Να είσαι σοβαρός απαιτεί ο κορωνοϊός

Must Read

Η μεθοδολογία με την οποία αντιμετωπίζει έως τώρα η κυβέρνηση την «εισβολή» του κορονοϊού και στην Ελλάδα φανερώνει σοβαρότητα, στρατηγική και διέπεται από ορθό πλάνο, βασισμένο στις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

  • Από τον Βασίλη Βέργη

Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που πρέπει να «παντρεύονται» και στο μυαλό κάθε απλού πολίτη στην αντιμετώπιση του φαινομένου μιας παγκόσμιας πανδημίας, η οποία χτυπά καθημερινά τον πλανήτη και, δυστυχώς, καθώς φαίνεται, έχει ακόμη δρόμο μέχρι να φτάσει στην κορύφωσή της.

Από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία λαμβάνει μέτρα τα οποία δεν αγγίζουν τα «άκρα», αλλά, αντίθετα, με τη λογική «step by step», λειτουργούν στη βάση της προφύλαξης και όχι μιας αυθαίρετης διασποράς τρόμου. Άλλωστε, κάθε μέρα που ξημερώνει βάζει τις χώρες μπροστά σε νέα δεδομένα, ανάλογα με τη «διάδοση» του ιού.

Εκείνο που πρέπει άπαντες να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο κορονοϊός δεν αντιμετωπίζεται με τις πατροπαράδοτες ελληνικές… μαγκιές. Οτιδήποτε παραπέμπει σε εγχώριες συμπεριφορές -όπως, για παράδειγμα, η απαράδεκτη άρνηση της απαγόρευσης διεξαγωγής καρναβαλιών, που παρατηρήθηκε πρόσφατα σε όχι λίγες περιπτώσεις, και η άρνηση ορισμένων στον Πύργο να παραμείνουν στα σπίτια τους- είναι άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Όχι μόνο για εκείνον που αδιαφορεί στη δημόσια εντολή, αλλά για ΟΛΟΥΣ όσους «εκθέτει» σε κίνδυνο με την άμυαλη συμπεριφορά του.

Ατάκες του στιλ «Τι να μου πει εμένα ο κορονοϊός; Έχω περάσει τόσα και τόσα στη ζωή μου» αποτελούν Έβερεστ ηλιθιότητας. Και καλά να είναι κάποιος ηλίθιος σε άλλες περιπτώσεις, καθώς το πληρώνει μόνο εκείνος. Επί του προκειμένου, όμως, θα βάλει σε κίνδυνο την οικογένειά του, τον περίγυρό του, τους συναδέλφους του, όλο τον κόσμο. Όπως καταλάβατε, λοιπόν, πριν από τον κορονοϊό πρέπει καθένας να περιορίσει τον ηλίθιο ξερολισμό που κρύβει μέσα του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε στο άλλο άκρο. Δεν συνεπάγεται ότι θα σταματήσουμε να ζούμε. Όχι. Οφείλουμε άπαντες να συνειδητοποιήσουμε πως, στην προκειμένη περίπτωση, η ατομικότητα πρέπει να μπει κάτω από το συλλογικό καλό.

Δηλαδή, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν κανονικοί και συνετοί άνθρωποι, εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας όσα μας ζητεί η επιστημονική κοινότητα. Για την πρόληψη, για την υγιεινή, για την αποφυγή κινήσεων που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν αυτονόητο κομμάτι της ζωής μας.

Όσα σχολεία κρίνεται ότι πρέπει να κλείσουν για κάποιο χρονικό διάστημα θα κλείνουν. Το ίδιο, αν χρειαστεί, θα συμβεί -ήδη συμβαίνει- και σε άλλους χώρους όπου συναθροίζονται πολλοί. H απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών σε όλες τις αθλητικές συναντήσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι απολύτως λογική. Οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο θα κλείνει προληπτικά, ώστε να μη βρει πεδίο ανάπτυξης ο ιός.

Με ψυχραιμία, σοβαρότητα, ενίοτε και με «στρατιωτική πειθαρχία», ο κλασικά… απείθαρχος Έλληνας οφείλει να κινηθεί όπως επιβάλλει η κατάσταση μπροστά σε μια παγκόσμια πανδημία, και όχι με βάση το ξερό του το κεφάλι.

Επαναλαμβάνω: Δεν πρόκειται για υπόθεση στην οποία καθένας μπορεί να διαθέσει όπως θέλει τον εαυτό του, θεωρώντας πως όποιο κακό στρέφεται μόνο εναντίον του ίδιου. Εδώ, οποιαδήποτε στροφή από τα «πρέπει» μπορεί να επηρεάσει δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες άλλους. Είναι μια αλυσίδα στην οποία ένας κρίκος αν σπάσει κινδυνεύουν όλοι οι άλλοι.

Σε όλα τούτα, φυσικά, ουδείς μπορεί να αφήσει «εκτός» το κεφάλαιο «οικονομία». Πλήττονται ήδη πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τους στηρίξει, αλλά, ας μην κρυβόμαστε, αυτή η κατάσταση θα αφήσει πληγές.

Όμως, τα χρήματα κάποια στιγμή ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι, όχι. Τούτο δεν πρέπει να το λησμονούμε ποτέ. Γι’ αυτό, ας μπει στο μπαούλο ο ανόητος «ξερολισμός» της φυλής μας κι ας λειτουργήσουμε ως σοβαροί Ελληνες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ποιο κόμμα κατέρχεται υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Αλέξης Γεωργούλης

Επανεκκίνηση στην πολιτική του καριέρα κάνει ο Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος αποφάσισε να αλλάξει «στέγη» στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο...

More Articles Like This