Αμερικανοτουρκική κρίση επί θύραις;

Η κατάρριψη τουρκικού οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη ΒΑ Συρία μπορεί να αποτελέσει την αιτία νέων τριβών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον, ενώ ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή σε επόμενες επιθέσεις

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023, ήταν η ημέρα που η τουρκική εθνοσυνέλευση εγκαινίασε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με τη διεθνή κοινή γνώμη να περιμένει την ανακοίνωση της ημέρας που θα συζητηθεί η κύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ημέρα, δύο μαχητές του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αγκυρα, που βρίσκεται κοντά στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις από φιλοκουρδικούς κύκλους διεθνώς για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ενέργεια βοηθά τον αγώνα των Κούρδων για δικαιώματα και ελευθερία. Τέτοιες φωνές ακούστηκαν και στους κουρδικούς κύκλους, ακόμα και στις τάξεις του κουρδικού κινήματος.

Η ανακοίνωση των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (HPG), της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:

«Σήμερα, γύρω στις 09.30, πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοθυσίας από ομάδα που συνδέεται με το Τάγμα των Αθανάτων μας, εναντίον των εγκαταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Είχε προβλεφθεί συγκεκριμένα ότι αυτή η ενέργεια θα γινόταν την ημέρα των εγκαινίων της εθνοσυνέλευσης, πολύ κοντά στο κτίριο της εθνοσυνέλευσης, ενάντια σε κέντρο σφαγής και βασανιστηρίων, και έγινε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς κανένα εμπόδιο. Αυτή η ενέργεια αυτοθυσίας, η οποία ήταν απόλυτα επιτυχημένη καθώς οι ακτιβιστές σύντροφοί μας εκκαθάρισαν τον φρουρό ασφαλείας και μπήκαν στο χώρο, πέτυχε τον σκοπό της.

…Ο στόχος να μεταδοθεί το απαραίτητο μήνυμα στις αρμόδιες Αρχές και να τους σταλούν σοβαρές προειδοποιήσεις έχει τηρηθεί.

Η επίθεση έγινε για να καταδικαστούν οι απάνθρωπες πρακτικές και οι πολιτικές απομόνωσης που αναπτύχθηκαν σε όλα τα μπουντρούμια στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβλέποντας τους εθνικούς και διεθνείς νόμους, για να καταδικαστεί η χρήση χημικών όπλων ενάντια στις αντάρτικες δυνάμεις μας στο Κουρδιστάν που απαγορεύεται από το δίκαιο του πολέμου…

Η επίθεση είναι μια πράξη αυτοάμυνας που στοχεύει στην προειδοποίηση ενάντια στη λεηλασία και τη σφαγή που έγινε ενάντια στη φύση και στις φασιστικές πιέσεις του λαού του Κουρδιστάν και όλων των δημοκρατικών κύκλων. Εάν το γενοκτονικό φασιστικό καθεστώς AKP-MHP συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα, οι νόμιμες ενέργειες της επαναστατικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν».

Επειτα από αυτό, ακολούθησαν καταδικαστικές δηλώσεις από τον Ερντογάν και την πολιτική ιεραρχία της Τουρκίας και αεροπορικές επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων στο νότιο Κουρδιστάν – βόρειο Ιράκ.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσαν ότι «οι εγκαταστάσεις του YPG στο Ιράκ και στη Συρία είναι νόμιμοι στόχοι». Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Ράιντερ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας και του τουρκικού λαού με σταθερή αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά του PKK. Από την άλλη, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Είμαστε ανήσυχοι για τις πιθανές επιπτώσεις της στρατιωτικής κλιμάκωσης εκεί στον άμαχο πληθυσμό και στις επιχειρήσεις του Συνασπισμού με στόχο τη μόνιμη ήττα του ISIS».

Την ίδια ημέρα ο ηγέτης των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας Μαζλούμ Αμπντι, απαντώντας στον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, δήλωσε ότι η διοίκηση της Ροζάβα και οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση στην Αγκυρα και ότι η όποια επίθεση εναντίον πολιτικών στόχων στη ΒΑ Συρία αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Την Πέμπτη, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στόχους υποδομών σε διάφορες περιοχές της ΒΑ Συρίας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα ακολουθήσει μια νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, στην περιοχή της Χασάκα, όπου υπάρχει βάση του αμερικανικού στρατού, καταρρίφθηκε ένα τουρκικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-S, κατά πάσα πιθανότητα με αμερικανική πυρά.
Μετά την κατάρριψη, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αρνήθηκαν ότι το καταρριφθέν ANKA-S ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς όμως να αρνηθούν ότι είναι τουρκικό, δεδομένου ότι τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαθέτουν η ΜΙΤ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, τις βραδυνές ώρες η ΜΙΤ, του Ιμπραήμ Καλίν, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτέλεσαν τις επιθέσεις εναντίον στόχων του YPG στη ΒΑ Συρία, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν.

Πάντως, ουδεμία αναφορά έχει γίνει μέχρι τώρα για το καταρριφθέν μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το θέμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να αποτελέσει αιτία σοβαρής κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ενδιαφέρον επίσης έχει η στάση που θα τηρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη ΒΑ Συρία σε επόμενες επιθέσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για παράδειγμα, οι καταρρίψεις θα συνεχιστούν;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Δώρο» σε καταπατητές 90.000 ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο

Στην εξαγορά πάνω από 90.000 καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου μπορούν να προχωρήσουν ιδιώτες με βάση νέο νομοσχέδιο του υπουργείου...

More Articles Like This