Χάος στα «κρύπτο»

Must Read

Πριν από λίγες ημέρες κατέρρευσε σε ελάχιστες ώρες το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη FTX, που ήταν αμερικανικών συμφερόντων. Η ζημία που προκλήθηκε υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το πιο πιθανό είναι ότι φτάνει τα $ 50.000.000.000.

  • Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Δηλαδή, περίπου όσο το 1/4 του ΑΕΠ της Ελλάδος, για να καταλάβουμε την τεράστια κλίμακα και την απάτη επικών διαστάσεων. Ο επικεφαλής Μπάκμαν Φράιντ του FTX φέρεται ότι έχει συμμετάσχει σε μια πυραμίδα εξαπάτησης τύπου Πόντζι, και πάνω στην αναμπουμπούλα που προκλήθηκε, διέφυγε τη σύλληψη με το ιδιωτικό του αεροπλάνο και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται απάτη σε χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων (θυμίζω το συμβάν με το ιαπωνικό Mt.Gox το 2014, που κλάπηκαν bitcoin αξίας 460.000.000 δολαρίων σε μία μέρα, σημερινής αξίας 13 δισ. ευρώ!), αλλά είναι η πρώτη φορά που η έκταση της απάτης είναι τόσο τεράστια.

Η διαφορά του Χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων από τα υπόλοιπα «παραδοσιακά» χρηματιστήρια αξιών και τίτλων είναι ότι ο κάτοχος καταθέτει το κρυπτονόμισμά του και ουσιαστικά εκτίθεται στον κίνδυνο κλοπής. Ενώ στα παραδοσιακά χρηματιστήρια ο τίτλος είναι άυλος και δεν μπορεί να κλαπεί.

Όσο και να εγγυώνται οι διάφοροι γκουρού της τεχνολογίας για τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν σε τέτοια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την απληστία των ιδιοκτητών και κατόχων του «κλειδιού» για τα συστήματά τους (όπως έγινε με τον γραφικό στην εμφάνιση Μπάκμαν Φράιντ και το FTX), ούτε την τεράστια πρόκληση που έχουν οι hackers για να γίνουν πλούσιοι με την κλοπή τόσο μεγάλης συσσωρευμένης περιουσίας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Από την άλλη, οι φωνές που ουρλιάζουν για την ανάγκη θεσμικού πλαισίου και ρύθμισης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων από το κράτος ξεχνάνε ότι αυτό αντιβαίνει την ίδια αρχή με βάση την οποία δημιουργήθηκαν αυτά τα ηλεκτρονικά νομίσματα, δηλαδή της απόλυτης ελευθερίας και ολοκληρωτικής απουσίας οποιασδήποτε ρύθμισης. Ολα τα παραπάνω καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ακραία ριψοκίνδυνη και ο επενδυτής που ασχολείται άμεσα ο ίδιος με αυτήν πρέπει να έχει απόλυτη γνώση του κινδύνου που αναλαμβάνει, εκτός από τεχνική και οικονομική καλλιεργημένη αντίληψη που οφείλει να διαθέτει.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έξαλλος ο Καλλιάνος για την μεταχείριση του πατέρα του σε δημόσιο νοσοκομείο: «Θα το πληρώσουν ακριβά»

Την οργή και την απόγνωσή του εκφράζει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος για την απαράδεκτη συμπεριφορά...

More Articles Like This