Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, οι πολιτικοί και η κοινωνία στην Ελλάδα συνήθως ενοχλούνται όταν αποδομείται το ορθό πολιτικό αφήγημα.
- Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*
Οι τηλεοπτικοί αναλυτές και οι παρουσιαστές «εκπλήσσονται» από τις καταστάσεις της βαρβαρότητας, όταν αυτές υπερβούν τον μέσο όρο της αποδεκτής βίας που βιώνουν καθημερινά οι μη «επώνυμοι», ως μη ευεργετηθέντες από την εικοσιτετράωρη αστυνομική προστασία που απολαμβάνουν οι «επώνυμοι». Σε υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς, επίσης, κατακεραυνώνονται αυτοί που ομιλούν περί «εκμαυλισμού», ενώ είναι τυχεροί εάν δεν οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.
Ο λόγος της «έκπληξης» των «δήθεν», είτε είναι δημοσιογράφοι, πολιτικοί, είτε «ειδικοί» επιστήμονες, εκδηλώνεται σε υπερθετικό βαθμό στην περίπτωση που τα γεγονότα αποδομούν το ιδεολογικό αφήγημα της «ιδανικής και δίκαιης κοινωνίας» που ισχυρίζονται ότι χτίζουν μαζί με τον νεοκομμουνισμό των ελίτ.
Έτσι, οι πάντες «εξεπλάγησαν» όταν δολοφονήθηκε το άτυχο 19χρονο παιδί στη Θεσσαλονίκη από οργανωμένες συμμορίες, τη στιγμή που ουδείς πολιτικός ουδέποτε διανοήθηκε να λύσει το πρόβλημα των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών, αναλογιζόμενος το πολιτικό κόστος. Στη δήθεν ελληνική κοινωνία της υποκρισίας και της σιωπής, ουδείς επίσης γνωρίζει ποιοι και πόσοι Ελληνες αξιωματούχοι και κρατικοί υπάλληλοι «λαδώθηκαν» με τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της διάσημης φαρμακευτικής εταιρίας, παρά το γεγονός ότι η τελευταία καταδικάστηκε σε πρόστιμο 578.000.000 δολαρίων στην Αμερική για τις πρακτικές της.
Ενώ οι φορολογικές Αρχές στην Ελλάδα προειδοποιούν και απειλούν τους φτωχοδιαβόλους με πρόστιμα και κατασχέσεις εάν δεν πληρωθούν οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ 15 ημέρες μετά τη λήξη τους, ουδείς γνωρίζει ποιος «έκρυψε το λάδι στο υπόγειο», τη στιγμή που ο δημόσιος λόγος και η εξουσία σείουν επιδεικτικά το δάχτυλο στους «συκοφάντες» που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν την ηθική ακεραιότητα του συστήματος εξουσίας. Μόνο τον ταλαίπωρο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ λεηλάτησαν, όχι επειδή ενεπλάκη σε υπόθεση διαφθοράς, όπως εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί του, αλλά επειδή τόλμησε να προμηθευτεί ρωσικά όπλα για την άμυνα της χώρας, ώστε ουδείς άλλος να μην επιχειρήσει να διαπράξει το αντίστοιχο ανοσιούργημα στο μέλλον. Όμως, εκτός από τη δημόσια υποκρισία, το καθεστώς της σιωπής και του φόβου που έχει επιβάλει ο κοινωνικός χώρος στους έχοντες διαφορετική άποψη είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Στο δημόσιο βήμα δεν επιτρέπεται να εκτίθενται οι θέσεις των επιστημόνων που τοποθετούνται αντίθετα από την πολιτική διαχείριση της πανδημίας.
Ουδέποτε παρουσιάστηκαν οι απόψεις του διακεκριμένου καθηγητή Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννη Ιωαννίδη ως του πλέον ειδικού, οι οποίες δικαιώθηκαν, εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί πολιτικά τον Μάρτιο. Αντίστοιχη φίμωση έχει επιβληθεί σε όλο το φάσμα των πολιτικών, κοινωνικών και εθνικών απόψεων που δεν συμφωνούν με την πολιτική ορθότητα. Η φίμωση της αντίθετης άποψης και η «έκπληξη» του συστήματος για εκείνα τα γεγονότα που διαψεύδουν το παγιωμένο αφήγημα δεν ευδοκιμούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι μια γενικευμένη νοσηρή κατάσταση του δυτικού κόσμου.
Η J. K. Rowling, επί παραδείγματι, συγγραφέας των βιβλίων «Χάρι Πότερ», κατηγορήθηκε ως «τρανσφοβική» επειδή δήλωσε ότι «το βιολογικό σεξ είναι πραγματικό. Εάν το σεξ δεν ήταν πραγματικό» είπε η κυρία Rowling «τότε δεν θα υπήρχε η έλξη για το ίδιο φύλο και επίσης η βιωματική πραγματικότητα των γυναικών θα πρέπει να διαγραφεί. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς, αλλά η διαγραφή της έννοιας του σεξ αφαιρεί την ικανότητα πολλών να συζητούν νοηματικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να εκφράζεις την αλήθεια».
Η κυρία Rowling δεν δέχτηκε απλώς σφοδρές επιθέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον Τύπο για τις απόψεις της, αλλά δέχτηκε και απειλές θανάτου από μια κοινωνία που επιθυμεί την ομοιομορφία και δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα που υποτίθεται ότι προστατεύει.
Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθεί το όνομά της από ένα δημοτικό σχολείο, «επειδή οι απόψεις της δεν ευθυγραμμίζονται με τη σχολική πολιτική και τις σχολικές πεποιθήσεις». Αναλόγως και τα έργα της καλλιτέχνιδος Jess de Wahls αφαιρέθηκαν από τα καταστήματα δώρων της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών, τον Ιούνιο του 2021, επειδή είχε δηλώσει ότι «η γυναίκα είναι ένα ενήλικο ανθρώπινο θηλυκό» και «όχι μια ταυτότητα ή ένα συναίσθημα».
Αντίστοιχα, στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εκφέρει κάποιος διανοούμενος, καλλιτέχνης ή ακαδημαϊκός απόψεις μη συμβατές με την πολιτική ορθότητα. Όμως, η κοινωνία του φόβου, της σιωπής και της υποκρισίας ποτέ και πουθενά δεν είχε και δεν θα έχει μέλλον. Δεν είναι αποτελέσματα της τύχης τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Οι κοινωνίες αξίζουν την πραγματικότητα που βιώνουν.
*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών