H Δικαιοσύνη δεν είναι λάστιχο

Η ουσία της οργάνωσης του πρώτου κράτους στην Ιστορία του ανθρώπου είναι η εκχώρηση της βίας στα όργανα της Πολιτείας και ο περιορισμός της ατομικής βίας στα στενά όρια της νόμιμης άμυνας, όπου κι εκεί η υπέρβαση των ορίων της τιμωρείται.

  • Από τον Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη

Με την πρόοδο της πολιτικής, θεσμικής οργάνωσης του κράτους και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των εξουσιών του μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, που έχει προβλήματα, όπως παν τι ανθρώπινο, αλλά είναι το σύστημα με τις περισσότερες εγγυήσεις για την κοινωνική ειρήνη, την οικονομική πρόοδο και τα δικαιώματα των πολιτών, η βασική αρχή του πυρήνα του κράτους συνοψίζεται στο ότι το μονοπώλιο της βίας στη δημοκρατική Πολιτεία ανήκει στα όργανα του κράτους, όταν εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους.

Αυτή η εκχώρηση του μονοπωλίου της βίας, ο ορισμός και ο έλεγχος των συνόρων σε κάνουν χώρα αντί για χώρο, κράτος αντί για μπάτε, σκύλοι, αλέστε. Και, φυσικά, με τη θεσμική και κοινωνική εξέλιξη ήρθε η κατάργηση της κατά βούλησιν αυτοδικίας και η απονομή της δικαιοσύνης από ανεξάρτητα όργανα. κορωνίδα δε όλων, τα ορκωτά δικαστήρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ίδιο το Έθνος, τον λαό, ιδιοκτήτη του τόπου και δημιουργό της Ιστορίας του.

Και επειδή και η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινο δημιούργημα, παρά τους νόμους, το Σύνταγμα, τους εξειδικευμένους δικαστές, τους ενόρκους, τους δικηγόρους και τους πραγματογνώμονες, κάνει λάθη. Κι ο καλύτερος δικαστής ή εισαγγελέας δεν είναι κομμένος από κάποιο σπάνιο μέταλλο, προορισμένο αποκλειστικά για τους επί της έδρας λειτουργούς της Θέμιδας, και θα κάνει στην καριέρα του λάθη. Κι ο πιο προσεκτικός, απροκατάληπτος και λεπτολόγος ένορκος θα σφάλλει κάποτε κι αυτός. Γι’ αυτό έχουμε δύο βαθμούς δικαιοδοσίας και αναιρετικό έλεγχο, και πλέον και ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να διορθώνονται, ίσως, κάποια λάθη.

Αυτή είναι η συμφωνία των πολιτών, θεσμικά κατοχυρωμένη από τον Καταστατικό Χάρτη, εξέλιξη των Συνταγμάτων των δωρητών της ελευθερίας μας, που τα έγραψαν και τα ψήφισαν με τις πάλες και τα γιαταγάνια τους να έχουν ακόμη φρέσκο το αίμα του προαιώνιου εχθρού του Έθνους και της ανθρωπότητας, και από τους νόμους που ψηφίζουν οι εκπρόσωποί μας. Τα Σώματα Ασφαλείας, και μόνον αυτά, ασκούν το μονοπώλιο της βίας κατά των παρανόμων και οι Ένοπλες Δυνάμεις κατά των τυχόν εξωτερικών εχθρών, και η Δικαιοσύνη απονέμεται από τα δικαστήρια, οι αποφάσεις των οποίων οφείλουν να είναι σεβαστές από όλους, ακόμη και από αυτούς που διαφωνούν. Αλλιώς, είμαστε μη κράτος.

Κανένας δεν νομιμοποιείται να αυτοδιορίζεται αστυνόμος, δικαστής και εκτελεστής «ποινών», τις οποίες αποφάσισε μόνος του ή με την ιδεολογική παρέα του. Κανένας δεν δικαιούται να ονομάζει αυθαίρετα το «καλό» και το «κακό» και να επιχειρεί με άσκηση βίας να επιβάλλει τις ιδέες του, να εκβιάζει το κράτος ή να το καταλύει, να επιβάλλει τιμωρία, να χτυπά, να σκοτώνει όποιον του κατεβάσει η γκλάβα του και να βανδαλίζει δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο είναι βαθιά ολοκληρωτικός, παράνομος και εχθρός του λαού και του κράτους, το οποίο είναι το κοινό σπίτι μας και το σπίτι των παιδιών μας, που φυλάει στη γη του τους προγόνους μας, τις θυσίες, το αίμα και τον ιδρώτα τους.

