Το «εξαφανιζόλ» ενός «εθνάρχου»

Must Read

Σαν σήμερα το 1920, εν μέσω πολέμου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε εκλογές με εκλογικό σύστημα που ο ίδιος είχε εγκρίνει, με περιφέρειες που ο ίδιος είχε αποφασίσει να ενταχθούν στο εκλογικό σώμα, και σε χρόνο που ο ίδιος αποφάσισε. Τις εκλογές τις έχασε κερδίζοντάς τες! ∆ηλαδή, πήρε περισσότερες ψήφους και λιγότερες έδρες. Οι καχύποπτοι, που αποφεύγουν να υιοθετούν άκριτα την επίσημη «γραμμή», θεωρούν ότι αυτές οι εκλογές ήταν ο πιο βελούδινος τρόπος για να απεμπλακεί ο χρηματιζόμενος από τους ξένους «εθνάρχης» από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το φάσμα της οποίας γινόταν ολοένα και πιο διακριτό.

Οι αφρόνως καταναλίσκοντες την κρατική προπαγάνδα μιλούν για τον «αχάριστο» λαό που δεν πείστηκε από το «μεγάλωμα» της πατρίδας που είχε γίνει «η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών» – μια επιτυχία του Βενιζέλου που επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920). Εδώ αξίζει να υπενθυμιστεί μια τοσηδούλα λεπτομέρεια: η Συνθήκη των Σεβρών ουδέποτε κυρώθηκε σε οποιοδήποτε Κοινοβούλιο. Ούτε καν στο ελληνικό. Η αξία της ήταν μικρότερη από μια χρησιμοποιημένη λαδόκολλα τυλίγματος σουβλακίου – μια και η λαδιά πάνω στη λαδόκολλα αποδεικνύει ότι κάποτε υπήρξε ένα… σουβλά- κι εντός της λαδόκολλας. Η Συνθήκη των Σεβρών, όμως, ουδέν κύρος απέκτησε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Μόνο οι βενιζελικοί κραδαίνουν το νεκρό χαρτί σαν απόδειξη… θριάμβου.

Επίσης, αξίζει να δούμε πως αποφεύγει η κρατική προπαγάνδα να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τις εκλογές του 1920 και φορτώνει στην… τύχη την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές και στον βασιλιά Κωνσταντίνο την ήττα στο Μικρασιατικό Μέτωπο! Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ ́ Λυκείου (σελ. 9596) διαβάζουμε:

«Οι Φιλελεύθεροι προκήρυξαν εκλογές για αναθεωρητική εθνοσυνέλευση, με στόχο να νομιμοποιήσουν τις μέχρι τότε ενέργειές τους και να περιορίσουν τις αρμοδιότητες του βασιλιά. Η συνασπισμένη αντιπολίτευση, όμως, απροσδόκητα κέρδισε τις εκλογές. Ο Βενιζέλος έφυγε στο εξωτερικό. Η νέα κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα για την επιστροφή του Κωνσταντίνου, στο οποίο η ετυμηγορία ήταν υπέρ του βασιλιά. ∆ίστασε όμως να αλλάξει την εξωτερική πολιτική και να επιδιώξει ειρηνική λύση. Το μέτωπο κατέρρευσε, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ήττα». Είναι, ομολογουμένως, συγκινητικές οι προσπάθειες του συστήματος να συντηρήσει το χάλκινο εθναρχικό είδωλο του Ελευθερίου Βενιζέλου, του ανθρώπου που ιδεολογικοποίησε την ξενοκρατία στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Θυμίζω, πως ο Λευτεράκης στον πρώτο ενάμισυ χρόνο, που κυβερνησε πριν αρχίσουν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, εφάρμοσε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που μεταμόσρφωσαν το πρόσωπο της χώρα-βλ. και βιομηχανική, αλλά και αγροτική, ανάπτυξη στον Μεσοπόλεμο, ενώ, κατόπιν, διπλασίασε την Ελλάδα! Αν είχαμε συμμετάσχει στον Α’ πόλεμο με την πλευρά των κεντρικών δυνάμεων, πόση θα ήταν η σημερινή έκταση της χώρας; Τέλος, να σημειώσω, πως στις εκλογές του 1920, συνασπίστηκαν βασιλικοί με κομμουνιστές, σε ένα συμπίλημα αντιφατικών δυνάμεων, που ψηφίστηκε απ όλες τις μειονότητες των νέων εδαφών και αυτό λέει πολλά

