Μονή της Χώρας

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «αχρείαστη» ενέργεια. Είναι θέμα χρησιμότητας δηλαδή, όχι θέμα σεβασμού, πρόκλησης, προσβολής. Μετά από αυτές τις δηλώσεις φήμες λένε ότι ο Ερντογάν το ξανασκέφτεται

Must Read

Αγιες ημέρες διάλεξαν οι Τούρκοι να επιτεθούν για ακόμη μία φορά στον Ελληνισμό αποφασίζοντας να λειτουργήσουν την εκκλησία της Μονής της Χώρας ως τζαμί. Η μία μετά την άλλη εμβληματικές χριστιανικές εκκλησίες της βυζαντινής εποχής στην Τουρκία γίνονται τζαμιά σε μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού και μηνύματος προς τον τουρκικό λαό.

Το πολιτικό προσωπικό αποδεικνύεται ακόμη μία φορά κατώτερο των περιστάσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών περίμενε να χωνέψει το αρνί του Πάσχα μέχρι να βγάλει μία χλιαρή ανακοίνωση αναμασώντας τα περί μνημείου «ανήκοντος στην ανθρωπότητα». Εφόσον λοιπόν ανήκει στην ανθρωπότητα, διότι γενικώς και αορίστως η ανθρωπότητα το έφτιαξε και την ανθρωπότητα εκπροσωπεί, η ενέργεια αποτελεί «πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της (Μονής) ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς». Οι λέξεις ελληνικό-βυζαντινό μνημείο, ορθόδοξη εκκλησία, ελληνική πολιτιστική κληρονομιά απουσιάζουν. Προφανώς ενοχλούν και είπαν να γράψουν ένα αφελληνισμένο κείμενο ίσα ίσα για να βγάλουν την υποχρέωση ότι κάτι είπαν.

Από κοντά και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δούκας που θεώρησε πρέπον να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και τον δήμαρχό της κ. Ιμάμογλου τις ημέρες αυτές και να αναπαραγάγει το ίδιο διεθνιστικό επιχείρημα, που αφαιρεί την εθνική ταυτότητα των μνημείων και τα τοποθετεί στο μπλέντερ της παγκοσμιοποίησης. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό. Γιατί να μαλώνουμε άλλωστε;

Κανείς βέβαια από αυτούς δεν αναγνωρίζει ότι όλα τα μνημεία έχουν εθνική ταυτότητα πολύ πριν γίνουν μνημεία UNESCO. Οι εκκλησίες όμως ανήκουν στις θρησκευτικές κοινότητες και στα έθνη που τις έφτιαξαν. Οι βυζαντινές εκκλησίες ανήκουν στους ορθοδόξους και στους Ελληνες. Οπως το Σινικό Τείχος ανήκει στους Κινέζους, το Κολοσσαίο στους Ιταλούς και οι Πυραμίδες στους Αιγύπτιους. Το ότι τα απολαμβάνει και η υπόλοιπη ανθρωπότητα έπεται και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα. Θα μπορούσαν να πουν ένα βυζαντινό, ελληνικό ορθόδοξο μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας. Οχι ότι ανήκει στην ανθρωπότητα. Δεν ανήκει. Στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα ανήκει. Η Τουρκία δεν είχε ποτέ την Ορθοδοξία στην ταυτότητά της. Εκ του πονηρού λοιπόν το επιχείρημα ως μια προσπάθεια να σβήσει η ελληνική ταυτότητα αυτών των μνημείων και να αλλοιωθεί η ιστορική συνείδηση του Ελληνα.

Ο δε πρωθυπουργός μίλησε για «αχρείαστη» ενέργεια. Είναι θέμα χρησιμότητας δηλαδή, όχι θέμα σεβασμού, πρόκλησης, προσβολής. Μετά από αυτές τις δηλώσεις, φήμες λένε ότι ο Ερντογάν το ξανασκέφτεται.

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III– Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This