Οι επιθέσεις, επομένως, σε εισαγγελείς, δικαστές, αστυνομικούς, όργανα της Πολιτείας, που διασφαλίζουν την ευημερία και την ασφάλεια όλων μας, είναι μια κατάπτυστη ολοκληρωτική μέθοδος -κόκκινου ή μαύρου φασισμού είναι αδιάφορο-, που υπονομεύει τον πυρήνα της Δημοκρατίας και την ίδια την ύπαρξή μας ως συλλογικού υποκειμένου.

Έχω σκληρές, αδιάλλακτες απόψεις, τις οποίες πάντα υπερασπίζομαι όσο πιο μαχητικά μπορώ. Θα έλεγα πως όσο μεγαλώνω οι πεποιθήσεις μου εδραιώνονται ισχυρότερα, γιατί η μελέτη και η εμπειρία τις τεκμηριώνει. Δεν φοβάμαι τις συγκρούσεις, όμως όσο κι αν η οργή μου για τη μισελληνική δράση των Αποστόλων του Μαρασμού μεγαλώνει, ουδέποτε διανοήθηκα να σηκώσω το χέρι μου σε οποιονδήποτε πολιτικό αντίπαλο γιατί διαφωνώ μαζί του, ακόμη κι αν τον θεωρώ ανθελληνικό βδέλυγμα, για να επιβάλω με τη βία την άποψή μου.

Αντιθέτως, βλέπω καθημερινά αυτοπροσδιορισθέντες ως «προοδευτικούς» μερικές φορές ανθρώπους, για τους οποίους τρέφω κάποια εκτίμηση γιατί έχουν αξιόλογα στοιχεία στην προσωπικότητα και την πορεία τους, να δικαιολογούν και στην ουσία να αβαντάρουν την καφρίλα του πεζοδρομίου, των αναρχομπάχαλων, που ξεκάθαρα πια είναι παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα φύγω δε από αυτόν τον μάταιο κόσμο με την απορία πού κολλάνε επιχειρήματα του τύπου «Εκκενώνεται μια κατάληψη, εξ ορισμού παράνομη, που κλέβει και ρεύμα, ενώ ο πατέρας μου 90 ετών το πληρώνει; Σπάμε μαγαζιά και ΑΤΜ στη Μητροπόλεως και την Ερμού».

Εδώ χρειάζεται ψυχίατρος και όχι πολιτικός αναλυτής. Η δε ανομία κάποιων από πάνω, πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, δεν συμψηφίζεται με την ανομία κάποιων από κάτω. Δηλαδή, λάδωνε ο Χριστοφοράκος, λαδώνονταν ο Γιάννος και ο Άκης, καίω αυτοκίνητα άσχετων πολιτών και πετάω μολότοφ σε αστυνομικούς. Πήγαινε καλύτερα στην Κλινική Σινούρη να βρεις γιατρειά.

Θα επαναλάβω κάτι που μαζί με τη διατύπωση για το μονοπώλιο του κράτους στη βία είχε κάνει επώνυμους αριστερούς και τρολ να αφρίσουν μαζί μου, για την ακρίβεια θα τους το τρίψω στα μούτρα: Δεν υπάρχουν κακά ακροδεξιά μαχαίρια και «καλά» αριστερά κουμπούρια, ρόπαλα και μολότοφ. Ο Ρουπακιάς που μαχαίρωσε τον Φύσσα και αυτοί που σκότωσαν τον Φουντούλη και τον Καπελώνη δεν έχουν καμία διαφορά. Οι δε γονείς και των τριών στερήθηκαν τα παιδιά τους και μαζί με την Πατρίδα στερήθηκαν τα εγγόνια που δεν απέκτησαν και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνονταν, μπορεί καλύτεροι από όλους εμάς.