  2. Κάνετε λάθος να αναπαράγετε αυτά που ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου έγραψε και τα οποία αναπαράγονταν μέχρι πρόσφατα. Τα οποία η έρευνα και η κοινή λογική έχουν απορρίψει. Συνετρίβει και στην λαϊκή ψήφο ( αν και δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια κομματικά, παρά μόνο στην Στρατιά ΜΙκράς Ασίας και την Θράκη).
    Στην Θράκη μάλιστα απαγορεύτηκε στην Ηνωμένη Αντιπολίτευση να κατεβάσει υποψήφιους. Στην δε Στρατιά ήταν τόσο κατάφωρη η νοθεία, που σταμάτησε η καταμέτρηση. Ενδεικτικά στο Σύνταγμα του Κονδύλη τα ψηφοδέλτια έβγαιναν από την κάλπη πακεταρισμένα σε 100αδες (!) και το αποτέλεσμα ήταν 100% Φιλελεύθεροι. Για αυτό και όταν φάνηκε πως ο Βενιζέλος χάνει, ο Κονδύλης δραπέτευσε κρυμμένος στην καρβουνοαποθήκη τρένου. Το τι συνέβη στην Σμύρνη εκείνα τα βράδια, στο Στρατηγείο κλπ, το περιγράφει ο Επιτελής του 4ου Ε.Γ. Σπυρίδωνος.
    Επίσης, δεν είναι αληθής ο άλλος μύθος , πως όπου Τούρκοι κέρδιζε η Ην. Αντιπολίτευση. Μακεδονία- Ήπειρο ( και Θράκη) κέρδισαν οι Βενιζελικοί. Οι αντιβενιζελικοί κέρδισαν και πήραν σχεδόν το 100% των εδρών, όπου δεν υπήρχε Τούρκος για δείγμα ( Πελοπόννησος Ιόνιο, Κυκλάδες, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία).

  3. Μην αναπαραγετε έναν αισχρό βενιζελικό μύθο. Στις εκλογές του 1920 ισοπεδωθηκε κυριολεκτικά, δε βρήκε ούτε τη δική του ψήφο. Συγκεντρωτικα αποτελέσματα δεν βγήκαν, διότι δεν υπήρχε ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά κάθε εκλογέας μπορούσε να ψηφίζει υπέρ ή κατά κάθε υποψήφιου χωριστά, ανεξαρτήτως σε ποιο συνδυασμό ανήκε. Τα περί δήθεν περισσότερων ψήφων τα υποστήριξε ο σκληρός βενιζελικός Παπαναστασίου το 1924, με τερατωδως αυθαιρετους υπολογισμούς

  4. Δεν έχω εξάρει ποτέ τον Βενιζέλο ούτε τον έχω απολυτοποιήσει. Έχω όμως πάντοτε μια απορία για τις ενέργειες των Βασιλικών. Γιατί ενώ σχεδόν δαιμονοποίησαν τον Βενιζέλο κι έκαναν κυρίαρχο, ανεπίσημο, βέβαια σύνθημα των εκλογών το λάθος της Μικρασιατικής εκστρατείας, όταν ανέβηκαν στην εξουσία, όχι μόνο δεν άρχισαν να τα “μαζεύουν” αλλά έστειλαν το στράτευμα, χωρίς σχέδιο, ακόμη ενδότερα στη Μικρασία.

    • Γιατί δεν έγινε ποτέ αυτό που γράφεις. Ποτέ. Η αντιπολίτευση ήταν εξορία ή φυλακή κ το θέμα της Μικρασιας δεν αναφέρθηκε καν στις 15 μέρες που έγινε ελεύθερη προεκλογική εκστρατεία. Εάν ο Βενιζέλος πίστευε ότι είχε λαϊκή υποστήριξη θα έκανε τις εκλογές και νωρίτερα, δεν θα κυβερνούσε διδακτορικα επί 3,5 χρόνια.

      • οι Βασιλικοί ήταν αντίθετοι και σφόδρα πολέμιοι από την αρχή. Αυτό χρησιμοποίησαν υπόρρητα, και στην προεκλογική εκστρατεία. Φυσικά δεν ήταν ανόητοι να το εκφράσουν επίσημα. Όμως μετά την καταστροφή, κανείς δεν απάντησε ποτέ, επίσημα ή ανέπισημα γιατί έστειλαν χωρίς σχέδιο και στρατηγική τον ελληνικό στρατό στην μικρασιατική ενδοχώρα. Επειδή σ’αυτή τη χώρα, όλα διαγράφονται πολύ γρήγορα, δεν ένιωσαν την υποχρέωση να απολογηθούν τουλάχιστον στην Ιστορία…

  5. Εξαιρετική ανάλυση. Και πικρή διαπίστωση, πόσο δόλια παραπαίουν την ιστορική αλήθεια οι άθλιοι συγγραφείς των σχολικών βιβλίων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαϊκές αγορές: Τι αλλάζει στη διαδικασία ανανεώσεις αδειών

Τέλος στην υποχρέωση των πωλητών λαϊκών αγορών να προσκομίζουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά την ανανέωση της άδειάς...

More Articles Like This