Ψηφιακή ενίσχυση

Must Read

Με είχε συγκλονίσει το άρθρο του φιλελεύθερου Χωμενίδη το 2017 με τίτλο «Λειτουργικά Αναλφάβητοι».

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Ύμνος ελιτισμού, όπου ο υποκρυπτόμενα αυτοχαρακτηριζόμενος εγκεφαλικά ανώτερος συγγραφέας του διαχώριζε τον εαυτό του από τη «θλιβερή πλέμπα» των λειτουργικά αναλφάβητων, και το κείμενο έχανε τελείως το νόημά του, αφού δεν ωθούσε κανέναν στην αυτοβελτίωση, αλλά, τουναντίον, με άκρως διχαστικό τρόπο διαχώριζε την κοινωνία μας σε «κουτούς» και «φωστήρες».

Εδώ και καιρό στριφογύριζε στο μυαλό μου πώς θα συντάξω ένα κείμενο, στο οποίο θα εξηγούσα με θετικό τρόπο το άγχος μου για την ολοένα κλιμακούμενη ψηφιακή, τεχνολογική κοινωνία όπου ζούμε, η οποία απαιτεί από όλους μας να ακολουθήσουμε τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξής της.

Δεν ήθελα με κανέναν τρόπο να χρησιμοποιήσω προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους συμπολίτες μας, που απλώς δεν είχαν την ευκαιρία, τη διάθεση ή τον χρόνο να μάθουν να λειτουργούν ψηφιακά.

Με απλό τρόπο, λοιπόν, θεωρώ ότι ένας ψηφιακά ενισχυμένος πολίτης θα πρέπει να μπορεί: (1) Να στέλνει e-mail από το κινητό του και τον υπολογιστή του με επισυναπτόμενα αρχεία και φωτογραφίες, (2) να χρησιμοποιεί άνετα εφαρμογές για μηνύματα, όπως το WhatsApp, το Viber και το Messenger, (3) να έχει προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter), ακόμα και αν δεν είναι εξωστρεφής αναρτώντας δημοσιεύσεις, απλώς να παρακολουθεί, (4) να έχει δημιουργήσει λογαριασμό σε κάθε κρατική υπηρεσία (TAXIS, δήμος) που χρησιμοποιεί και να γνωρίζει τις βασικές λειτουργίες του.

Για παράδειγμα, να μπορεί να υποβάλλει μόνος του τη φορολογική δήλωση αν είναι απλά μισθωτός, (5) να έχει υπηρεσίες διαδικτυακής τραπεζικής (web banking) και να τις χειρίζεται από το κινητό του. Να θέσει ως στόχο τις όσο λιγότερες επισκέψεις σε τραπεζικό κατάστημα (είναι δυνατόν να παύσετε να πηγαίνετε ολοκληρωτικά!) με τη χρήση του κινητού του, (6) να μπορεί να πραγματοποιεί αγορές μέσω του κινητού του με ταχυδρομική αποστολή των προϊόντων στην οικία του (Skroutz, ebay), (7) να μάθει τη λειτουργία μιας εφαρμογής με χάρτες στο κινητό του (π.χ., το Google Earth) και να μπορεί να μετακινείται όπου επιθυμεί στην περιοχή του με την καθοδήγησή της.

Προσπαθήστε να μάθετε τα παραπάνω, ζητώντας, αν χρειάζεστε, τη βοήθεια συγγενών και φίλων σας, σε όποια ηλικία κι αν είστε. Οι ψηφιακά ενισχυμένοι πολίτες έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής μας και αποκτούν ισχυρή αυτοπεποίθηση για να πάνε μπροστά.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This