Ο πολεμιστής Ζάχος Χατζηφωτίου

Must Read

Δεν ήθελε να μείνει στην Ιστορία ως… μπον βιβέρ. Τον ενοχλούσε να ξεκινά ρεπορτάζ «με αυτή την ανοησία»

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Τόσο έχω πολεμήσει για την Ελλάδα, τόσα κείμενα έχω γράψει, άρθρα και βιβλία που πούλησαν εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, τόσες εκπομπές έχω κάνει και τόση δουλειά στον Δήμο Αθηναίων, τα γλέντια μόνο νοιάζουν τους δημοσιογράφους; Γιατί επιμένουν σ’ αυτή την ανοησία τού “μπον βιβέρ”; Ως γλεντζές θα μείνω στην Ιστορία; Μου σπάει τα νεύρα» συνήθιζε να λέει όταν τύχαινε να συζητήσουμε ρεπορτάζ ή άρθρο που αναφερόταν στον βίο του και συνέχιζε λέγοντας, με διάφορες παραλλαγές, τα ακόλουθα:

«Τα μεθύσια μετράνε; Οι πολλές γυναίκες; Κι ο τελευταίος των τελευταίων μπορεί να μεθοκοπήσει, να γλεντήσει στα μπουζούκια, να πάει με πολλές. Ποιος όμως πολέμησε Ελ Αλαμέιν, Τομπρούκ, Ρίμινι και στα Δεκεμβριανά; Ποιος είδε φίλους του να γίνονται κομμάτια; Ποιος παρασημοφορήθηκε;»

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν ο τελευταίος Αθηναίος αριστοκράτης – με αυτόν τον όρο περιγράφεται ο άρχοντας που δεν φείδεται της ζωής του για να υπερασπίσει την πατρίδα του, αρχές και ιδέες. Ως σημαντικότερο θησαύρισμα εμπειριών και πράξεων θεωρούσε την πολεμική δράση του. Στα 17 του το έσκασε από την κατεχόμενη Αθήνα για να φτάσει -μέσω Τουρκίας, όπου πέρασε τα πάνδεινα- στη Μέση Ανατολή και να αρχίσει να βγάζει το άχτι του εναντίον των Γερμανών, που «όχι μόνο επιτέθηκαν και κατέλαβαν την Ελλάδα και μας μαύρισαν την καρδιά, αλλά έδωσαν κομμάτι του ελέγχου της χώρας στους Ιταλούς, που τους είχαμε κάνει ρεζίλι των σκυλιών νικώντας τους στον πόλεμο. Κάνανε οι Γερμανοί μάγκες τούς ηττημένους! Κι αυτό είναι ασυγχώρητο».

Το πέρασμα αυτού του αληθινού Αθηναίου ευπατρίδη από την εποχή μας δεν χωρά σε λίγες λέξεις. Άλλωστε χρειάστηκε 99 χρόνια για να γράψει το αξιοζήλευτο έργο τέχνης που ήταν ο βίος του.

Οι Έλληνες που έχουμε συνείδηση της σημασίας των πολυαίμακτων αγώνων τους οποίους έδωσε η χώρα και των θυσιών εκλεκτών τέκνων της που απαιτήθηκαν για να υπάρχει και να παραμένει ελεύθερη θα τον θυμόμαστε ως έναν νέο, αισιόδοξο, κυνικό και ατρόμητο πολεμιστή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου – Μαζί της ο Σπύρος Μαρτίκας

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του Σπύρου Μαρτίκα. Ο φωτογραφικός φακός της «Espresso» εντόπισε το πολυσυζητημένο...

More Articles Like This