Εθνική ακινησία

Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (Μάρτιος 1878), με την οποία δημιουργήθηκε προσωρινά η «Μεγάλη Βουλγαρία», σηματοδότησε και το τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου που είχε ξεκινήσει περίπου έναν χρόνο νωρίτερα.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Η αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη και το έλλειμμα αυτό αναπληρώθηκε από τους εν Κωνσταντινουπόλει ελληνικούς συλλόγους Μακεδόνων, Θρακών, Ηπειρωτών και Θεσσαλών.

Οι σύλλογοι αυτοί (όπως αναφέρει ο Γιώργος Γκοβέσης στο βιβλίο του «Η Μακεδονία και η Θράκη σε κρίσιμη φάση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον ξανθιώτικο εκδοτικό οίκο «Σπανίδης») συνέταξαν κοινό υπόμνημα, το οποίο επέδωσαν στους πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη. Με το υπόμνημα αυτό εξέθεταν τα ιστορικά δίκαια του Ελληνισμού, το παράλογο και ανιστόρητο σκεπτικό της δημιουργίας της «Μεγάλης Βουλγαρίας» και τον κίνδυνο να αποκοπεί ο Ελληνισμός από ιστορικές κοιτίδες του με το ενδεχόμενο του πλήρους αφανισμού του σε αυτές.

Το υπόμνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λήψη των μετέπειτα αποφάσεων, αλλά και μετά την ήττα της Βουλγαρίας στον Β´ Βαλκανικό Πόλεμο, που οδήγησαν στην ανατροπή της συνθήκης και στην υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (1913), που περιόριζε τη Βουλγαρία σε εδάφη πάνω από την οροσειρά της Ροδόπης.

Η καταστολή του βουλγαρικού εθνικισμού, όμως, δεν είχε επιτελεστεί αποτελεσματικά και, με αφορμή την ένταξη της χώρας στον Αξονα, αυτός εκδηλώθηκε πάλι σε βάρος της πατρίδας μας, με την ενσωμάτωση περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης μας στο βουλγαρικό κράτος κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της Ελλάδας.

Κι ενώ όλα αυτά τα ιστορικά προηγούμενα θα έπρεπε να αποτελέσουν διδάγματα προς αποφυγήν πολιτικών λαθών, που θα οδηγούσαν στην αναζωπύρωση του βουλγαρικού εθνικισμού, μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, δυστυχώς, το «εθνικό κέντρο» καθεύδει ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να παρέχει συνεχώς καύσιμη ύλη, βοηθώντας την αναζωπύρωση αυτή.

Πέρα από την ανοχή που έδειξε επί σειρά ετών στις βουλγαρικές προκλήσεις, που εκδηλώνονταν, κυρίως, μέσα από τις δραστηριότητες της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και υπό το δόγμα ότι «η Βουλγαρία είναι μία χώρα που συνορεύει με τον εαυτό της», σε συνδυασμό με τη μη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τα δεινά που συσσώρευσε η προσάρτηση ελληνικών εδαφών κατά την Κατοχή στη Βουλγαρία αλλά και την παθητική στάση απέναντι στην εκδήλωση του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού στα Σκόπια, ήρθε τον τελευταίο καιρό και η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών για να ολοκληρώσει τις αυτοκτονικές πρακτικές που ακολουθεί η Ελλάδα στο θέμα.

Έχουμε γράψει κατ᾽ επανάληψη ότι η «συμφωνία» αυτή θα γίνει αιτία να παρουσιάσει εκ νέου η Βουλγαρία το δικό της ιστορικά στρεβλό αφήγημα περί της «βουλγαρικότητας» των κατοίκων των Σκοπίων, εκμεταλλευόμενη την «απελπισία» των βουλγαριζόντων «Μακεδόνων» της γειτονικής χώρας, που δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να επισπεύσουν τη διάλυση του, ούτως ή άλλως, εύθραυστου κρατικού οικοδομήματός τους, προτού αυτό συμβεί χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν.

Η Ελλάδα, για άλλη μία φορά, παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις. Η Βουλγαρία ήδη πέτυχε στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού στα Σκόπια να συμπεριληφθεί και η επιλογή της «βουλγαρικής εθνότητας». Η Ελλάδα τι κάνει για μία αντίστοιχη επιλογή «ελληνικής εθνότητας»; Πρόσφατα το κόμμα VMRO – Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα μετά το συνέδριό του στη Σόφια το περασμένο Σάββατο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν κοινή ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, και αυτή είναι η μελλοντική τους πορεία» (ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Η Ελλάδα πώς ακριβώς ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ομογενών μας στα Σκόπια, που εδώ και χρόνια αγωνιούν για μία πολιτική τους έκφραση που θα έχει τη στήριξη της μητέρας πατρίδας, στα πρότυπα της ΔΕΕΜ – Ομόνοια των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας;

Είναι αξιοσημείωτο ότι το VMRO κάλεσε τις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Σκοπίων να σχηματίσουν… ομοσπονδία των δύο χωρών! Αν αυτό δεν υποκρύπτει τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της βουλγαρικής πλευράς, ας μας πει επιτέλους κάποιος τι άλλο δείχνει. Ως πότε θα παραμένουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν και σχεδιάζονται στη γειτονιά μας;

*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποκολοκύνθωση του λαού

Διαβάζουμε ενοχλημένοι την είδηση ότι «πάτωσαν» οι Ελληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις PISA του...

Επικίνδυνοι παραλογισμοί

«Ηταν γνώριμος στις γαλλικές Αρχές» ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας που κόστισε τη ζωή...

Πλασιέ «ληγμένης» ιδεολογίας

Το λογότυπο της Νέας Αριστεράς θυμίζει εκείνο μιας εταιρίας που πουλάει έπιπλα. Θυμίζει και...

Κυρ Υπουργέ είναι αλήθεια ότι τα 4 χιλιάρικα υπολοίπου δανείου παραπληγικών έγιναν 204 εκεί...

Υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη γράφει στις 5/12/23 ότι στην κυβέρνηση έχουν σχέδια.Σήμερα προσάγεται στα...

Τι λέγατε για την τεκνοθεσία ομοφύλων, κυρία Μπακογιάννη;

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε σκωπτικά προχθές την τελευταία παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον...

Cosmote, Nova είναι για «Μπόλεκ και Λόλεκ»;

Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα...

Καταφύγια Νο 2

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΓΕΕΘΑ συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα -άγνωστο αν τελικώς απεστάλη,...

Θα τα «δώσουμε» μια μέρα ξαφνικά

Επειδή έχει καταργηθεί στην πατρίδα μας η σκέψη και υποφέρουμε από αμνησία, καλό είναι...

Η σωστή πλευρά του κουβά!

Αν μαζέψουμε άρθρα, αναλύσεις, σενάρια και εκτιμήσεις για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο που δημοσιεύτηκαν στην...

Στο Λονδίνο η Ελλάδα υπέστη ανείπωτης έκτασης ξεπεσμό

Τα όσα συνέβησαν αρχικά  στο Λονδίνο, αλλά και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, ανάμεσα στο...

Η νομιμοποίηση της διεκδίκησης των Γλυπτών

Με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αμετροεπής συμπεριφορά του ινδικής καταγωγής Βρετανού πρωθυπουργού...

Καταφύγια – 1

Τελευταία και με αφορμή τις «αναταράξεις» στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία, Γάζα), γίνεται πολύς...

Οι μεγάλες ανατροπές της επιστολικής ψήφου

Εισαγωγικό σχόλιο πριν υπεισέλθω στο κυρίως θέμα: πανηγυρίσαμε -και δικαίως- που ο βασιλεύς Κάρολος...

Κιμ Γιονγκ Cool-ης

Πολλά έχει κάνει για την πατρίδα (και περίπου τρεις ντουζίνες ακίνητα, τα οποία υποθέτουμε...

Εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν, όταν είδε τα αμερικανικής κατασκευής F-16 να βομβαρδίζουν το τουρκικό Κοινοβούλιο και...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανιψιός του Παττακού ο φονιάς της 43χρονης Γεωργίας στη Σαλαμίνα

Ανιψιός του πραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού ο δολοφόνος της 43χρονης

Το βαρύ πυροβολικό του Κυριάκου στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου

Μόνο συμπτωματική δεν είναι η στήριξη που δίνουν τα...

Απίστευτη απάτη: Ξεπουλάνε το νερό «από το παράθυρο»!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποτιμήσει την αξία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στη συνέχεια το 50% της αξίας τους θα διοχετευτεί σε Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και το υπόλοιπο στη μείωση του χρέους

«Με έβαζαν να κάνω 50 ραντεβού τη μέρα με βρώμικους, μεθυσμένους, Πακιστανούς» – Συγκλονίζει θύμα του κυκλώματος trafficking στην Αθήνα

Μια μητέρα ανήλικων παιδιών από τη Βενεζουέλα περιγράφει πώς την εξαπάτησαν και στο τέλος την ανάγκαζαν να εργάζεται ως εκδιδόμενη

«Ραντεβού στη Ρώμη» για ένα… οικουμενικό παρεάκι

Στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας «αλά μπρατσέτα» με την...

NEWSROOM