Η στήλη κοσμείται από το διπλό προσωπείο του γέλωτος και του κλάματος. Σπουδαία επινόηση. Συμβολίζει τη σύνθετη έννοια του δράματος, που είναι η αρχαιοελληνική ψυχαγωγική πρόταση η οποία στηρίζεται σε δύο πυλώνες: της κωμωδίας και της τραγωδίας. Αυτό κάνουμε στα θέατρα και τα σινεμά. Κλαίμε και γελάμε (κι αν είναι αριστεροκουλτουριάρικο θέαμα, χασμουριόμαστε).
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Η επικαιρότητα στις ημέρες μας φορά αυτή τη μάσκα κι εμείς τη βλέπουμε να κλαίει και να γελά, και νομίζουμε ότι είναι και σοβαρή αλλά και ατάραχη! Σπουδαία και τελεία η παρεξήγησις…
Στη χώρα του Αισχύλου, του Σοφοκλέους και του Ευριπίδου η δημόσια σφαίρα είναι καταγοητευμένη από τον Τζόκερ. Η ιστορία του Τζόκερ αποτελεί υποκεφάλαιο του μυθολογικού κύκλου του… Μπάτμαν (ήρωας με κολάν, εν πολλοίς καταγέλαστος, με ιστορία συρραφείσα σε αμερικανική βιομηχανία φασόν μυθοπλασιών).
Στη χώρα του Σόλωνος και του Αριστείδου έχουμε κατορθώσει να διαθέτουμε ακόμα γραπτή νομοθεσία και πληρώνουμε αδρά μια ομάδα ανθρώπων που καμώνεται ότι φροντίζει να τηρούνται όσα η νομοθεσία προβλέπει. Η νομοθεσία, η οποία τηρείται κάθε 32α του μηνός, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι δεν είναι όλες οι κινηματογραφικές ταινίες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες. Και μια φορά εφαρμόστηκε ο νόμος, γι’ αυτή την ταινία, και απετράπησαν από την Αστυνομία κάποιοι ανήλικοι να τη δουν και ε@#σθη η Φατμέ στο Γενί Τζαμί! Η Αριστερά σήκωσε σάλο (σε όλα τα πηδήματα ψύλλων το αυτό πράττει), η λουκουμοδεξιά εντράπη και οι παρειές της κοκκίνισαν και ο ανεκδιήγητος υπουργός Χρυσοχοΐδης, για να ρεφάρει τις εντυπώσεις, δήλωσε καμαρωτός ότι θα παραβιάσει τον νόμο πηγαίνοντας να την παρακολουθήσει με τον 15χρονο γιο του.
Το παράξενο δεν είναι ότι ο Χρυσοχοΐδης εκτοξεύει αυτό το λεκτικό πυρότουβλο. Παράξενο είναι ότι ενώ στέλνει σε όλους το μήνυμα της επιλεκτικής εφαρμογής των νόμων παραμένει ακόμα υπουργός. Κοίτα λαγούς που βγάζει μια αμερικανική ταινία β’ διαλογής όπου ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας σκοτώνει τη μητέρα του…