Κυβίστηση Νο1
Πριν από τις εκλογές η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν «προδοτική» και εκείνοι που την υπέγραψαν θα λογοδοτούσαν.
- Από τον Βασίλη Βέργη
Μετά τις εκλογές έγινε, δημοσίως και επισήμως… ενώπιον Ζάεφ, «μια συμφωνία με την οποία διαφωνούσαμε, αλλά θα την τιμήσουμε». Το αφήγημα άλλαξε. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει τίποτα, «είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε» με την ΙΔΙΑ συμφωνία, την οποία… εμείς, η Ν.Δ., αποκαλούσαμε «προδοτική». Αυτό, βέβαια, ουδέποτε ειπώθηκε προτού η σημερινή κυβέρνηση πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού, έχοντας (τότε) ως μία από τις «σημαίες» της τις Πρέσπες.
Κυβίστηση Νο2
Iούλιος 2018. Η τραγωδία στο Μάτι συνταράσσει την Ελλάδα. Εκατόν δύο συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους. «Αδυνατώ να καταλάβω τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω. Και νομίζω δεν το καταλαβαίνει και η μεγάλη πλειοψηφία, για να μη σας πω όλοι οι συμπολίτες μας… Πραγματικά, αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Δεν αναφέρομαι μόνο στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αλλά ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κυρία Δούρου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Αστυνομίας φέρουν μεγάλες ευθύνες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μια άλλη πυρκαγιά. Και ρωτάω σήμερα: Ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή» λέει ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έναν χρόνο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός. Και, ω του θαύματος, επιλέγει τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, αρχηγό της Αστυνομίας το 2018 στο Μάτι, νέο γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη.
Το πραγματικό σοκ, όμως, ήρθε πριν από λίγες ημέρες. Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι, μια μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή, όμως, ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή, κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. Εκατόν δύο δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μία πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Ματιού συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».
Μητσοτάκης VS Μητσοτάκης! Πριν από τις εκλογές, με 102 νεκρούς συμπατριώτες μας, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε το Μάτι σαν τανκ ώστε να ισοπεδώσει τους «πολιτικά υπεύθυνους» για την τραγωδία κυβερνώντες, με πρώτο τον Τσίπρα. Μετά τις εκλογές, με την ψήφο του ελληνικού λαού στην τσέπη του, έκανε τον Τσουβάλα κυβερνητικό στέλεχός του και έριξε, σε παγκόσμια μετάδοση, την ευθύνη για την καταστροφή στην «κλιματική αλλαγή». Τέτοια κωλοτούμπα θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα για ολυμπιακό μετάλλιο στην ενόργανη γυμναστική
Κυβίστηση Νο3
«Δεν θα επιτρέψω σε ένα παλιόπαιδο που πήρε την εξουσία με ψέματα να παίξει με την τιμή και την υπόληψή μου. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Και μη νομίζει κανένας ότι είναι ο Πολάκης ή ο Παπαγγελόπουλος. Ο Τσίπρας είναι, ο ίδιος. Οι άλλοι είναι εκτελεστικά όργανα». Αυτά έλεγε, εν εξάλλω, ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο του 2018 στην τηλεόραση του Alpha για την υπόθεση Novartis.
Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος άνθρωπος, σήμερα υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άλλαξε τροπάριο: «Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός και αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία για να προχωρήσουμε στη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, εν αντιθέσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο που τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα».
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε τον Αλέξη Τσίπρα από το κάδρο της εξεταστικής προανακριτικής επιτροπής, αφήνοντας σε αυτό μόνο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Δηλαδή, πριν από τις εκλογές ο Τσίπρας ήταν ο «ιθύνων νους της σκευωρίας», αλλά τώρα «δεν ήξερε τίποτα»! Το «κατασκευασμένο σκάνδαλο Novartis», όπως το αποκαλούσε, υπήρξε η τρίτη μεγάλη προεκλογική σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές και με την ψήφο του ελληνικού λαού στην τσέπη, το αφήγημα έγινε: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια».
Ήμαρτον και έλεος μαζί! Πριν από έναν χρόνο «ποιος Πολάκης και ποιος Παπαγγελόπουλος, ο Τσίπρας είναι ο εμπνευστής», μετά τις εκλογές «με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω»…