτη φορά καταγράφεται αυτονόμηση δυνάμεων με τις οποίες συμπορεύτηκε επί μακρόν ο πρωθυπουργός. Δυνάμεων που δεν έχουν τον ίδιο ακριβώς στρατηγικό στόχο με τον ίδιο. Συγκλίνουν μαζί του, αλλά δεν ταυτίζονται. Και το πλέον ενδιαφέρον: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, δυστυχώς, υπάρχουν περιθώρια για αυτονομήσεις. Να τα κάνουμε πιο λιανά – εσωτερικά και εξωτερικά. Εσωτερικά: Ο ανασχηματισμός δυσαρέστησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., η οποία θεωρεί ότι δεν αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση, δυσαρέστησε κεντρώους και άλλες δυνάμεις λόγω της απομάκρυνσης Χρυσοχοΐδη, ενώ το «ναυάγιο» Αποστολάκη κόστισε αρχικώς 1,5 μονάδα στις δημοσκοπήσεις, 4 το σύνολον, μαζί με τις πυρκαγιές.

Τεράστια εντύπωση προκάλεσε στη ΔΕΘ η κοινή είσοδος των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όχι αυτοί που κυριαρχούν στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, συνελήφθησαν να κάνουν συνωμοτικές γκριμάτσες αμφισβήτησης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο – θεώρησαν μάλλον ότι οι μάσκες τούς προστατεύουν. Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος έδωσε στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα αλλοδαπών μαθητών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Το Μαξίμου τού έδειξε κίτρινη κάρτα. Το Δικαστικό Συμβούλιο και οι οικονομικοί εισαγγελείς απέρριψαν το αίτημα των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου για την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Νοvartis.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του σε ημερήσια εφημερίδα έθεσε θέμα αλλαγής της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της Ν.Δ. και εγκάλεσε ηπίως την ηγεσία ότι με τον ανασχηματισμό μετατόπισε την παράταξη. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλειψε κάθε αναφορά στο όνομα του αρχιτέκτονα της ελληνογαλλικής συμμαχίας, Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατά την υπογραφή της συμφωνίας των φρεγατών στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε, ύστερα από αντιδράσεις για την παράλειψή του αυτή, να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει στις 13 Οκτωβρίου, στη Φιλοθέη, το Ιδρυμα Καραμανλή, με ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος προκάλεσε τη διαγραφή του έπειτα από παρέμβαση στο Κοινοβούλιο με τη φράση «οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους», ενώ εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε κοπεί από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. το 2019 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και περιελήφθη την τελευταία στιγμή, έπειτα από παρέμβαση ανώτατου παραταξιακού παράγοντα της Ν.Δ., του οποίου είναι τακτικός συνομιλητής. Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος συζητά την ένταξή του σε κομματικό σχηματισμό του οποίου ο επικεφαλής έχει διαχρονικές σχέσεις με τον ανώτατο παραταξιακό παράγοντα. Η διαγραφή Μπογδάνου προκλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος επέδειξε άριστα ανακλαστικά την ώρα της κρίσης στο Κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον κύριο Δένδια, κατηγορώντας τον ότι «υποδύεται τον πρόεδρο της Ν.Δ.». (Πρώτη φορά ετέθη θέμα διαδοχής από το 2016!) Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. απέφυγαν περιέργως να αξιοποιήσουν την κόντρα Γεωργιάδη – Δένδια. Τι δηλούν όλα τα παραπάνω; Οτι μέσα στην κεντροδεξιά παράταξη υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις τέσσερις εστίες τριβών, οι οποίες εμφανίζονται δυναμικά για πρώτη φορά.

Πρόκειται για δυνάμεις που συμπορεύτηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Κοντά σε αυτές αναπτύσσουν παράπλευρη δραστηριότητα οι εκτός Ν.Δ. «συγγενείς» δυνάμεις, του κόμματος της Novartis, που επιδιώκουν να αλώσουν το ΠΑΣΟΚ με στόχο να γίνουν κυβερνητικοί εταίροι και όχι απλοί υπουργοί του κυρίου Μητσοτάκη. Διόλου τυχαίο το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στον Ευάγγελο Βενιζέλο στη χθεσινή ομιλία του, απευθυνόμενος προς τον Τσίπρα. «Θέλατε να τον βάλετε φυλακή και τον επικαλείστε τώρα!» παρατήρησε δηκτικά.

