Συμφωνία για 5G (κατά της Κίνας) αξιώνουν οι ΗΠΑ

Must Read

Bαρυσήμαντη πρόταση υπογραφής συμφωνίας για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, η οποία -εμμέσως πλην σαφώς- αποσκοπεί στην ανάσχεση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην Ελλάδα, υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την κυβέρνηση.

  • Από τον Αλέξανδρο Τάρκα*

Η αμερικανική πρωτοβουλία και η σχετική ενημέρωση από τον πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ (ελάχιστες ημέρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ) αιφνιδίασαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθώς η Ελλάδα προειδοποιείται να σεβαστεί, χωρίς παρεκκλίσεις, τις υποχρεώσεις της προς τη Δύση. Η κυβέρνηση πίστευε πως για το θέμα των 5G διέθετε άπλετα χρονικά περιθώρια μέχρι τη διαμόρφωση κοινής θέσης της Ε.Ε. για τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους και τους όρους προς το Πεκίνο, ίσως μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Οι σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με την Κίνα θα αποτελέσουν, άλλωστε, και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αύριο και μεθαύριο, στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και οι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να ενημερωθούν, εκ νέου, από την αμερικανική πλευρά, αφενός, για τους κινεζικούς πυραύλους με βεληνεκές ως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αφετέρου για τις κινεζικές εταιρίες που καταγγέλλονται ως ελεγχόμενες από το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Ταυτόχρονα, παρά την επικοινωνιακή βιασύνη της κυβέρνησης να προβάλει τις επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ ως μεγάλη διπλωματική επιτυχία εκ των προτέρων, η πραγματικότητα είναι πως ειδικά το ραντεβού στον Λευκό Οίκο δεν θα είναι ανέφελο. Αντίθετα, θα εξηγηθεί προς τον κ. Μητσοτάκη και τα άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας πως οι άριστες διμερείς σχέσεις και η περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο και στα Βαλκάνια δεν συμβαδίζουν με τα υπερβολικά ανοίγματα προς το Πεκίνο.

Σημαντικό επίσης είναι ότι, με δεδομένη την ιδιόμορφη σχέση του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, η εικόνα ταύτισης Αθήνας – Πεκίνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια (όποιων) ερεισμάτων της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Κι αυτό, επειδή εξοργίζονται τα υπηρεσιακά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που διαφωνούν μεν με τη στάση Τραμπ, ανησυχώντας για την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά ιεραρχούν υψηλότερα το ζήτημα της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, αντί της αξιοποίησης του διαπραγματευτικού επιχειρήματος ότι η Ελλάδα είναι η μόνη αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή έναντι της φιλορωσικής και φιλοϊσλαμικής Τουρκίας, θα βρεθεί μέχρι και σε θέση «απολογούμενου» λόγω Κίνας. Ακόμα κι αν οι αμερικανικές ανησυχίες ήταν υπερβολικές, το βέβαιο είναι ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε άλλος πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας μπορεί να πείσει την Ουάσινγκτον ότι η κινεζική διείσδυση είναι αθώα.

Μέχρι πρότινος, τα ελληνικά επιχειρήματα, που προβλήθηκαν πριν και μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο στην Αθήνα, βασίζονταν στο σκεπτικό ότι η Κίνα ήταν η μόνη που βοήθησε την ελληνική οικονομία εν μέσω κορύφωσης της κρίσης και ότι οι επενδύσεις της δεν σχετίζονταν με τις βασικές υποδομές της χώρας. Ωστόσο, ο κ. Πομπέο, όπως και ο υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος προ ημερών, απάντησαν δημόσια ότι και οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει την Ελλάδα, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η επέκταση της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά όσο και η πιθανή ανάπτυξη των δικτύων 5G από τη Huawei ή άλλες κινεζικές εταιρίες όντως αφορούν πλέον βασικές και στρατηγικές υποδομές.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει προς την ελληνική πλευρά πως δεν είναι νοητή η διασύνδεση των συστημάτων και των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που θα έχουν εγκατασταθεί (και, επομένως, θα συντηρούνται και ελέγχονται με ποικίλους τρόπους) από την «αντίπαλο» Κίνα. Η επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία, μετά την υπογραφή του ανανεωμένου παραρτήματος της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για ισχυρότερη αμερικανική παρουσία στη Σούδα, στο Στεφανοβίκιο, στη Λάρισα και (περιοδικά) την Αλεξανδρούπολη.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Κίνας σε περίπτωση που η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ τελικά υπογραφεί. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι αξιωματούχοι όχι μόνον δεν έχουν δείξει βούληση περιορισμού των απαιτήσεών τους, αλλά εγκωμιάζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και, προηγουμένως, την κυβέρνηση Τσίπρα) για το άνοιγμα προς το Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει εντός της Ε.Ε. για την προώθηση των σχέσεων με την Κίνα.

*Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η ταυτότητά μας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστικοί καταυλισμοί

Η επίθεση που έγινε λίγες ημέρες πριν σε σχολείο της Κυψέλης αποτελεί την απόδειξη ότι τα ευχολόγια και οι...

More Articles Like This