Η κυρία εισαγγελέας στη δίκη της Χ.Α. έκανε μια πρόταση, αφού μελέτησε μια δικογραφία την οποία εμείς δεν γνωρίζουμε και έχοντας συμμετάσχει επί τόσο καιρό σε μια ακροαματική διαδικασία στην οποία εμείς δεν συμμετέχουμε. Βρέθηκε ένας αλητήριος που έγραψε, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία της, το φρικώδες: «Ξέρουμε πού μένει αυτή;» Γιατί αυτός ο τύπος κυκλοφορεί ελεύθερος; Η πρόταση είναι… πρόταση και το δικαστήριο μπορεί να τη δεχτεί και να απαλλάξει, αλλά μπορεί να μην τη δεχτεί και να καταδικάσει. Πάντως, αυτό το δικαστήριο όρισε η Δημοκρατία να δικάσει και όχι σχολιαστές των κοινωνικών δικτύων και αριστερούς πολιτευτάδες.

Επίσης, θα ήταν καλό ο Αλιβιζάτος να πάει στο σπίτι του, να συγγράψει τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Πέρασα από την Πατρίδα και δεν ακούμπησα». Γνωστός Απόστολος του Μαρασμού, υιοθέτησε άκριτα καταγγελίες κατά της Αστυνομίας, ενώ όφειλε να δείξει σοβαρότητα και αμεροληψία. Δεν κάνει ο άνθρωπος. Θα ελέγξει αστυνομικούς για κατάχρηση βίας αυτός που δεν μπορεί να ελέγξει το στόμα του; Στο καλό και να μας γράφει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων...

Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία...

H αντιφατική φυσιογνωμία που ζημίωσε δολίως τον Ελληνισμό

Συνέβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ελσίνκι το 1975, κατά τη διάρκεια της παράθεσης...

Δημοκράτες με βασιλικούς μισθούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα έκανε μια πράξη άξια επαίνου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί...

Ποτέ με τους ξένους

Κάθε προσβολή στην ηγεσία της χώρας είναι προσβολή στη χώρα, δεν αφορά μόνο το...

Οι πρωτοκλασάτοι όταν βγαίνουν απ’ το μαντρί…

Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πολιτικοί είναι «πολιτικοί». Τουτέστιν, άλλα λένε τη μια στιγμή και...

Τι ξέρει ο κύριος Σαμαράς

Σε μια παλαιά, κλασική τακτική του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν ορισμένα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου...

Βουλευτικοί ώμοι αρσιβαρίστα

Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης κι η υπέρκομψη συμβία του με τα 39 ακίνητα και...

Κάθε πότε θυμώνει ο Κυριάκος;

Στη διάρκεια της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί απρέπειες και προσβολές πολύ...

ΕΣΡ…

Διάβασα πριν από λίγος μέρες στη «δημοκρατία»  ότι, σε συνάντηση που είχε με τον...

Η αντίδραση ενός ηγέτη

Η προσβολή εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας είναι προσβολή εναντίον της πατρίδας και του...

Δεν δείχνει έτσι την ενόχλησή του ένας Βρετανός πρωθυπουργός

Θα ακύρωνε ποτέ ένας «γκάγκαρος» Βρετανός πρωθυπουργός προγραμματισμένη συνέντευξή του με ξένο ηγέτη φίλης...

Ελγίνειος φερετζές αφελληνισμού

Παρακολουθείς στην τηλεόραση* την παραδοσιακή οπερέτα όπου τις ελληνόφωνος/η πολιτικός, σε μια έκρηξη πατριδολατρείας,...

Αντί να κοκκινίζουν τη… συγχαίρουν!

Η συγκλονιστική περίπτωση της 85χρονης αγρότισσας που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου...

Οι «γραφικοί»

Για να δούμε. Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, Τζόρτζια Μελόνι και...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό...

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού,...

Δημοσκόπηση για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Η πρωτοφανής κατάσταση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο...

Σκύλος βιάστηκε με αιχμηρό αντικείμενο και πέθανε – Το φρικώδες περιστατικό στην Αράχωβα

Μια φρικώδης πράξη, ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στην Αράχωβα...

NEWSROOM