12/8/2022

Επιτυχία στη ναυτιλία με σιωπή του Μαξίμου!

Δημοσίευση:

Επιτυχία μεγάλη -και μάλλον απροσδόκητη, λόγω της ως τώρα πλήρους αδιαλλαξίας της Κομισιόν- σημείωσε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την παράταση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης στα πλοία ελληνικών συμφερόντων.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Ωστόσο, ταυτόχρονα πυκνώνουν οι δυσμενείς εξελίξεις ως προς την αδειοδότηση ή απαγόρευση -στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας- της προσοδοφόρας μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου -για άγνωστους λόγους- τηρεί σιωπή για την επιτυχία του, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βεστάγκερ, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, επισφράγισε πλήρως την επίτευξη συμβιβασμού για τον λεγόμενο «φόρο χωρητικότητας».

Οι πρόσφατες διακριτικές διαπραγματεύσεις ήραν -έστω προσωρινά- τις πολυετείς διαφωνίες από την εποχή που η κυρία Βεστάγκερ, υπό την ιδιότητα της επιτρόπου Ανταγωνισμού (2014-19), επιδείκνυε εμμονή με διάφορες αφορμές. Μεταξύ άλλων, σε 54σέλιδη επιστολή της, το 2016, προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Βεστάγκερ έκρινε ότι συνιστούν -απαγορευμένη- κρατική ενίσχυση «το καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας, η απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας από την πώληση πλοίων, τα φορολογικά οφέλη για εταιρίες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου και η απαλλαγή από τη φορολογία των μερισμάτων και τη φορολογία υπεραξίας σχετικά με ναυτιλιακές μετοχές».

Επιπλέον, η τότε επίτροπος και νυν αντιπρόεδρος αγνοούσε συνειδητά τη συνταγματική κατοχύρωση του πλαισίου φορολόγησης της ναυτιλίας στην Ελλάδα, καθώς και τους υψηλότερους -συγκριτικά με άλλους εταίρους της Ε.Ε.- φορολογικούς συντελεστές. Η ξαφνική υποχώρηση της κυρίας Βεστάγκερ κρίνεται ως αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής τακτικής του κ. Μητσοτάκη να εξαρτήσει τη συμμετοχή της Αθήνας στο 6ο «πακέτο» κυρώσεων κατά της Μόσχας από τη διατήρηση των προνομίων της ελληνικής ναυτιλίας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Προφανώς, αυτός είναι και ο κύριος λόγος τήρησης απόλυτης σιωπής της κυβέρνησης για την επιτυχία της. Γιατί ενδεχόμενες πανηγυρικές δηλώσεις θα αποδείκνυαν ότι η προσήλωση του πρωθυπουργού στις κυρώσεις, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν αποτελεί άκαμπτη ιδεολογική αρχή, αλλά εξαρτάται από την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων.

Επίσης, η αντιπολίτευση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για λαϊκισμό ή όχι (αφού η εμπορική ναυτιλία προσφέρει -πραγματικά- τα μέγιστα στην εθνική οικονομία), θα επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι μάχεται αποτελεσματικά στην Ε.Ε. μόνον για τα συμφέροντα της εφοπλιστικής κοινότητας, και όχι άλλων κλάδων ή τάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικά σημεία της μεταβατικής συμφωνίας, τριετούς ή τετραετούς διάρκειας, είναι τα ακόλουθα: α) η κυβέρνηση θα πρέπει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια ένταξης πλοίων και χωρητικότητας στο προνομιακό καθεστώς και να ενημερώσει σύντομα την Κομισιόν, β) οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν των προνομίων τα έσοδα από βοηθητικές εργασίες στις ναυτιλιακές μεταφορές, γ) ομοίως, πρέπει να περιοριστούν οι δικαιούχοι με έσοδα από αλιευτικές εργασίες και εκμετάλλευση ρυμουλκών.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι, όσο διαρκεί η μεταβατική συμφωνία, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζει μέτρα για την αύξηση της εθελοντικής φορολογικής συνεισφοράς της εφοπλιστικής κοινότητας (επαναπατριζόμενο εισόδημα από μερίσματα στο εξωτερικό) από 40.000.000 σε 60.000.000 ευρώ κάθε χρόνο. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να ισχύσει συντελεστής 5% στα κέρδη κεφαλαίου που επαναπατρίζονται από την πώληση μετοχών ναυτιλιακών εταιριών.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός της Ε.Ε. και με τις ΗΠΑ για την ανανέωση, τη μεταβολή ή την κατάργηση του καθεστώτος μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Το ζήτημα είναι ύψιστου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε (όπως και το ζήτημα του φόρου χωρητικότητας) στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του 6ου «πακέτου» κυρώσεων. Οι ελληνικές θέσεις υποστηρίζονται, εμμέσως, από την αμερικανική πλευρά, υπό το σκεπτικό ότι πρέπει να συνεχιστεί η εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου κυρίως προς τις φτωχές χώρες, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το πρόβλημα, όμως, σε πρακτικό επίπεδο είναι ότι -ακόμα κι αν επιτραπεί η συνέχιση των μεταφορών πετρελαίου- εμπίπτουν στις κυρώσεις τα συμβόλαια ασφάλισης και αντασφάλισης πλοίων. Αν τα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, τότε δεν θα υπάρχουν ναυτιλιακές μεταφορές. Η Ε.Ε. αποφάσισε την εξαίρεση του κλάδου για έξι μήνες, αλλά η ελληνική και η κυπριακή ναυτιλία θα πληγούν σύντομα, αν δεν αποφασιστεί ότι οι κυρώσεις θα αφορούν μόνον τα φορτία των πλοίων, και όχι τα ίδια τα πλοία που θα παραμένουν ασφαλισμένα.

Προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί λύση ούτε εντός της Ε.Ε. ούτε με τρίτες ισχυρές οικονομίες (Βρετανία) και οι ασφαλιστικές εταιρίες απαντούν ότι προτιμούν την πλήρη ακύρωση συμβολαίων, από το να εμπλακούν στη νομική δίνη του τι εμπίπτει στις κυρώσεις και τι όχι.

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Παρακολουθήματα παρακολουθήσεων

Είναι γεγονός πως σε κάθε εποχή η οποιαδήποτε εξουσία φρόντιζε να παρακολουθεί και να...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Αν κρίνω από όσα διαβάζω στα ρεπορτάζ έγκριτων συναδέλφων του διπλωματικού ρεπορτάζ, τότε η...

Μας κορόιδεψε… ευθέως!

Μονάχα ένας επαγγελματίας γλείφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θρέφεται...

Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση...

Πολιτική αποτυχία της Ν.Δ.

Το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολούθησης των τηλεφώνων ενός πολιτικού αρχηγού, βουλευτών, καθώς και στελεχών της...

Οι καταγγελίες των συνθηκών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πάει μέχρι στιγμής καλά για τη Δύση. Και αυτό,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Αυτός είναι ο 50χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του – «Το έκανα γιατί είχαμε οικονομικές διαφορές»

Τι φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς όταν τελικά «λύγισε» και ομολόγησε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