Όλη αυτή η κινητικότητα αναπτύσσεται πάνω σε νέο έδαφος, για το οποίο προειδοποιούμε σταθερά από τον περασμένο χειμώνα, πολύ πριν αυτό καταγραφεί από τις μετρήσεις της ΜRΒ και της Μetron Analysis: Υπάρχει πολιτικό κενό στα δεξιά της Ν.Δ. Το φωνάζαμε ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις του Μαξίμου υποστήριζαν ότι οι απώλειές του είναι στο Κέντρο.

Το ακροατήριο στο οποίο δύναται να αποταθούν δεξιοί – ακροδεξιοί σχηματισμοί ανέρχεται συνολικά σε 31,6%, κατά τον Δημήτρη Μαύρο. Το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι στα δεξιά της – οι ανεμβολίαστοι είναι ψηφοφόροι της, κατά Στράτο Φαναρά. Και, έναν χρόνο μετά την καταδίκη και τη φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, έφτασαν 120 μαθητές στη Σταυρούπολη για να κάνουν το πολιτικό σύστημα να παραμιλά και να βλέπει ξανά το φάντασμα της Ακροδεξιάς στον ξύπνιο του, που, κατά Δημήτρη Μαύρο, φτάνει με τις αναγωγές αθροιστικά στο 3,5%. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Δεν συμβαίνουν – υπήρχαν, κυοφορούνταν μέσα στα δύο χρόνια της καραντίνας. O,τι εξαφανίζεις χρηματοδοτώντας τα ΜΜΕ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει, και έρχεται μια μέρα που ούτε τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να το εξαφανίσουν.

Η πύκνωση των εξελίξεων συμπίπτει, όμως, και με εξωτερικές αιτίες. Το κονδύλια-μαμούθ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν το μήλον της Εριδος για επιχειρηματικά συμφέροντα, εγχώρια και αλλοδαπά. Τα οποία στον δρόμο προς τις εκλογές πιέζουν ποικιλοτρόπως. Με γνωστούς μοχλούς. Πέραν αυτών, η ελληνογαλλική συμφωνία, για την οποία λέγεται πως δεν είναι πλήρως ικανοποιημένες οι ΗΠΑ, λειτούργησε ως πυροκροτητής.

Το «όχι» της Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν αναμενόμενο. Μετά την πονηρή πρότασή του στη ΔΕΘ για κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποστήριξε χθες το δόγμα της «λελογισμένης αποτρεπτικής δύναμης», της ελάχιστης «επαρκούς άμυνας» και της «μικρής Ελλάδας». Χαρακτήρισε δε το τουρκολιβυκό μνημόνιο «πλαστό», όχι «παράνομο», όπως είναι η επίσημη θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Θέση παρόμοια με των ΗΠΑ, που το λένε «αντιπαραγωγικό».

Ο γραμματοκομιστής Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποίησε τον πρωθυπουργό με παραδείγματα από το παρελθόν ότι είναι παραμύθια η γαλλική επιρροή – οι ΗΠΑ κάνουν κουμάντο, ανεξαρτήτως οπλοστασίου. Παράξενος χειμώνας μπαίνει, παράξενη εποχή λοιπόν, που λέει και η αγαπημένη Αφροδίτη. Αν και το έργο το έχουμε ξαναδεί σε παραλλαγή στο παρελθόν. Χθεσινοί συμπαίκτες, χειροκροτητές του πρωθυπουργού από την πολιτική, την αγορά και το εξωτερικό, διεκδικούν τώρα εξουσία και θέση συνοδηγού στη διακυβέρνηση. Η πολιτική ζωή μετατρέπεται και πάλι σε ένα απέραντο παζάρι. Η σχεδιαζόμενη αστάθεια εξυπηρετεί τους μεγάλους εθνικούς συμβιβασμούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάνει πίσω ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης για πάρκα στο Αιγαίο και Κοσσυφοπέδιο

Διαβάστε στην «Εστία»: «Δεν έχουν χωροθετηθεί, δεν συνδέονται με άσκηση κυριαρχίας – κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι… περιβαλλοντικό ζήτημα» - Απόπειρα...

More Articles Like This