Η βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού

Must Read

Δύο πρόσφατες ειδήσεις μπορούν να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την αυξανόμενη βαρβαρότητα και τον κατακερματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Η πρώτη είδηση αφορά τον βιασμό από 12 κουκουλοφόρους ενός ΑμεΑ. Η εγκυμοσύνη και η τοποθέτηση του νεογέννητου σε βρεφοκομείο απετέλεσε το σιωπηλό τέλος του δράματος, θέτοντας μία επιπλέον ψηφίδα στο μωσαϊκό του ελληνικού νεοβαρβαρισμού.

  • Του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΚΕΦΑΛΑ*

Η δεύτερη είδηση αφορά τον κατακερματισμό της ελληνικής κοινωνίας λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης σε συνοικιακή καφετέρια ατόμων τρίτης ηλικίας. Και τα δύο γεγονότα θεωρήθηκαν ανάξια λόγου να παρουσιαστούν και να σχολιαστούν στα καθεστωτικά ΜΜΕ. H νέα μορφή επιστημονικής προπαγάνδας και μαζικής αποβλάκωσης πληθυσμού που εισήγαγε στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να εξασκεί αδιαλείπτως τα ΜΜΕ στην εικονική παροχολογία της κυβέρνησης. Δοθέντος ότι η φτώχεια είναι η μητέρα της εξαθλίωσης και του εγκλήματος, η ελληνική κοινωνία μετά τις εκλογές του 2019 έχει εισέλθει όχι μόνο σε ποσοτική, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση της βαρβαρότητας, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβάθμισε και προήγαγε ποιοτικά τη φτώχεια μέσω των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της.

Όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρεί ότι εντός των πλαισίων της παγκοσμιοποίησης το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί ως ανώνυμος εταιρία και συνεπώς όλες οι κρατικές δομές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας, της άμυνας, της ασφάλειας, της παιδείας και της υγείας, θα πρέπει να απαξιωθούν και τα απομεινάρια τους να πουληθούν σε πολυεθνικές συμπράξεις αντί πινακίου φακής.

Φυσικά, στο νέο κρατικό εταιρικό σχήμα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνουν τα κόμματα και οι πολιτικοί, οι οποίοι, ενώ τοποθετούνται με φανατισμό κατά του κρατισμού, θεωρούν ότι μόνο αυτοί και τα μέλη των πολυπληθών οικογενειών τους, ως προνομιούχος κοινωνική τάξη, θα πρέπει να έχουν ενισχυμένα οικονομικά οφέλη διά βίου δημοσίων υπαλλήλων. Συνεπώς σύσσωμη η πολιτική καμαρίλα θεωρεί ότι είναι δικαίωμά της να σιτίζεται εφ’ όρου ζωής από το πρυτανείο, επειδή, όπως έχουν αποδείξει τα πολυπληθή οικονομικά σκάνδαλα, καθώς και οι παρακολουθήσεις φίλων και αντιπάλων, η κυβέρνηση λειτουργεί με τη λογική του προσωπικού οφέλους. Δυστυχώς, το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και οι πρακτικές της να διαχυθούν και να παγιωθούν στον κοινωνικό ιστό.

Σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη φτωχοποίηση, την απαξίωση των αξιών, την άθλια κρατική παιδεία, την απαξίωση της εργασίας και την πρεκαριατοποίηση της κοινωνίας, το νεοφιλελεύθερο πολιτικό δόγμα στην Ελλάδα «ο καθένας για την πάρτη του και όλοι μαζί για την ελίτ», που βιαίως από το 2019 επέβαλε η Ν.Δ. στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, έχει διαλύσει τη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον σοβαρά η επιβίωση του Ελληνισμού.

Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης ότι τα άτομα και οι κοινωνίες ακολουθούν πάντα τα παραδείγματα, τη συμπεριφορά, τις αξίες και τον τρόπο ζωής των ηγεσιών τους, καθώς επίσης είναι αδύνατον η άμορφος κοινωνική μάζα να εξέλθει της βαρβαρότητας χωρίς τη βοήθεια μιας πεφωτισμένης ηγεσίας. Η βάρβαρη και εξαθλιωμένη κοινωνία είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλγητης ηγεσίας και οι διεφθαρμένες ηγεσίες δεν προκύπτουν μέσω παρθενογένεσης, αλλά είναι προϊόν της ίδιας της κοινωνίας από την οποία προέρχονται.

Συνεπώς, οι κοινωνίες αξίζουν τους ηγέτες που εκλέγουν και οι ηγέτες τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται. Πάνω στις πεφωτισμένες ηγεσίες βαδίζουν η πρόοδος και η Ιστορία, δυστυχώς, όμως, αποτελούν σπάνιες εξαιρέσεις. Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 50 χρόνια δεν εξελίσσεται επειδή δεν μπορεί να εξέλθει από την ιδεολογική στρέβλωση της Μεταπολίτευσης.

Η κοινωνία, η πολιτική, η σκέψη, τα ιδεολογήματα, η επιστήμη, η τεχνολογία και η διανόηση έχουν παραμείνει στάσιμα. Η ελληνική κοινωνία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση, επειδή δεν υπάρχει μία πολιτική διαφοροποίηση των μεταπολιτευτικών ιδεολογημάτων και εναλλακτικές λύσεις των παγιωμένων πολιτικών σχηματισμών.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ΠΑΟΚ έστησε πάρτι – τίτλου στην Τούμπα στο 4-1 με τον Παναθηναϊκό

Ο ΠΑΟΚ έβαλε τις βάσεις του τίτλου στο 4-1 με τον Παναθηναϊκό. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μόλις ο...

More Articles Like This